Menn Med Pupper

Derfor kan menn få «pupper»

Overvekt er ikke den eneste årsaken.

MENN MED "PUPPER": Er vanligere enn man tror.  Foto: triocean - Fotolia
MENN MED "PUPPER": Er vanligere enn man tror. Foto: triocean - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om mange menn elsker pupper, er det ikke dermed sagt at de kunne tenkt seg å ha det selv. Vi kan nok alle være enige om at det ser best ut på kvinner.

Likevel er det slett ikke uvanlig at også menn kan oppleve å få bryster. 

Bryster på menn kan ha flere ulike årsaker – noen skumle, og noen mer ufarlige. Og det er lurt å vite forskjellen.

Overvekt er en vanlig årsak

– Det er mange menn som får såkalte man-boobs på grunn av overvekt, der brystene rett og slett skyldes fett. Dette er noe man ser ganske ofte, og er nok den vanligste formen for bryster hos menn, sier androlog og lege ved Andrologisk senter i Oslo, Ken Purvis til KK.no.

– Når menn blir eldre vil de lettere legge på seg, særlig på mage og bryst, i tillegg til at noen medisiner også kan gi mer fett i brystpartiet. Blant menn over 60 og 70 år er man-boobs derfor svært utbredt, legger han til.

LES OGSÅ: Dette mener menn om pupper

Testosteron kan bli østrogen

Det er likevel ikke bare overvektige eller godt voksne menn som kan oppleve å få pupper.

Det kan nemlig skje hos menn i alle aldere, bare av ulike grunner. Noen kan oppleve dette allerede i puberteten.

– Ja, i puberteten kan mellom 15 til 20 prosent av guttene oppleve å få bryster. Dette kommer av at kroppen plutselig produserer mye testosteron, og når det blir mye av det kan testosteronet utvikle seg til å bli det kvinnelige hormonet østrogen, forklarer legen.

Østrogenet vil dermed stimulere brystvevet og resultatet kan være at gutten får større, eller hovne bryster. Dette kalles på fagspråket for gynekomasti, og er heller ikke uvanlig. Heldigvis er dette en tilstand som går over av seg selv etter en kort tid.

Hormonene som raser i kroppen kan altså ha skylda, men dette skjer ikke bare hos unge gutter i puberteten. Menn som tar steroider i forbindelse med trening er også utsatte.

– Mellom 15 til 20 prosent av menn som boler, altså tar testosteron for å bygge muskler, vil få bryster med kjertelvev. Dette kan være ganske smertefullt og er dessverre vanskelig å bli kvitt, forteller han. 

Han påpeker at det er noen medisiner som kan hjelpe for noen, men i de fleste tilfeller må det likevel en operasjon til for å kvitte seg med det.

LES OGSÅ: Hormonene som påvirker huden

Menn kan få brystkreft

Leger skiller altså mellom mannebryster som utelukkende består av fettvev og skyldes overvekt, og bryster der det dannes brystkjertler. Men det er også en tredje ting man bør være spesielt obs på – nemlig brystkreft.

STEROIDER: Kroppsbyggere som tar sprøyter med testosteron kan utvikle vonde og forstørrede bryster. Foto: Scanpix/NTB
STEROIDER: Kroppsbyggere som tar sprøyter med testosteron kan utvikle vonde og forstørrede bryster. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det er viktig å huske på at også menn kan få brystkreft. Særlig dersom du er opp i alder, for eksempel i 70-årene. Men hvis du får hovne bryster bør du sjekke dette hos legen for å finne årsaken, uansett alder, sier Purvis.

– Det kan være greit å vite at dersom brystene vokser på grunn av hormoner så vil man ofte se dette på begge sider. Ved tilfeller av brystkreft vil man oftere se hevelsen bare på én side, legger han til.

Menn får riktignok brystkreft langt sjeldnere enn kvinner, men til gjengjeld er menn ofte svært sent ute med å oppdage sykdommen.

Dette kan selvsagt skyldes at det ikke er like allmenn kjent at denne kreftformen også rammer menn, og det er derfor alltid lurt å kontakte legen dersom man oppdager endringer i brystene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer