PROSTITUSJON: Selv om det finnes alle typer menn som kjøper sex, er det noen fellestrekk som går igjen blant sexkjøpere. Foto: All Over Press
PROSTITUSJON: Selv om det finnes alle typer menn som kjøper sex, er det noen fellestrekk som går igjen blant sexkjøpere. Foto: All Over PressVis mer

Sex Og Helse

Derfor kjøper norske menn sex

Det finnes fire typer menn som betaler for dette.

Å betale en kvinne for sex, blir gjerne sett på som noe av det mest nedrige en mann kan gjøre.

Men hvem er egentlig de som kjøper sex?

KK.no har snakket med noen av Norges fremste eksperter på prostitusjon, og de forteller at det er noen typer menn som oftere kjøper sex enn andre.

LES OGSÅ: Psykisk syk av tilfeldig sex

13 prosent har kjøpt

Å kjøpe sex er ikke bare tabubelagt, det er også ulovlig. Siden 2009 har det vært straffbart å betale for seksuelle tjenester i Norge (boten er på 25.000 kroner).

Hvor mange menn som kjøper sex, er vanskelig å si med sikkerhet.

Forsker Mai-Len Skilbrei ved Universitetet i Oslo forteller at de færreste ønsker å svare på spørsmål om seksualvanene sine.  

Kjenner du noen som har kjøpt sex? (Avsluttet)

- Vi forsøkte å gjøre en spørreundersøkelse, men fire av fem kastet spørreskjemaet i søpla, forteller Skilbrei til KK.no.

Folkehelseinstituttet utførte en spørreundersøkelse i 2002, og den viste at 13 prosent av alle norske menn har kjøpt sex minst èn gang i løpet av livet.

- De aller fleste av dem har kjøpt sex én eller noen få ganger, de færreste gjør det regelmessig, sier rådgiver Live Mehlum i Reform ressurssenter for menn til KK.no.

LES OGSÅ: Vil vaksinere kvinner mot HPV

ANGRER: Reform ressurssenter for menn forteller at en del menn som har kjøpt sex, kjenner sterk skyldfølelse for det de har gjort.  Foto: All Over Press
ANGRER: Reform ressurssenter for menn forteller at en del menn som har kjøpt sex, kjenner sterk skyldfølelse for det de har gjort. Foto: All Over Press Vis mer

Mange menn skammes

Reform ressurssenter for menn har siden 2011 tilbudt smittesjekk (av kjønnssykdommer) og rådgiving til menn som kjøper sex.

- Vi har snakket med rundt 400 menn, hvorav 300 har vært til smittesjekk, sier Mehlum.

Hun forteller at mennene som oppsøker dem ofte plages av at de har kjøpt sex.

- Å kjøpe sex er et så stort tabu, at de færreste sier det til noen, sier Mehlum.

Gjennom sitt arbeid, har hun imidlertid sett at mange menn ønsker å dele sine tanker rundt det de har gjort.

- Det finnes dem som synes det er greit å kjøpe sex, men vi ser at mange skammes og legger lokk på det, men så ligger det der og ulmer, sier Mehlum.

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

Ensomme menn

Mehlum forteller at det finnes alle slags menn som kjøper sex. Likevel er det noen fellestrekk og spesielt er det fire typer menn som skiller seg ut:  

- En del av mennene vi har snakket med forteller at de føler seg ensomme. De kjøper kroppslig kontakt, fordi de ikke får intimitet noe annet sted, forteller Mehlum.

Andre kjøper sex for spenningens skyld. De får kick av det å gjøre noe ulovlig, noe tabubelagt.

- Noen er i mannsmiljøer hvor det oppstår et slags gruppepress, og forteller at de har gjort det fordi «de andre gjorde det», sier Mehlum.

En tredje gruppe menn kjøper sex for å debutere seksuelt.

- De føler at de kommer til kort på det vanlige sjekkemarkedet, og velger derfor å kjøpe seg seksuell erfaring, sier Mehlum.

I tillegg kjøper enkelte menn sex fordi de har en seksuell preferanse, for eksempel en fetisj, de ikke vil fortelle partner om, men likevel ønsker å få tilfredsstilt.

LES OGSÅ: Ble utsatt for overgrep i ti år

ANGRER IKKE: En del menn som kjøper sex, mener det burde vært lovlig og ser det som sin rett å gjøre det. Foto: All Over Press
ANGRER IKKE: En del menn som kjøper sex, mener det burde vært lovlig og ser det som sin rett å gjøre det. Foto: All Over Press Vis mer

Ser sexkjøp som sin rett

Mens man gjennom Reforms prosjekt fortrinnsvis har kommet i kontakt med menn som angrer, så finnes det også menn som ikke angrer.

- En del menn synes det er helt greit. Det er en liten gruppe som gjør det fordi de ikke får sex på andre måter, sier kjønnsforsker Synnøve Jahnsen ved Universitetet i Bergen til KK.no.

Hun utførte i 2008 en studie på menn som kjøper sex.

I studien skiller hun mellom tre måter menn forklarer og legitimerer sine sexkjøp:

Han som kjøper en nødløsning: denne kategorien menn opplever at deres eneste mulighet til å få sex er ved å kjøpe det. De har lav selvtillit og er gjerne misfornøyd med eget utseende.  

Han som kjøper seg fri: denne kategorien menn har av ulike grunner problemer med å ha et «vanlig forhold» til en kvinne, og synes derfor det er «enklere» å kjøpe sex.

Han som kjøper et luksusgode: denne kategorien menn er eventyrlystne, og de ser på sexkjøp som noe de «kan» gjøre, ikke noe de «må» gjøre.

Jahnsen forteller at en del menn opplever en form for avhengighet til det å kjøpe sex, og hun mener det er for lite fokus på de underliggende årsakene til at menn kjøper sex.

- Vi snakker altfor lite om menns seksualitet. For å forstå mer om prostitusjon, må vi også forsøke å finne ut hvorfor menn kjøper sex, sier Jahnsen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: