Lyve Om Utroskap

Derfor klarer de å lyve om utroskap

- De begynner å leve et farlig dobbeltliv, sier eksperten.

LYVE OM UTROSKAP: Mange klarer å holde utroskapen hemmelig for partneren sin over lengre tid. Hvordan klarer de egentlig dette?  Foto: Mi.Ti. - Fotolia
LYVE OM UTROSKAP: Mange klarer å holde utroskapen hemmelig for partneren sin over lengre tid. Hvordan klarer de egentlig dette? Foto: Mi.Ti. - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste av oss er enig i at utroskap ikke er akseptabelt – likevel viser norsk forskning at 29 prosent av menn og 23 prosent av kvinner har vært utro en eller annen gang.

I tillegg til dette, er det ikke til å komme unna at det også finnes mørketall der ute– personer som har valgt å holde sviket hemmelig for partnerne sine, og det gjerne i flere måneder eller år.

Hvordan klarer egentlig disse personene å leve med seg selv og løgnen?

LES OGSÅ: Derfor er menn utro

Finner måter å rettferdiggjøre sviket på

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at det ofte er slik at den som er utro finner måter å rettferdiggjøre sviket på, og har dermed ikke like dårlig samvittighet for det han eller hun har gjort.

- I terapirommet får jeg som parterapeut høre at de er sjokkert over at de selv har vært utro, da de trodde de ikke kunne gjøre noe sånt.

- Ofte skjer det så gradvis, at det gjerne føles helt uskyldig, kanskje bare et lite «Hei» på Facebook - og så plutselig en dag er man fanget i den rosa boblen.

- Da skjønner du mer av alvoret, samtidig vil du ha mer. Begjæret og alle de lystbetonte følelsene blir sett på som et deilig friminutt fra en ofte hektisk rutinepreget hverdag. Da begynner en tid der du ikke bare lurer din kjære, du lurer også deg selv!

Og for å kunne fortsette dobbeltlivet velger mange å finne en slags «rettferdighet» i stedet for å legge kortene på bordet, forklarer hun.

- De forsvarer seg selv med tanker som «jeg lever jo bare en gang», «hadde ting vært bra hjemme hadde ikke dette skjedd», «det han/hun ikke vet, har han/hun ikke vondt av» og så videre.

LEVER TO LIV: Den som er utro lever ofte et dobbeltliv hvor han eller hun finner unnskyldninger til hvorfor det er ok å være utro.  Foto: Halfpoint - Fotolia
LEVER TO LIV: Den som er utro lever ofte et dobbeltliv hvor han eller hun finner unnskyldninger til hvorfor det er ok å være utro. Foto: Halfpoint - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

Lettere å lyve om utroskapen med tiden

Videre forteller Søyland at mange opplever at det blir lettere å leve med og lyve om hemmeligheten etter hvert som tiden passerer – og at det er derfor mange kan holde dette hemmelig for partneren sin i flere måneder eller til og med år.

- Når man har løyet lenge nok vil ens tildekkende og uærlige kommunikasjon bli sånn mer eller mindre automatisert – man gjør alt for å ikke bli avslørt; lager god mat, stiller opp for barna og kjøper gjerne med blomster hjem til partneren.

Og den bedradde trenger ikke ha den fjerneste mistanke om at noe er galt, selv om det finnes visse faresignaler.

- Men til tross for kreative og troverdige løgner som kan opprettholde en fin fasade utad i lang tid, gir mange uttrykk for en slags lettelse over å bli avslørt – samlivskrisen er da et faktum, forklarer hun.

VIL IKKE BLI TATT PÅ FERSKEN: Den som er utro gjør ofte alt for å ikke bli oppdaget, som for eksempel å gi partneren blomster.  Foto: Kalim - Fotolia
VIL IKKE BLI TATT PÅ FERSKEN: Den som er utro gjør ofte alt for å ikke bli oppdaget, som for eksempel å gi partneren blomster. Foto: Kalim - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hvordan komme over utroskap

Enkelte sliter med å bære hemmeligheten

Mens enkelte klarer å late som ingenting og lyve for partneren sin, er det ifølge Søyland andre som sliter svært mye med å bære på en slik hemmelighet.

- Det er helt klart enkelte som sliter mer enn andre med å bære på en slik hemmelighet, og det er jo bare positivt. Det viser at man fortsatt har et bånd til partneren til tross for sidespranget, og at man har en samvittighet som ikke er komfortabel med det dobbeltlivet man fører.

- Det kan også bety av det kan være mulig å finne tilbake til hverandre ved hjelp av parterapi, men det er selvsagt ingen garanti. Utroskap er gambling på høyt plan, hvor risikoen er svært høy – du kan miste alt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer