Slanking

Derfor klarer du ikke å holde vekten

Her er de vanligste årsakene.

IKKE LETT Å HOLDE VEKTEN: Har kiloene sneket seg på etter at du har nådd målet ditt? Dette gjelder svært mange, og er ikke så rart når kroppen i seg selv jobber i mot deg. Men det er ikke dermed sagt at du ikke kan lykkes - bare se tipsene lenger ned! Foto: adrian_ilie825 - Fotolia
IKKE LETT Å HOLDE VEKTEN: Har kiloene sneket seg på etter at du har nådd målet ditt? Dette gjelder svært mange, og er ikke så rart når kroppen i seg selv jobber i mot deg. Men det er ikke dermed sagt at du ikke kan lykkes - bare se tipsene lenger ned! Foto: adrian_ilie825 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som ønsker å gå ned i vekt.

I Norge er nesten én million overvektige, og det finnes utallige tips, råd og dietter som skal hjelpe deg med å nå «idealvekten».

En utfordring for mange er imidlertid veien videre etter en eventuell slankekur, og det å faktisk holde vekten.

Svært mange går opp igjen - ofte også mer enn tidligere, og nye funn avdekker nå hvorfor det er så vanskelig å holde vekten, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Her mister du fort kontrollen

Kroppen kjemper i mot vektnedgangen

- Kroppen vår har et meget sterkt forsvar mot nedgang i vekt, forteller Line Kristin Johnson, forsker og klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt.

På et seminar om mat og fedme arrangert av Sykehuset i Vestfold, forteller Johnson at det er et mirakel at noen i det hele tatt klarer å holde vekten etter en slankekur.

- Sulthormoner justeres opp slik at sultfølelsen øker. Kroppen sier: Du må spise! Dette er livsfarlig! Samtidig får du en større nytelse av å spise. Lysten på mat med mange kalorier øker. Dette er faktisk noe man kan måle.

ALLTID SULTEN? Når du går ned i vekt tror kroppen at du sulten, og justerer opp sulthormoner slik at du blir sulten raskere. Men det er mulig å kjempe i mot! Foto: Mitarart - Fotolia
ALLTID SULTEN? Når du går ned i vekt tror kroppen at du sulten, og justerer opp sulthormoner slik at du blir sulten raskere. Men det er mulig å kjempe i mot! Foto: Mitarart - Fotolia Vis mer

For å motvirke dette må mange fortsette å leve på diett - kanskje resten av livet. I tillegg må de klare det når lysten på mat er sterkere enn vanlig.

Johnson kan fortelle at kroppen har noen utrolige evner som bidrar til å holde vekten  stabil. Mekanismene er regulert av hjernen, fettvev og fordøyelsessystemet, og påvirkes av omgivelser og spisevaner. Når du da går ned i vekt, vil disse sette seg på bakbeina.

Resultatet er at kroppen går i sparebluss og at du klarer deg med mye færre kalorier enn normalt, i tillegg til at den gjør sterke tiltak for å få mer mat.

Går du ofte opp igjen i vekt etter en diett? (Avsluttet)

LES OGSÅ: Så mye kaffe er det greit å drikke

Viktige faktorer for å holde vekten

Jeanette Roede, slanke- og ernæringsekspert, samt kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, kan fortelle at en sentral faktor for å holde vekten, er å finne en gyllen middelvei.

- Når du skal ned i vekt må du spise mindre enn du forbruker. Når du når trivselsvekten kan du gradvis trappe opp hvor mye du spiser slik at inntak og forbruk går i null. Dette krever tid og kunnskap, og er en viktig del av å nå målet om et varig vekttap.

Hun forklarer at mange går tilbake til kostholdet de hadde, som kanskje i utgangspunktet var grunnen til at du trengte å gå ned i vekt.

Noe annet som er svært viktig når du skal ned i vekt, er at det skjer over tid.

IKKE OVERDRIV: Hvis du ønsker å gå ned i vekt - og bli der, er det viktig at du lar det skje over tid. Ikke bare lager du deg vaner som du kan leve med, men du bryter ikke ned like mye muskulatur og holder forbrenningen oppe.  Foto: colourbox.com
IKKE OVERDRIV: Hvis du ønsker å gå ned i vekt - og bli der, er det viktig at du lar det skje over tid. Ikke bare lager du deg vaner som du kan leve med, men du bryter ikke ned like mye muskulatur og holder forbrenningen oppe. Foto: colourbox.com Vis mer

- Mye av forbrenningen vår skjer i muskulaturen - desto mer muskelmasse, desto høyere forbrenning. Når du går ned i vekt mister du både vekt og muskulatur, men du mister mer muskelmasse når du går ned i vekt raskt. Det vil si at det blir lettere å legge på seg igjen etter at du har gått ned i vekt, sier Roede.

- Derfor lønner det seg med et langsomt vekttap - en halv til én kilo i uken. Du vil også ha nytte av styrketrening underveis for å opprettholde, og kanskje øke muskelmassen.

I tillegg er det viktig at «kosen» ikke går over styr.

- Når du har nådd målet er det lett å miste fokus - spesielt i sosiale eller spesielle anledninger. Det er lett å tenke at «litt gjør ikke noe». Det stemmer jo, men hvis du tenker det for ofte blir totalen for mye, og vekten sniker seg oppover igjen.

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

Hold kalorier nede og kutt TV-tiden

Det er altså ikke umulig å holde vekten etterpå.

I en studie blant 4000 overvektige amerikanere, fant også Johnson flere fellestrekk blant deltakere som hadde lykkes med å holde vekten nede etter en slankekur. Ikke overraskende, handlet det ikke om hvordan de hadde gått ned, men tiden etterpå.

- De spiste kost med lite fett. De talte ikke kalorier, men lå på en diett med rundt 1300 kalorier om dagen for kvinner og 1700 for menn. De spiste frokost, men holdt seg til et temmelig begrenset utvalg av matvarer i kosten, også i helgene, sier hun.

- De veide seg minst en gang i uka. De sørget for å begrense tida foran TV-en og fikk minst en times moderat fysisk aktivitet hver dag.

KUTT TV-TIDEN: En fellesnevner blant de som lykkes med å holde kiloene unna, er at de prioriterer mosjon fremfor sofakos.  Foto: vadymvdrobot - Fotolia
KUTT TV-TIDEN: En fellesnevner blant de som lykkes med å holde kiloene unna, er at de prioriterer mosjon fremfor sofakos. Foto: vadymvdrobot - Fotolia Vis mer

Personer som har gått ned i vekt, må altså være en del strengere med seg selv, også etter at de har lykkes.

LES OGSÅ: Hvil deg i bedre form

Syv tips som hjelper deg å holde vekten

Det er imidlertid ingen grunn til å miste motet av den grunn.

Enten du har lykkes med å gå ned i vekt, eller akkurat har funnet motivasjonen til å starte, har Roede mange gode råd til hvordan du lettere kan holde vekten etterpå.

  1. Gå langsomt ned i vekt, da er det lettere å holde vekten.
  2. Ikke gå på en slankekur eller følg en diett - legg om til vaner du trives med og som du kan holde på.
  3. Tren styrketrening og kondisjonstrening for å opprettholde eller bygge muskulatur og øke forbrenningen. Fortsett med dette også når du har nådd vektmålet.
  4. Jobb mentalt med motivasjon til å holde vekten stabil.
  5. Bestem deg for hvilken vekt du ikke vil nå hvis vekten begynner å øke, og la varselklokkene ringe hvis du går over denne.
  6. Bestem deg for hva som ikke skal finnes i skap, kjøleskap og fryser - det lettere å holde seg unna hvis du ikke har det tilgjengelig.
  7. Bli bevisst på unnskyldningene dine. På den måten kjenner du dem igjen når du bruke de for å begrunne hvorfor du skal spise det lille ekstra eller hvorfor du skal trene.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer