Dårlig Parforhold

Derfor klarer vi ikke gå fra dem

Er du i et ødeleggende forhold? Dette bør du gjøre.

BLIR BEHANDLET DÅRLIG: Mange kvinner klarer ikke bryte ut av forhold hvor de blir behandlet dårlig . Ifølge eksperten kan det være flere årsaker til dette.  Foto: goodluz - Fotolia
BLIR BEHANDLET DÅRLIG: Mange kvinner klarer ikke bryte ut av forhold hvor de blir behandlet dårlig . Ifølge eksperten kan det være flere årsaker til dette. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du sammen med en mann som behandler deg fryktelig dårlig, men klarer ikke gjør det slutt? Du er langt fra den eneste.

Hvorfor er det egentlig så vanskelig å bryte ut av slike forhold?

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Velger å bli av praktiske årsaker

EKSPERTEN: Siv Gamnes.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Siv Gamnes. Foto: Privat Vis mer

Siv Gamnes, spesialist i Sexologisk rådgiving, forteller til KK.no at det kan være flere årsaker til at mange velger å holde sammen med en som behandler dem dårlig.

- Dersom man har vært sammen en stund og etablert seg som familie har man gjerne en del bindinger, og disse gjør at mange velger å holde ut og bli værende i det ikke-fungerende parforholdet – det kan være snakk om felles barn, arbeidsliv, økonomi, eiendom og andre praktiske ting.

- Noen er også redde for at situasjonen skal bli enda verre dersom de bryter ut av forholdet – at det skal bli problemer med fordelingen av barna eller at de ikke skal ha god nok økonomi til å klare seg alene.

Hvis partneren oppfører seg som en psykopat, mener hun at det også kan handle om en psykologisk binding.

- Psykopater er jo kjent for å kunne knytte så nære relasjoner at de får partnerne sine til å tro at de ikke vil klare seg alene og velger derfor å bli værende.

- Jeg tror også mange kvinner kjenner på skammen som følger med det å bryte ut av forholdet med partneren sin. Da innrømmer man på en måte at man har gjort feil valg – altså at man har valgt feil partner.

PRAKTISKE ÅRSAKER: Veldig mange blir i forholdet av praktiske årsaker som for eksempel felles økonomi, eiendom og barn.  Foto: doble.d - Fotolia
PRAKTISKE ÅRSAKER: Veldig mange blir i forholdet av praktiske årsaker som for eksempel felles økonomi, eiendom og barn. Foto: doble.d - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Kan være både positivt og negativt å bli værende

Men er det særlig bra å bli værende i et forhold hvor man blir behandlet dårlig? Ifølge eksperten er dette vanskelig å gi et fasitsvar på.

- Det er ikke vår rett å avgjøre hvorvidt det er bra eller ikke å bli i et forhold, da vi ofte tenker ut i fra vårt ståsted. Som du sikkert vet er det lett å stå på utsiden og tenke «det ville jeg aldri funnet meg i».

- Når det er sagt, tror jeg det for noen kan være bra å bli, da de kanskje har rett i at situasjonen deres kan bli enda verre dersom de bryter ut av forholdet – dette til tross for at forholdet er destruktivt på et eller annet vis.

Dersom forholdet derimot går ut over kvinnens fysiske eller psykiske helse, mener Gamnes det neppe er bra å bli værende.

- Samtidig vet man ikke nødvendigvis hvordan situasjonen er – det er jo noen kvinner som risikerer livet ved å bryte med mannen. Jeg vet at det er mange som er i slike forhold som ikke vil oppnå en bedre hverdag dersom de går, derfor synes jeg det er vanskelig å dømme slikt, forteller hun.

OPPSØK HJELP: Ønsker du å bryte ut av forholdet? Da vbør du ifølge eksperten oppsøke et familievernkontor hvor det sitter folk som har mye kunnskap om hvilke rettigheter du har.  Foto: pressmaster - Fotolia
OPPSØK HJELP: Ønsker du å bryte ut av forholdet? Da vbør du ifølge eksperten oppsøke et familievernkontor hvor det sitter folk som har mye kunnskap om hvilke rettigheter du har. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har dere vokst fra hverandre?

Viktig å snakke med noen om problemet

Dersom du sliter med å bryte ut av et forhold hvor du blir behandlet dårlig, anbefaler Gamnes deg å oppsøke profesjonell hjelp.

- Det beste vil være å oppsøke et familievernkontor hvor det sitter folk som har mye kunnskap om hvilke rettigheter man. De kan hjelpe til med barnefordeling, fordeling av midler og opplyse om hva man har krav på av ekstra støtte.

- Man kan dra alene dit slik at man får et litt mer objektivt innspill i forhold til hvordan man kan løse problemet. Da har man deres innspill med seg i vurderinger om man blir i forholdet eller ikke.

Hva bør man gjøre hvis det er snakk om en voldelig mann?

- Da bør man absolutt oppsøke eksperthjelp. Hvis volden er pågående og man står midt oppi det, tenker jeg at det er lurt å oppsøke et krisesenter slik at man får en pause fra partneren og får ryddet opp i tankene. Det kan være støttende og gi en forståelse for situasjonen man er i, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer