Kløe

Derfor klør du

Årsaken kan være alt fra overgangsalderen til allergier.

FUKTIGHETSKREM MOT KLØE: Det hjelper mot det meste, men ikke all kløe blir borte kun ved hjelp av fuktighetskrem.  Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro
FUKTIGHETSKREM MOT KLØE: Det hjelper mot det meste, men ikke all kløe blir borte kun ved hjelp av fuktighetskrem. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hva er det som gjør at det klør? Det medisinske navnet er pruritus, og defineres som kløe forårsaket av stimulans av nerveendene i huden.

Alt fra penicillin til parfyme og overgangsalder kan gjøre deg gal av kløe, skriver Daily Mail.

Tørr hud

SANNSYNLIG ÅRSAK: Kløe kan ha mange årsaker. En av de vanligste er tørr hud. Hyppig vasking og dusjing med vann og såpe fører til at huden mister fett, og den tørre huden klør, ifølge lege Cecilie Arentz fra Lommelegen.no.

BEHANDLING: Har du tørr hud bør du bade og dusje relativt sjelden, og bruke små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg. Hyppige oljebad anbefales.

Smør deg flere ganger hver dag med fuktighetsbevarende krem, og særlig etter bad og vask. Velg et preparat uten parfyme. Smør kremen tynt utover med flat hånd, er rådet fra Arentz.

LES OGSÅ: Enkle hjemmebehandlinger for problemhud

Som om maur kryper på huden

SANNSYNLIG ÅRSAK: Overgangsalder. Hormonforandringer kan føre til en plagsom hudlidelse som gir en følelse av at insekter kravler på huden deres, uvisst av hvilken grunn. En teori er at hormonsvingninger kan påvirke nerveendene i huden.

BEHANDLING: Hvis du øker inntaket av omega-3-fettsyrer kan det hjelpe. Bruk også fuktighetskrem, da er sjansen mindre for at du skal klø, sier hudlege Tabi Leslie ved sykehusene St Thomas' og Barnet i London til Daily Mail.

Drikker du mye vann kan det gi huden mer fuktighet, og det kan redusere irritasjon. Unngår også røyking, for mye sol, stress og søvnmangel.

Sterk kløe og rød, sår hud

SANNSYNLIG ÅRSAK: Allergi. Kontaktallergi oppstår når huden reagerer på noe den kommer borti. Smykker med nikkel, gummihansker eller beltespenner kan være noen triggere. Mange reagerer på såpe og parfyme.

Allergener forårsaker en reaksjon i huden, og kløen oppstår. Huden kan sprekke dersom du er hardt angrepet.

BEHANDLING: Det første du må gjøre er å identifisere årsaken, sier Andrew Wright, hudlege ved Bradford Hospitals. Tenk over hva du har vært i kontakt med når du får utbrudd. Test gjerne hos lege hvis du mistenker allergier.

Bruk fuktighetskrem og såpe som er bra for sensitiv hud. Apoteket har mange gode tips hvis du spør.

LES OGSÅ: Farris mot kløe

Intens kløe og røde utslett

SANNSYNLIG ÅRSAK: Atopisk eksem. En av fem av oss vil få eksem i løpet av livet.

Atopisk eksem begynner ofte i de første levemånedene og kalles da gjerne barneeksem. Mange vokser av seg plagene i årene som følger, men det er vanlig å ha tendens til å få tørr og kløende hud resten av livet.

De fleste reagerer lett på ting som kan irritere huden, blant annet tørr luft, ull, såper, vaskemidler, kjemikalier, svette, stress og enkelte matvarer.

Årsaken til atopisk eksem er ikke fullstendig klarlagt, men arv spiller en stor rolle.

Voksne får vanligvis tørre og skjellende utslett, som regel i hud som ligger over ledd. Utslettet kan også forekomme andre steder på armer og bein, eller på overkroppen og i ansiktet. Håndeksem er vanlig.

BEHANDLING:
Forebyggende tiltak er viktig hvis en skal holde god kontroll med atopisk eksem. Noen matallergier kan forverre eksemen. Inneluften bør ikke være for tørr. Unngå kjæledyr og røyking.

Svette kan utløse irritasjon og kløe. Du bør derfor unngå å bruke for varme klær. Ull klør, og det er best å bruke bomullsklær innerst mot huden.

Bad og dusj relativt sjelden og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr. Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Smør deg flere ganger hver dag, og særlig etter bad og vask.

Kløende utslett etter soling

SANNSYNLIG ÅRSAK: De små røde blemmene eller flekkene kan være soleksem. Bare 15 minutter i solen kan forårsake plager, særlig på brystet.

Det er vanligere for kvinner enn for menn.

BEHANDLING: Ved et akutt utbrudd av eksem er målet med behandling å roe ned huden. Dette består av å bruke kortisonkremer, rikelig med fuktighetskrem og holde seg vekk fra solen, ifølge Lommelegen.

LES OGSÅ:

Mild konstant kløe, røde flekker med sølvhvit, skjellende overflate

SANNSYNLIG ÅRSAK: Psoriasis. Det begynner ofte med små flekker som gradvis vokser i størrelse og får en sølvhvit, skjellende overflate. Det er denne skorpen som kalles plakk. Hvis et plakk løsner eller rives av huden vil man se knappenålshodestore blødninger under huden.

Psoriasisplakk varierer i størrelse fra én centimeter til å dekke store deler av kroppen. Plakkene opptrer vanligvis symmetrisk (på samme side på begge kroppshalvdeler). De vanligste stedene er over strekksidene av ledd, særlig over albuen og kneet. Andre steder som kan rammes av psoriasis er hodebunn, ører, underliv, rygg, mage, hender og føtter.

BEHANDLING: Det finnes ingen behandling som kurerer psoriasis. Målet med all behandling av sykdommen er å lindre plagene, holde sykdommen under kontroll over tid og forhindre at den går ut over livskvaliteten. Det gjøres gjerne med diverse kremer og salver. D-vitamin er bra for de som sliter med psoriasis. Mer utbredt sykdom vurderes for lysbehandling som solarium.

Andre årsaker:

Insektstikk kan gi kløe, og det kan også skabb, lus og lopper. Allergiske reaksjoner, blant annet elveblest, gir ofte kløe.

Noen ganger skyldes kløe i huden sykdom andre steder i kroppen. Det kan dreie seg om sukkersyke, høyt stoffskifte, lavt stoffskifte, leversykdommer, nyresykdommer, lymfomer, leukemi og noen andre krefttyper. Kløe kan også skyldes psykiske årsaker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer