Urinveisinfeksjon

Derfor kommer urinveisinfeksjonen tilbake

Finner du årsaken til hvorfor du er plaget kan du lettere bli kvitt problemet for godt.

SVIE: Er du plaget av stadig tilbakebendende urinveisinfeksjon? Det kan være dine dovaner som har skylden. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
SVIE: Er du plaget av stadig tilbakebendende urinveisinfeksjon? Det kan være dine dovaner som har skylden. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du må tisse hele tiden, og du gruer deg til hvert dobesøk som du vet bare ender i en brennende svie og småskvetting. Urinveisinfeksjonen er tilbake, igjen!

Det er slett ikke uvanlig å være plaget med urinveisinfeksjon, og kvinner er ofte mer plaget enn menn. Dette skyldes at kvinner har et kortere urinrør, som derfor gir bakteriene kort vei opp til blæra.

Derfor får du det

Selv om man vet at det er bakterier som forårsaker denne infeksjonen, kan bakteriene oppstå her av flere ulike årsaker. Dette kan skyldes både dårlige dovaner, at du holder deg ofte, tørker deg feil eller ikke tømmer blæra helt.

– Noen er mye plaget med dette og opplever at de får urinveisinfeksjon igjen og igjen. Dette kan skyldes at de ikke er klar over hva som er årsaken til hvorfor de får det, sier Siri Harket, uroterapeut (sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier) ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus.

Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon er det viktig at du drikker nok væske, slik at bakteriene skylles ut. Men er du ofte plaget kan det altså være lurt å finne ut hva som er årsaken til det, slik at du kan bli kvitt problemet for godt.

TISSETRENGT: Unngå å vente til i siste liten med å gå på do, det gir deg nemlig større risiko for å utvikle urinveisinfeksjon. Foto: Colurbox.com
TISSETRENGT: Unngå å vente til i siste liten med å gå på do, det gir deg nemlig større risiko for å utvikle urinveisinfeksjon. Foto: Colurbox.com Vis mer

Ikke hold deg

En urinveisinfeksjon oppstår altså når bakterier kommer seg opp i urinrøret og urinblæren
hvor det ellers er bakteriefritt. Resultatet er trang til hyppig vannlating med smerter og svie, smerter i korsryggen og i noen tilfeller blod i urinen. Her ligger forholdene godt til rette for at de kan formere seg. Og siden bakterier trives godt i kroppsvarm urin er det derfor viktig at du får tømt blæren.

– Ikke hold deg, men gå på do når du kjenner at du må. Dersom du har en tendens til å holde deg ofte vil du kunne være mer utsatt for urinveisinfeksjon, forteller hun.

Når du holder deg fra å tisse oppbevares nemlig tilfeldige bakterier i blæren over lengre tid, og dette kan føre til en infeksjon. Men denne uvanen kan over tid også føre til at
blæremuskelen blir slapp, slik at det blir vanskeligere å tømme blæren helt. Resturinen som da er igjen i blæren kan skape grobunn for bakterier slik at du blir plaget av stadig tilbakevendende urinveisinfeksjon.

– Det er altså viktig å tømme blæra for urin, og derfor bør du prøve å ikke ha det så travelt når du går på do, og samtidig sørge for å ha en god sittestilling. Sett deg godt inn på dosetet med beina plantet i bakken. Du må nemlig slappe av for å tømme blæra ordentlig, forklarer Harket.

Hun kan også fortelle at forstoppelse ved sjeldne tilfeller kan føre til urinveisinfeksjon. En full tarm kan nemlig presse mot blæren slik at det kan bli vanskeligere å tisse seg helt ferdig.

LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

GODE DOVANER: En god sittestilling er viktig for å tømme blæren ordentlig, men husk også å tørke deg riktig. Start forfra og tørk bakover, på den måten unngår du å dra tarmbakterier fram mot urinrøret. Foto: Nobilior - Fotolia
GODE DOVANER: En god sittestilling er viktig for å tømme blæren ordentlig, men husk også å tørke deg riktig. Start forfra og tørk bakover, på den måten unngår du å dra tarmbakterier fram mot urinrøret. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

Skyldes ofte tarmbakterier

Men det er ikke bare tilfeldige bakterier i blæren som kan føre til urinveisinfeksjon, den vanligste årsaken er nemlig tarmbakterier som tar seg opp urinrøret. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det nesten utelukkende bakterier fra tarmen som er årsaken til urinveisinfeksjon, og tre av fire tilfeller skyldes bakterien E. coli.

– Dette stemmer, derfor er det svært viktig at jenter tørker seg riktig etter et toalettbesøk. Du skal alltid starte framme og tørke bakover! Gjør du det motsatt risikerer du å dra tarmbakterier framover mot urinrøret, forklarer sykepleieren.

Men også sex kan føre til urinveisinfeksjon. Det er riktignok ikke sexen i seg selv som forårsaker infeksjonen, men for eksempel bakterier fra han du har sex med, samt det at samleie gjør at bakterier lettere finner veien til urinrøret.

– Dette er heller ikke uvanlig. Man ser for eksempel at jenter som aldri før har vært plaget av urinveisinfeksjon plutselig kan begynne å bli plaget etter at de debuterer seksuelt. Det anbefales derfor at man er nøye med å gå på do å tisse etter et samleie.

KJERRINGRÅD: Et gammelt kjerringråd sier at tranebærjuice hjelper med å bekjempe og forebygge blærekatarr, og nå har også en omfattende studie kunnet bekrefte at dette stemmer. Foto: Yingko - Fotolia
KJERRINGRÅD: Et gammelt kjerringråd sier at tranebærjuice hjelper med å bekjempe og forebygge blærekatarr, og nå har også en omfattende studie kunnet bekrefte at dette stemmer. Foto: Yingko - Fotolia Vis mer

Et kjerringråd som funker

Som små piker fikk de fleste av oss beskjed fra mamma om at å sitte på kalde underlag kunne gi oss urinveisinfeksjon. Hvorvidt dette egentlig stemmer er Harket noe usikker på.

– Ja, dette er en kjent myte, jeg vet i hvert fall ikke om noe forskning som virkelig bekrefter dette. Men noen mennesker som er mye plaget av urinveisinfeksjon kan oppleve at å sitte på et kaldt underlag kan utløse en ny runde.

Det finnes imidlertid et kjerringråd som har blitt bekreftet av forskning, og det er å bruke tranebær som hjelp. Naturlig juice av tranebær har lenge blitt sagt å skulle kunne bekjempe bakteriene i tarmen , og samtidig også kunne virke forebyggende mot nye infeksjoner.

En studie fra 2012, som baserer seg på ti ulike studier på området, kan nå bekrefte at dette kjerringrådet faktisk virker.

Årsaken til dette er at de røde bærene inneholder store mengder syre som forsurer urinen vår når vi drikker den, og dermed skaper et ugunstig miljø for bakteriene. Og studien viste at tranebær var spesielt effektive i forebyggingen av nye infeksjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer