Overvekt

Derfor kommer valkene tilbake

Er du overvektig over tid, vil kroppen innstille seg på at den skal veie for mye.

NOTORISK GJENGANGER: Kommer valkene tilbake etter hver slankekur? Forskerne tror nå de vet hvorfor det er slik. Foto: Colourbox
NOTORISK GJENGANGER: Kommer valkene tilbake etter hver slankekur? Forskerne tror nå de vet hvorfor det er slik. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle som sliter eller har slitt med overvekt vet at når slankekuren er over, har jobben så vidt begynt.

Det er nemlig å holde den nye matchvekten som er vanskelig. Veldig mange opplever at ekstrakiloene etter en stund sniker seg på igjen.

Hvorfor skjer dette? Det enkle svaret er at slankerne ganske så ubevisst dropper de gode matvanene og begynner å spise usunt igjen. Men stemmer det?

LES OGSÅ: Det tar bare tre timer før ekstrakaloriene legger seg på magen

Lang tids overvekt blir ny normal

Ny forskning indikerer at jo lenger du har vært overvektig, jo vanskeligere er det å ikke gå opp igjen etter en slankekur. Det er fordi kroppen ønsker å komme tilbake til det den har lært seg er normalvekt, dersom du i lang tid har veid for mye. Du har kanskje hørt teorien om at fettcellene «husker» hvor store de var, og ønsker å komme tilbake til sitt maksvolum?

Det er ikke akkurat dette forskerne ved University of Michigan fant ut av, men de gjorde andre spennende oppdagelser da de gjennomførte et forsøk på mus, skriver Dailymail.co.uk.

– Vår nye modell vil være nyttig i jobben med å finne grunnene til at de fleste finner det så vanskelig å opprettholde vekttap ved hjelp av slanking eller trening alene, sa Dr Malcolm Low, som ledet forskningen.

IKKE FEIL Å VÆRE RUND: Husk at å veie noen få ekstra kilo ikke er farlig. Du trenger ikke være slank for å være sunn.  Foto: Image Source
IKKE FEIL Å VÆRE RUND: Husk at å veie noen få ekstra kilo ikke er farlig. Du trenger ikke være slank for å være sunn. Foto: Image Source Vis mer

Undersøkte musenes vekt

I forskningsprosjektet undersøkte de vektutviklingen hos mus ved å skru av og på en genetisk bryter - nærmere bestemt POMC-genet, et gen som blant annet kontrollerer apetitt og sultfølelse.

Ved å skru på denne bryteren rett etter at musene var avvent fra moren, unngikk man at musene spiste for mye og ble overvektige. Det viste seg også at mus som hadde en normal vekt som unger og gjennom kjønnsmodningen, klarte å holde normalvekt i voksen alder ved hjelp av streng diett alene - selv om denne bryteren var slått av.

Mus som ble overfôret og viste tegn på fedme klarte aldri å komme tilbake til normalvekt selv om denne bryteren ble slått av - og det til tross for at de ble satt på streng diett og treningsprogram.

– Et eller annet sted på veien virker det som at dersom overvekten fortsetter, vil kroppen skru på en bryter som omprogrammerer den til en tyngre vekt, sa Dr Low.

Du kan lese hele forskningsartikkelen om studien hos The Journal of Clinical Investigation.

LES OGSÅ: Mye sittestilling er svært helseskadeligIkke la overvekten få sette seg

Det må mer forskning til for å finne ut akkurat hva som skjer når kroppen omprogrammerer slik, og dermed får det for seg at den skal jobbe for å få ha det eksra fettlageret. Og det er kanskje ingen trøst for alle som opplever nettopp dette at det er nærmest umulig å holde ekstrakiloene unna.

Det er likevel verdt å merke seg at det virker som om det er når ekstrakiloene får sitte på for lenge at kroppen omprogrammerer seg. Dersom det er de siste par årene at vektpilen har krøpet oppover såpass at du er i faresonen for utvikle fedme, bør du altså ta grep straks. Har du barn som er overvektige, skal du også være obs.

– Vår modell viser at fedme delvis kan bli kronisk, og resultatene understreker videre viktigheten av tidlig intervensjon i barndommen, for å hindre denne tilstanden, hvis effekter kan vare resten av livet, sa Dr. Low.

Vi minner på helt til slutt at noen ekstrakilo ikke skader. Det er først når det er snakk om en BMI på nærmere 30 at du bør bekymre deg, så lenge helsa ellers er bra, og du ikke føler deg plaget av overvekten. Sjekk din BMI her.

VENN ELLER UVENN?: Mange av oss opplever at vekta går opp ganske raskt etter endt slankekur. Foto: Getty Images
VENN ELLER UVENN?: Mange av oss opplever at vekta går opp ganske raskt etter endt slankekur. Foto: Getty Images Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer