Sitter du med bena i kryss kan det være et tegn på for lavt blodtrykk (hypotensjon).              Foto: colourbox.com
Sitter du med bena i kryss kan det være et tegn på for lavt blodtrykk (hypotensjon). Foto: colourbox.com
Kreft

Derfor krysser du beina

Kroppen din prøver nemlig å si deg noe.

Før Elsie Campbell, som da var 50 år, visste at hun var kreftsyk begynte hun å spise masse kål. Hun visste ikke hvorfor, men lysten på kål var overveldende. Litt senere oppdaget hun en kul i det venstre brystet og da ektemannen og den juridiske forskeren Jim Campbell skrev inn ordene kål og kreft i søkemotoren på Internett kunne han lese at kål inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler.

- Som om kroppen hennes visste hva slags mat som var bra for henne og ville hjelpe selv om hun selv var uvitende om hva som foregikk, sier han til Mail Online.

Hendelsen fikk imidlertid Jim Campbell til å forske videre slike varsler og resultatet av oppdagelsene hans står å lese i boken Body Language Of Health.

- Men husk, selv om forskningen min er grundig så er jeg ingen lege så er du bekymret for helsen din - kontakt en lege umiddelbart, sier forfatteren til Mail Online.

 • Sunn i full fart
 • Aktiviteten som holder deg frisk
 • Gi deg selv en ny start

  Her er ti varsler fra boka:

  1. Du sitter med beina i kryss

  Mulig årsak: lavt blodtrykk (hypotensjon)

  Å stå med beina i kryss er en svært effektiv måte å unngå at blodtrykket faller slik det gjerne gjør når vi reiser oss litt for raskt opp fra en stol for eksempel. Dette er altså hjernens måte å forsikre seg om at blodtilstrømningen til den er optimal så ikke du blir svimmel eller besvimer. Likeledes, dersom du krysser beina i sittende stilling, så forhindrer du at blodtilstrømningen til hjernen blir svekket.

  2. Neglebiting

  Mulig årsak: kalsiummangel

  Neglene inneholder faktisk mineraler som kalsium, natrium, kalium, magnesium, jern, kopper og sink, mens mat ikke gjør det bestandig. Det er akkurat som om kroppen forstår dette, problemet er bare at når det sendes et signal til hjernen om bitingen så er muligheten for å bli avhengig til stede. Et kosttilskudd med kalsium skal imidlertid kunne få bukt med uvanen.

  3. Gul hud

  Mulig årsak: lavt stoffskifte

  En svakt gul hudtone har tidligere blitt koblet til leversykdommer, men det er vanligere at dette kan indikere noe som er langt mindre farlig – nemlig lavt stoffskifte (hypotheriose). Andre symptomer er at man fryser, huden blir tørr, håret matt og neglene blir mer porøse.

  4. Neseblod

  Mulig årsak: mangel på K - og C-vitamin

  Neseblod som ikke skyldes et fall etc. og som bruker lang tid på å opphøre kan tyde på at du lider av K-vitamin som spiller en sentral rolle i blodstørkningen (koagulasjonen). Denne koagulasjonen er en komplisert og nøye regulert prosess, hvor blant annet proteinet protrombin er viktig og uten K-vitamin, ingen produksjon av protrombin.

  Mangel på vitamin C kan kan for øvrig forårsake sykdommer i munnhulen og av den grunn medføre til blødninger fra tannkjøttet.

  5. Gnir deg i øynene


  Mulig årsak: stress

  Små barn gnir seg i øynene for å vise at de er trøtte. Voksne gjør gjerne det samme, men det er ikke bestandig søvnmangel som er årsaken, men vel så gjerne stress. Det som skjer når du gnir deg i øynene er nemlig at du legger press på de rektus-musklene som får øyeballene til å bevege seg. Dette igjen stimulerer en refleks som på sin side gir en respons i kroppens hovednerve og denne kontrollerer hjerterytmen din.

  6. Ufrivillig svetting

  Mulig årsak: diabetes eller krom-mangel

  Svettetokter kan være ekstremt sjenerende for den som rammes av det. For kvinner over 40 år er det gjerne overgangsalderen som er årsaken, men andre og mer underliggende problemer kan også forårsake spontan svetting – for eksempel ulike typer diabetes.

  Dette skjer fordi insulinnivået i kroppen endrer seg, men kosttilskudd inneholdende krom skal kunne hjelpe enkelte mot dette.

  7. Kløe på nesetippen

  Mulig årsak: allergi

  Når et barn rynker på nesa gjentatte ganger er det fordi det ikke har lært å snyte seg og strever med å puste gjennom munnen fordi neseborene er tette. Tetthet i neseborene er på sin side det første tegnet på en allergisk reaksjon og denne rynkingen på nesa er noe vi gjerne fortsetter med hele livet, ofte uten å være klar over det.

  8. Strekkmerker

  Mulig årsak: sink-mangel

  Strekkmerker er vanligst under svangerskapet, men kan oppstå på andre tidspunkter når kroppen forandrer seg – for eksempel i puperteten. Sink skal imidlertid føre til at kroppen produserer kollagen som er det stoffet som gjør huden elastisk og gjør at strekkmerkene blir mindre tydelige. De blir altså ikke borte, men noe mindre synlige.

  9. Hovne føtter

  Mulig årsak: vitamin B5-mangel

  Hovne, røde og varme føtter kan være et tegn på B5-vitaminmangel, mer kjent som anti-stressvitaminet vårt.

  10. Mye ørevoks

  Mulig årsak: mangel på essensielle fettsyrer

  Ørevoks beskytter ørekanalen ved å samle opp skitt og overflødig vann og som regel forsvinner den av seg selv. Gjør den det ikke det, men derimot er sjenerende, kan det tyde på en blokkering i ørekanalen. Dette tolker nemlig kroppen som en betennelse og den reagerer på denne ved å produsere enda mer voks.
 • Til forsiden