DUFTER DET AV KLOR I SVØMMEHALLEN?: Nei, det er ikke klor men kloramin det lukter, og grunnen kan være at mange av dine medsvømmere har droppet å dusje før de hoppet uti... Foto: Getty Images/iStockphoto
DUFTER DET AV KLOR I SVØMMEHALLEN?: Nei, det er ikke klor men kloramin det lukter, og grunnen kan være at mange av dine medsvømmere har droppet å dusje før de hoppet uti... Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Livsstil

Derfor lukter det klor i bassenget

Forklaringen er ganske ekkel...

Publisert

Er du glad i å svømme i offentlige basseng? Da har du sikkert kjent den litt skarpe klorlukten i nesen.

Aha, det er fordi dette er et rent og fint anlegg med flott badevann, vil nok noen tenke.

Vel, sannheten er en ganske annen, dessverre.

Derfor må du dusje først

Du har helt sikkert sett skiltet der det står at du må dusje før du bader. Og det er en god grunn til at du skal vaske deg grundig uten badetøy med såpe og varmt vann. 

- Hvis vi ikke dusjer før vi hopper opp i bassenget, tar vi med oss alt som sitter på huden vår ned i vannet, sier leder for Healthy Swimming and Waterborne Disease Prevention ved Center for Disease Control and Prevention, Michele Hlavsa, til avisen Huffington Post.

Og hva er det vi kan ha på huden vår, da? Jo, svette, sminke, kroppsoljer, urin og ja, selv rester av avføring, for å nevne noe. Et åpent sår og et gammelt plaster vil også kunne gi bassengvannet en ekstra liten piff.

Når vi vet at hele èn av fem voksne tisser i bassenget, ifølge en tidligere undersøkelse gjennomført av Water Quality and Health Council i USA, gjør heller ikke det saken noe bedre.

HAR DU HUSKET Å DUSJE?: Da gjør du både bassenget og dine medsvømmere en tjeneste - og jo mindre klor det lukter, dess renere er bassengvannet. Foto: Colourbox.com
HAR DU HUSKET Å DUSJE?: Da gjør du både bassenget og dine medsvømmere en tjeneste - og jo mindre klor det lukter, dess renere er bassengvannet. Foto: Colourbox.com Vis mer

Sterk klorlukt = dårlig tegn

Når mange mennesker bader i ett og samme basseng, er det ikke så rart at vannet blir litt skittent - men det er jo derfor det er klor der, for å nøytralisere?

Problemet er at urin, hudoljer og avføringsrester har alle èn ting til felles, og det er nitrogen.

- Når nitrogen blandes med klorinen i svømmebassenget, dannes stoffet kloramin, som er problematisk på flere måter, sier Hlavsa.

Klorinen, som tilføres for å drepe blant annet E-coli, salmonella og andre bakterier som mennesker tar med seg, blir nemlig mindre effektiv som desinfeksjon, når dannelsen av kloramin er høy.

Og det vi altså tror er klorin det dufter av i svømmehallen, er egentlig kloramin - en kjekk blanding av klorin og alt det vi andre har bidratt med i vannet.

IKKE SVELG: Vannet her...hvert fall ikke om det lukter skikkelig klor av det!
IKKE SVELG: Vannet her...hvert fall ikke om det lukter skikkelig klor av det! Vis mer

- Et rent og sunt basseng skal ikke lukte klor, sier Hlavsa.

Kan gi røde hovne øyne

Kloraminen gjør det ikke bare vanskeligere for klorinen å gjøre jobben sin, men kan også gi deg enkelte helseplager.

- Kloramin kan også virke mer irriterende på slimhinner og forårsake hosting og røde øyne, sier Hlavsa.

Hygieneregler i norske basseng

Norske svømmehaller har strenge regler når det kommer til hygiene. KK.no har tidligere listet opp reglene som gjelder i Skien badepark og andre store, norske badeparker:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer