Kylling

Derfor lukter det vondt av kyllingen

Du åpner pakken med kyllig til middag, og ut strømmer en skikkelig vond lukt. Er kjøttet bedervet? Slik sjekker du det.

DEN KAN LUKTE RART: Men den kan fortsatt være fullstendig spiselig. Foto: Getty Images/iStockphoto
DEN KAN LUKTE RART: Men den kan fortsatt være fullstendig spiselig. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kylling er noe av det beste og sunneste du kan velge å spise av kjøttmat.Det hvite kjøttet er magert, og har en smak de aller fleste kan like. Imidlertid er ikke alle møter med kyllingkjøtt like gode. Det er vanlig at produsentene pakker filetene inn i plastemballasje.LES OGSÅ: Når kaster du mat utgått på dato?Av og til kan du oppleve at det lukter stramt og tilnærmet råttent når du åpner pakken. Men behøver dette å bety at maten er ødelagt?Mattilsynet gir en forklaring på dette på Matportalen.no:

- Lukt av rått, syrlig kjøtt

- Det er i dag vanlig å pakke ferske kjøttvarer i en såkalt kontrollert atmosfære for å forlenge den mikrobiologiske holdbarhetstiden av produktene. Etter at karbonmonoksid (CO) ble forbudt for en tid tilbake (kunstig fargeforbedrende effekt), er det først fremt kabondioksid (CO2), nitrogen (N2) og oksygen (O2), eventuelt en kombinasjon av disse, som blir brukt, sier Mattilsynet.LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge- Det er særlig tilstedeværelsen av CO2 du vil kunne merke som en litt ubehagelig lukt når du åpner en slik pakke, mens det for vakuumpakkede varer (for eksempel plastemballerte biffer) vil kunne være lukt av rått, syrlig kjøtt, skriver tilsynet, og understreker følgende:- Felles for begge tilfellene er at lukten skal forsvinne umiddelbart, med mindre varen er skjemt og ødelagt. Hvis du sliter med markert lukt i lang tid etter at pakken er åpnet, og det fremdeles lukter tydelig og skarpt av selve kjøttet, kan varen være sur eller bedervet.Med andre ord - dersom den vonde lukten ikke blir borte bør du ikke spise kjøttet.LES OGSÅ: Her er de 7 skitneste matvarene

Rask og lett kyllinglunsj

Varmt kyllingsmørbrød (1 porsjon)1 kyllingfilet½ sellerirotsalt og pepper1 skive rugbrød½ tomat i skiver2 ss grønne erter (frossen)3 ringer rødløk2 skiver magerost 1 ts pestoet dryss med oreganoStek kyllingfileten og selleriroten på middels varme. Dryss over salt og pepper og legg dem over på en skive rugbrød. Fordel tomatskiver, erter og løk over og legg på ost. Dryss over oregano og gratiner i ovn på 250 °C eller i mikro til osten har smeltet. Lag en frisk salat ved siden av. Tar du med smørbrødet i matpakka bør du være nøye med hvordan du oppbevarer det.PRØV OGSÅ DISSE:
 • Indisk kyllingsuppe
 • Hot kylling med ingefær
 • Kylling wasabi
 • Estragonkylling

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer