VOND LUKT: Dersom du vasker treningsklærne dine på lav temperatur over lengre tid vil vond lukt sette seg i plagget.  Foto: Colourbox
VOND LUKT: Dersom du vasker treningsklærne dine på lav temperatur over lengre tid vil vond lukt sette seg i plagget. Foto: Colourbox Vis mer

Treningstøy

Derfor lukter treningsklærne dine surt

Og her er triksene som gjør at du blir kvitt dunsten.

De fleste av oss hiver stort sett treningsklærne til vask etter én gangs bruk. Likevel opplever mange at de nyvaskede klærne ofte lukter surt før de i det hele tatt rekker å bli tatt i bruk igjen.

Enkelte plagg kan til og med lukte så vondt at det er ingen annen løsning enn å kaste dem.

Vaskes treningsklær over lengre til på for eksempel 30 eller 40 grader vil lukten sakte men sikkert sette seg i plagget permanent.

LES OGSÅ: Slik finner du lekkert treningstøy i XL-størrelser

Skyldes smuss

Leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, forteller at den sure lukten i treningsklærne skyldes smuss som har bygget seg opp i plagget over lengre tid.

– Treningsklærne er tett inntil kroppen og blir som oftest svette. Vasker man dem på 30 til 40 grader over lengre tid vil det bygge seg opp et lag med smuss som etter hvert kan begynne å lukte.

– Ofte kan tøyet lukte godt helt til man tar det på seg og begynner å trene. Da vil det komme en sur og intens lukt, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt gule svetteringer

Vask klærne på 60 grader

Dersom du vil bli kvitt lukten kan det ifølge Skaar være lurt å vaske klærne på høyere temperatur en gang i blant.

– For å få vekk lukten så må man opp i temperatur, helst 60 grader. Ofte er dette vanskelig i og med at mye tøy er merket med 30 til 40 grader. Da må du rett og slett ta en vurdering på om du vil ta sjansen.

Hun forteller også at det er lurt å henge opp klærne etter trening i stedet for å la det ligge bløtt i treningsbagen eller skittentøyskurven. På denne måten vil klærne få luftet seg og lukten vil ikke sette seg like godt.

LES OGSÅ: Tøymykner ødelegger jeansene dine

Ikke bruk tøymykner

I tillegg til vond lukt opplever også mange at treningsklærne mister formen etter en stund. Dersom du har vasket dem med tøymykner skjer akkurat dette.

Enzymene i tøymyknere kan løse opp stretchfibre, og ved flere vask blir disse fibrene slappere og mister stretcheffekten.

Tidligere har John Øivind Hauge, butikksjef ved Anton Sport Colosseum i Oslo, sagt til KK.no at du mister reklamasjonsretten på plagget dersom du bruker tøymykner.

- Det er nok mange som bruker tøymykner når de vasker treningsklærne, men de blir faktisk ikke mykere av dette.

– I likhet med vaskepulver er tøymykner også vanskelig å få ordentlig ut av tøyet, og plagg som er laget av stoffer som skal transportere svette, som superundertøy og treningstrøyer, blir veldig fort slitt og skadet av det, forteller Hauge.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop