Sexpartnere

Derfor lyver vi om antall sexpartnerne

- Det handler fortsatt om de tradisjonelle kjønnsrollene, sier eksperten.

LYVER: Mange kvinner lyver om hvor mange sexpartnere de har hatt for å ikke bli stemplet som løse.
LYVER: Mange kvinner lyver om hvor mange sexpartnere de har hatt for å ikke bli stemplet som løse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om vi gjerne vil tro at kvinner og menn står likt når det gjelder omdømme i forhold til antall sexpartnere, er det som regel slik at kvinner føler et behov for å underdrive, mens menn gjerne overdriver.

Hvorfor er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Derfor sovner han etter sex

Hører til de tradisjonelle kjønnsrollene

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at årsaken til at det er mer «akseptabelt» for menn å ha hatt mange sexpartnere skyldes de tradisjonelle kjønnsrollene.

- Det hører til de tradisjonelle kjønnsrollene at menn skal være erobrere, mens kvinner skal vokte dyden – menn får sin verdi gjennom erobring, og kvinner gjennom ikke å la seg erobre.

- Heldigvis er dette litt i bevegelse for tiden, og kvinner kan nå ses på som erobrere og oppnå verdi på denne måten, i stedet for å være passive festninger som helst bør ha vært voktet nøye.

En annen viktig endring mener Kjøs er at det nå ikke ses på som bra å være helt uerfaren som kvinne.

- I dag skal man helst ha litt erfaring, men ikke for mye. Paradoksalt nok blir det dermed enda litt vanskeligere for kvinner å være «perfekte» enn før, da den enkle «ikke før bryllupsnatten»-reglen gjaldt.

- Det er langt igjen før forskjellen på kvinner og menn er borte, da det fortsatt har effekt å stille spørsmålstegn ved en kvinnes seksuelle integritet, mens menn ikke tar skade av slike rykter, forteller han.

KJØNNSROLLER: Det er fortsatt slik at kvinner skal følge et helt annet mønster enn menn når det gjelder seksuell oppførsel.  Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
KJØNNSROLLER: Det er fortsatt slik at kvinner skal følge et helt annet mønster enn menn når det gjelder seksuell oppførsel. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

Ærlighet varer lengst

Er du en av dem som ikke tør å fortelle partneren hvor mange sexpartnere du har hatt av frykt for at han skal få et negativt inntrykk av deg? Da er du ikke alene.

Det er sjeldent gøy å snakke om sin seksuelle fortid, da en kanskje føler at antallet tidligere sexpartnere er litt høyere enn det «burde» være.

Spørsmålet er om man bør være ærlig, eller om det faktisk lønner seg å holde tett?

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, forteller til KK.no at man i voksen alder må regne med at de man er sammen med har hatt flere sexpartnere.

- Om man ønsker å fortelle partneren sin om antall tidligere erobringer er opp til hvert enkelt. Begge bør i så fall være klar over at de kan få seg en overraskelse, og at de kanskje skulle ønske de ikke hadde tatt opp tema likevel.

- I bunn og grunn mener jeg ærlighet varer lengst, selv om det noen ganger er slik at «det man ikke vet, har man ikke vondt av», da det kan oppstå krangling og diskusjon hvis man er ærlig, sier hun.

TÅLER IKKE SANNHETEN: Dersom partneren din har problemer med at du har hatt en del tidligere sexpartnere, mener ekspertene han ikke er mannen for deg.
TÅLER IKKE SANNHETEN: Dersom partneren din har problemer med at du har hatt en del tidligere sexpartnere, mener ekspertene han ikke er mannen for deg. Vis mer

LES OGSÅ: Vil du tilbake til eksen? 

Noen tåler ikke at en har erfaring

Dersom du er ærlig om hvor mange sexpartnere du har hatt, og partneren din har problemer med antallet, mener Kjøs dette er et faresignal du bør ta på alvor.

- En mann som ikke elsker deg som du er, altså med den historien du har, er ikke den rette for deg. Dersom han har problemer med fortiden din, og dette ødelegger forholdet deres, skal du være glad til.

- Da har han store problemer han må ordne opp i selv, sier han.

Katrine Berling, som er sexolog og orgasmeekspert, forteller til KK.no at hun har opplevd nettopp dette.

- En mann jeg tidligere datet fortalte meg at min seksuelle fortid kunne bli et problem dersom han forelsket seg i meg. Så ja, noen menn tåler ikke at også kvinner er seksuelt aktive. Personlig er jeg alltid ærlig når det kommer til min fortid, da jeg tenker at hvis en mann ikke tåler å høre sannheten, så er han rett og slett ikke mann nok for meg.

- Dersom vi kvinner skal få slutt på dette fenomenet må vi slutte å skjule våre lyster, og begynne å vise verden at vi har akkurat like mye lyst som menn. Det er først når vi gjør dette at vi vil få det sexlivet vi drømmer om, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer