SKYLLE FRUKT OG GRØNT: Enkelte grønnsaker, som salater og urter, bør vaskes ekstra grundig.  Foto: Scanpix
SKYLLE FRUKT OG GRØNT: Enkelte grønnsaker, som salater og urter, bør vaskes ekstra grundig. Foto: Scanpix Vis mer

Grønnsaker

Derfor må du alltid skylle frukt og grønt

Mattilsynet forteller at det i Norge har vært et økende antall sykdomsutbrudd forårsaket av ulike importerte grønnsaker.

KK.NO: Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt spiste vi nordmenn i 2013 i snitt 121 kilo frukt, bær og grønnsaker.

Vi er lærer at vi skal vaskes frukt og grønt før vi spiser det, men er det egentlig så farlig?

- Det er en god vane å alltid skylle frukt, bær og grønnsaker, sier Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Frukt og grønt kan nemlig inneholde bakterier, parasitter og virus som kan gi oppkast og diaré.

LES OGSÅ: Husk å skylle appelsinen før du spiser den

Flere sykdomsutbrudd

Mattilsynet forteller at det i Norge har vært et økende antall sykdomsutbrudd forårsaket av ulike importerte grønnsaker. 

I 2007 gjennomførte Mattilsynet et prosjekt hvor det ble tatt 162 prøver av krydderurter fra Sør-Øst Asia. Det ble da påvist Salmonella i 15 prosent av prøvene.

Ikke la deg lure av at frukten, bærene eller grønnsakene ser rene og pene ut, skriver Mattilsynet. 

Dette gjelder spesielt sukkererter, ulike salater, friske krydderurter og spirer. Slike produkter kan utgjøre en større risiko på grunn av klima, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og gjerne mange små uavhengige produsenter med mangelfull kunnskap om hygienisk produksjon. 

LES OGSÅ: Slik unngår du at bærene mugner

Fryste bær

Mattilsynet skriver at det i Sverige, Danmark og Finland har det vært flere utbrudd av omgangssyke (Norovirus, magetarminfeksjon) og hepatitt A forårsaket av importerte fryste bær.

Norovirus overlever svært godt i fryste bær og smitter til bærene ved uhygienisk håndtering eller fra forurenset vann, men dør om den varmebehandles.

Derfor anbefaler de å koke fryste bær før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles. 

KAN GJØRE DEG SYK: Ikke slurv med skylling av bær, frukt og grønt, det kan gjøre deg syk. Foto: Scanpix
KAN GJØRE DEG SYK: Ikke slurv med skylling av bær, frukt og grønt, det kan gjøre deg syk. Foto: Scanpix Vis mer

Bladgrønnsaker og krydderurter

Man skal være spesielt oppmerksom på bladgrønnsaker og krydderurter, som er importert fra land med varmt klima og hvor rent vanningsvann kan være mangelvare. Bladgrønnsaker og krydderurter spises ofte uten forutgående varmebehandling.

VASK I EDDIK: Hvis du vil være på den sikre siden.  Foto: All Over Press
VASK I EDDIK: Hvis du vil være på den sikre siden. Foto: All Over Press Vis mer

I tillegg har slike produkter en utforming som gjør at produktene lett kan fange opp smittestoffer fra forurenset vanningsvann eller ved uhygienisk håndtering. Risikoen kan reduseres ved å varmebehandle slike produkter før servering, skriver Mattilsynet.

- Dette er en god regel, spesielt når importerte krydderurter skal tilsettes i retter som kan gi gode vilkår for vekst av bakterier, mener Gulbrandsen. 

LES OGSÅ: Fire hygienetabber du gjør hver dag

Bruk eddikvann

Skal man spise bladgrønnsaker og krydderurter rå, forteller Mattilsynet at risikoen reduseres ved å legge disse i eddikvann i cirka 10 minutter.

Denne behandlingen er kjent for å sterkt redusere antallet for de fleste salmonellabakterier, samt for enkelte andre sykdomsfremkallende bakterier.

Slik sikrer du deg rene og friske bær, grønnsaker og frukt

  • Fjern eventuelt skittene deler av produktet
  • Legg i kaldt vann og skyll godt 
  • La det tørke på et rent kjøkkenhåndkle
  • Ved varmebehandling anbefales det å la det koke i 1 minutt. 
  • Eddikvann til krydderurter og bladgrønnsaker: bruk om lag 3 korker 7 % husholdningseddik per liter vann).

Kilde: Matportal.no

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: