Kaffe

Derfor må du på do av kaffe

Vet du hvorfor det får fart på tarmen? Her er grunnen.

FÅR FART PÅ SAKENE: Er du en av dem som ofte må gå på do etter en kaffekopp eller to, men aldri har skjønt hvorfor? Svaret finner du i saken! Foto: sutichak - Fotolia
FÅR FART PÅ SAKENE: Er du en av dem som ofte må gå på do etter en kaffekopp eller to, men aldri har skjønt hvorfor? Svaret finner du i saken! Foto: sutichak - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange vet at et par kopper kaffe fører til hyppigere dobesøk, men vet du hvorfor?

Flere tror det er på grunn av koffeinen, men det samme kan faktisk skje med den koffeinfrie varianten også.

EN KOPP MELLOM MÅLTIDENE: Ernæringsfysiologen anbefaler å vente 60-90 minutter etter maten er spist før du tar deg en kaffekopp. Foto: volff - Fotolia
EN KOPP MELLOM MÅLTIDENE: Ernæringsfysiologen anbefaler å vente 60-90 minutter etter maten er spist før du tar deg en kaffekopp. Foto: volff - Fotolia Vis mer

Ifølge the American Chemical Society på Greatist.com kan det være mange forklaringer til hvorfor akkurat kaffe setter i gang tarmen, men at det er spesielt to komponenter som sammen kan utgjøre hovedgrunnen.

Det skal ha blitt bevist at kaffe setter i gang bevegelser i magen kun fire minutter etter inntaket.

Kroppen produserer hormonene kholecystokinin og gastrin for å fordøye mat. Når du drikker kaffe vil effekten på disse hormonene forsterkes og du må på do.

LES OGSÅ: Derfor blir du kvikk av kaffe

Har du irritabel tarm?

Visste du at irritabel tarm - eller irritable bowel syndrome (IBS), er Norges vanligste mageplage?

I en tidligere sak fra KK.no viste vi til Forskning.no hvor det er antatt at minst én av ti sliter med dette, det vil altså si rundt ti prosent av den voksne befolkning. Av uante årsaker er det faktisk flere kvinner enn menn som rammes.

Typiske symptomer for irritabel tarm er ofte uregelmessig avføring, og flere bruker kaffe for å få i gang bevegelsen i tarmen. 

Men det har seg faktisk slik at hvis du er av dem som har irritabel tarm, kan det lønne seg å holde seg unna kaffe, te og tobakk. Disse produktene inneholder nemlig stoffer som stimulerer tarmens nervesystem, og kan derfor forverre mageplagene dine. 

Krydder som peppermynte, kanel og gurkemeie skal vise seg å ha gunstige effekter.

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og daglig leder for Somebody.no, har tidligere fortalt til KK.no at et kosthold rikt på kostfiber har flere helsemessige fordeler.

- Det kan blant annet gi økt metthet og mindre sjanse for søtsug og småspising. I tillegg gir det bedre tarmfunksjon og forebygger forstoppelse.

LES OGSÅ: 12 ting du bør vite om kaffe

IRRITABEL TARM: Kaffe setter fart på systemet, men det er ikke alltid det beste valget. Foto: Nobilior - Fotolia
IRRITABEL TARM: Kaffe setter fart på systemet, men det er ikke alltid det beste valget. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

Dropp kaffe rett etter et måltid

Ifølge ernæringsfysiolog Therese F. Mathiesen bør kaffe helst ikke inntas sammen med måltider, men heller nytes mellom måltidene.

- Dette skyldes at garvesyren i kaffe og grønn te binder jernet fra maten og gjør det utilgjengelig for kroppen. Altså, jernet vil gå rett gjennom tarmen uten at det absorberes av kroppen, har Mathiesen uttalt til KK.no.

Hun anbefaler å vente mellom 60-90 minutter etter et måltid. 

Men ernæringsfysiologen legger ikke skjul på at det er positive sider ved en kaffekopp i ny og ned.

- Kaffe virker oppkvikkende og sentralstimulerende og kan blant annet øke motivasjon, konsentrasjon og årvåkenhet. Drikken kan også virke mildt smertedempende og er dessuten rimelig rik på antioksidanter.

LES OGSÅ: Kaffe kan redusere risikoen for kreft

KAFFE KAN VÆRE BRA: Det finnes flere positive sider ved en kopp kaffe. Foto: psphotography - Fotolia
KAFFE KAN VÆRE BRA: Det finnes flere positive sider ved en kopp kaffe. Foto: psphotography - Fotolia Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer