Skader

Derfor må vi på legevakten etter julebordet

De vanligste skadene etter skandalene.

JULEBORD: Nå er det tid for å ta på deg finstasen og hygge deg med dine gode kolleger - men pass på slik at alkoholinntaket ikke gjør at du havner på legevakten.
 Foto: VG
JULEBORD: Nå er det tid for å ta på deg finstasen og hygge deg med dine gode kolleger - men pass på slik at alkoholinntaket ikke gjør at du havner på legevakten. Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå er tiden inne for å ikle deg din hotteste partykjole, danse på bordet med han kollegaen du såvidt sier hei til i gangen, og snakke noen flåsete alvorsord med sjefen.

Vi har alle vært der.

Men pass på så ikke festlighetene tar overhånd - og du havner på legevakten. Fort gjort, hvert fall når alkoholinntaket går litt over styr (som det jo ofte gjør...).

LES OGSÅ: Spis dette før du skal på fest

Ifølge Knut Melhuus, som er seksjonsleder ved Oslo skadelegevakt, er noen av helgene oppunder jul litt mer travle enn ellers:

- Vi merker litt ekstra pågang under julebordsesongen, av folk som kommer inn fordi at de har skadet seg i forbindelse med julebord, sier han til KK.no.

Disse «julebordskadene» er vanligst:

  • Voldsskader
  • Fallskader som følge av høye hæler som møter glatte gater
  • Kuttskader av glasskår og lignende

Kilde: seksjonsleder Knut Melhuus

BYTT VIN MED VANN: Pass på å få i deg nok vann under kvelden. Foto: NTB Scanpix
BYTT VIN MED VANN: Pass på å få i deg nok vann under kvelden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Rus er en fellesnevner her. Men det er faktisk en myte at skadebildet er så utrolig mye mer annerledes under julebordsesongen enn ellers i året, hevder Melhuus.

LES OGSÅ: Dette skjer når du drikker

EKSPERTEN: Knut Melhuus er seksjonsleder ved Oslo skadelegevakt - og har jobbet der i en årrekke. Han har sett utallige skader som følge av julebordsesongen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERTEN: Knut Melhuus er seksjonsleder ved Oslo skadelegevakt - og har jobbet der i en årrekke. Han har sett utallige skader som følge av julebordsesongen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Planlegg julebordet i hodet

Melhuus påpeker at det ikke er noen fasit på når det kommer inn flest skader som følge av alkohol og fest, men at det jo naturlig nok er flest velkledde mennesker innom legevakten i desember-måned.

- Med tanke på at det er flere hundre tusen som er ute i gatene under julebordsesongen, er det kun en håndfull som kommer innom oss, sier Melhuus videre.

Programleder og forfatter Ole André Sivertsen, kjent fra NRK-serien «Fylla» og forfatter av boken «Fylla - fra vors til bakrus», råder deg til å planlegge julebordet i hodet, før du går i gang med festlighetene:

- Det man også bør tenke på, og minne seg selv på, er at selv om man føler seg ung og vill som en 25-åring i hodet, er evnen til å tåle samme drikketempo blitt veldig mye dårligere med årene. Drikkeevnen er med andre ord «svekket», og man kan ikke drikke like mye som man kunne da man var yngre, sier Sivertsen til KK.no.

Sivertsen hevder at det hele handler om nettopp drikketempoet.

DANS DEG MINDRE FULL: Selv om du kanskje føler at du ser keitete ut på dansegulvet, er det nok smart å riste litt løs - og svette bort litt alkohol - på dansegulvet. Moro er det også! Foto: NTB Scanpix
DANS DEG MINDRE FULL: Selv om du kanskje føler at du ser keitete ut på dansegulvet, er det nok smart å riste litt løs - og svette bort litt alkohol - på dansegulvet. Moro er det også! Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For noen er julebordet den eneste gangen i året man faktisk er på fylla, og mange tror at man fremdeles kan drikke i det samme tempoet som man kunne i 20-årene. Dette stemmer ikke, og man bør for all del unngå bratt promillestigning.

LES OGSÅ: Rød i ansiktet når du drikker?

Ikke bli for full for fort

- Det man burde tenke på er å ikke bli for full for fort, og ligge unna drikke med bobler i begynnelsen, spesielt dersom man ikke har spist på forhånd. Det er med andre ord lurt å ha litt mat i magen før julebordet, sier Sivertsen videre.

Ifølge forfatteren er det mange som går på «den klassiske smellen»:

- De drikker øl fint og sakte i begynnelsen, og så gyver de løs på spriten. Det kan slå svært uheldig ut, spesielt siden kombinasjonen bobler og sprit, som gjerne i denne sesongen består at brennevinet akevitt, ikke er spesielt bra.

EKSPERTEN: Ole André Sivertsen har skrevet boken «Fylla - fra vors til bakrus». Foto: Jannecke Sanne Normann
EKSPERTEN: Ole André Sivertsen har skrevet boken «Fylla - fra vors til bakrus». Foto: Jannecke Sanne Normann Vis mer

Slik unngår du å bli fyllesyk

Sivertsen har tidligere fortalt KK.no hva man kan gjøre for å redusere fyllesyke:

- Det er to ting som påvirker fyllesyke. Den maksimale promillen din og hvor raskt du fikk den. Drikker du fort eller har raskt opptak av alkoholen, er det større fare for å bli dårlig.

Sivertsens råd er derfor å ha mat i magen når du begynner å drikke:

- Da vil alkoholen porsjoneres mer kontrollert ut i tarmen hvor størsteparten av opptaket foregår.

LES OGSÅ: Ikke bruk allergimedisin mot fyllesyke

En annen faktor er alle stoffene som følger med i alkoholholdige drikker.

- Lukt og smaksstoffer er også harde for kroppen å tolerere. Generelt kan man si at jo lysere drikk desto bedre. Verstingene for fyllesyke er rødvin, mørkt øl og brunt brennevin

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer