Lege

Derfor må vi på legevakten i påsken

Den vanligste grunnen kan komme som en overraskelse.

UNNGÅ LEGEVAKTEN I PÅSKEN: Kari L. J. Eidjar, fastlege ved Røa-legene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røakan, kan fortelle at noen av de vanligste årsaken til at folk oppsøker lege i påsken er solbrenthet, snøblindhet, bruddskader og forfrysninger.  Foto: Monkey Business - Fotolia
UNNGÅ LEGEVAKTEN I PÅSKEN: Kari L. J. Eidjar, fastlege ved Røa-legene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røakan, kan fortelle at noen av de vanligste årsaken til at folk oppsøker lege i påsken er solbrenthet, snøblindhet, bruddskader og forfrysninger. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Påske er tid for kakao, kvikk lunsj og lange turer i skiløypa. Ikke minst et glass vin i hytteveggen etter en aktiv dag, mens lammesteiken gjør seg klar i ovnen.

Påsken er likevel ikke bare fryd og gammen.

Med mye matlaging, lange turer i skog og mark og den ferske vårsolen som stikker frem, er det enkelte som må tilbringe litt tid på legevakten.

For å unngå at det skal bli deg, er det lurt å følge disse rådene.

LES OGSÅ: Førstehjelpen du bør kunne nå

Beskytt deg godt mot solen

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røa-legene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, har tidligere fortalt KK.no at en vanlig årsak til en tur på legevakten i påsken er solskader.

- Vi ser blant annet en del forbrenningsskader - altså solbrenthet. Spesielt hos barn som sitter i pulk. Mange barn sitter i pulken med faktor 15 over lengre tid, og burde egentlig hatt faktor 50.

Solbrenthet er også en vanlig årsak til problemer for de som holder seg i byene. Med sol og gode temperaturer er det mange som kaster klærne for tidlig - ofte uten solkrem.

BESKYTT DEG MOT SOLEN: Både huden og øynene dine er spesielt utsatt for påskesolen, så beskytt deg godt - solfaktor 30 er et minimum for voksne, og 50 for barna.  Foto: georgerudy - Fotolia
BESKYTT DEG MOT SOLEN: Både huden og øynene dine er spesielt utsatt for påskesolen, så beskytt deg godt - solfaktor 30 er et minimum for voksne, og 50 for barna. Foto: georgerudy - Fotolia Vis mer

Det er imidlertid ikke bare huden din som er utsatt for solen.

- Mange blir rammet av snøblindhet - det vil si brannskader på hornhinnen. Det blir heldigvis færre med årene, ettersom folk er flinkere til å bruke solbriller. På denne tiden av året er solen veldig sterk og øynene er utsatt for UV-refleksjoner fra snø og vann. Heldigvis gir det ikke varige skader hvis du oppsøker lege og får behandling, sier Eidjar.

LES OGSÅ: Her mister du fort kontrollen

Forfrysninger, brudd og kuttskader

En annen årsak til at mange oppsøker i legevakten i påsken er forfrysninger - som naturligvis er en følge av at langt flere tilbringer tid ute.

- Det som er så skummelt, er at det ikke gjør vondt. Ikke før du begynner å få igjen varmen igjen, forklarer legen.

Dersom du eller noen rundt deg blir utsatt for forfrysninger, må du unngå all form for kunstig varme, som varmt vann og lignende, og heller legge kroppsdelen som er nedkjølt mot en varm kroppsdel - for eksempel legge de kalde hendene på magen.

I slalåmbakken er det imidlertid flest brudd som går igjen.

BRUDDSKADER: Det er en av de vanligste årsakene til skader i slalåmbakken. Dersom du eller noen andre får brudd, er det viktigste å stabilisere det - bruk det du har, enten det er et sitteunderlag eller en avis. Foto: Photographee.eu - Fotolia
BRUDDSKADER: Det er en av de vanligste årsakene til skader i slalåmbakken. Dersom du eller noen andre får brudd, er det viktigste å stabilisere det - bruk det du har, enten det er et sitteunderlag eller en avis. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

- Fra slalåmbakken og skiløypene får vi inn en del brudd. De som står på slalåm får sjeldent ankelbrudd på grunn av de stive støvlene, men derimot mer armbrudd. Blant de som står på snowboard er det mye håndleddsbrudd og mange som vrir knærne.

Ellers er det naturligvis en del kuttskader i påsken, som er en følge av mye matlaging. Ifølge Eidjar er det spesielt god grunn til å være forsiktig med kniven når du skal lage lommer til hvitløksbåtene i lammesteken.

LES OGSÅ: Sår hals? Prøv disse triksene

Slik unngår du legevakten i påsken

Selv om det er en del som oppsøker legevakten i påsken, er det ikke så vanskelig å unngå skadene. Det hele handler egentlig bare om å være litt forberedt.

Et svært godt utgangspunkt hvis du er på fjellet er ordentlig solfaktor og gode solbriller.

- Bruk minst faktor 30. Barna må ha faktor 50, det samme gjelder for de med veldig lys hud. Solbrillene må være polariserte - som vil si at de bryter lyser slik at UV-strålene ikke går gjennom, forklarer Eidjar.

Ikke minst er det viktig å ta noen forholdsregler for å holde varmen når du skal tilbringe tid ute - noe som spesielt gjelder barna.

UT PÅ TUR: Det er supre skiforhold i Norge nå. Men det er viktig å ta noen forholdsregler før du stikker ut i løypa - blant annet er det viktig med gode klær, solkrem og solbriller.  Foto: Image Source
UT PÅ TUR: Det er supre skiforhold i Norge nå. Men det er viktig å ta noen forholdsregler før du stikker ut i løypa - blant annet er det viktig med gode klær, solkrem og solbriller. Foto: Image Source Vis mer

- Det hjelper ikke å ha på barna masse varme klær hvis det er kaldt underifra, som det er i pulken blant annet. Sørg derfor for god isolasjon i bunn.

Dersom du er usikker på om barna holder varmen, er det en grei regel å ta en finger gjennom hårfestet i nakken på barna. Dersom de har en god kjernetemperatur, er de ofte varme i nakken. Er de ikke varme er det viktig med pauser så de kan hoppe og sprette litt.

- Du kan se om noen begynner å bli nedfrosset ved å klemme på fingeren. Se at den blir hvit, så raskt rød igjen. Gjør den ikke det, må man røre på seg og få igjen varmen.

Til slalåmbakken anbefaler legen å ha med støttebandasje i sekken. Skjer det brudd, må det stabiliseres. Har du ikke har noe hardt til å stabilisere, kan du bruke en avis eller et sitteunderlag og knyte det fast med et skjerf. Er det åpent brudd må du tilkalle hjelp straks.

- Husk også gnagsår-plaster. Gnagsår har nok ødelagt mange ferier, sier Eidjar.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer