<strong>FRUSTRERENDE:</strong> Det kan være både frustrerende og skummelt å plutselig miste mye hår. Selv om det kan være vanskelig å finne årsaken, er det en del ting du kan prøve for å minimere hårtapet. Foto: Getty Images
FRUSTRERENDE: Det kan være både frustrerende og skummelt å plutselig miste mye hår. Selv om det kan være vanskelig å finne årsaken, er det en del ting du kan prøve for å minimere hårtapet. Foto: Getty Images Vis mer

Hår

Derfor mister du hår

Det kan være vanskelig å behandle, men det finnes gode løsninger.

Publisert
Sist oppdatert
Det er helt normalt å miste hår – ganske mye hår, faktisk.

– Hver dag mister du mellom 50-100 hårstrå og i perioder kan du miste enda mer uten at du trenger å bekymre deg for dette, har Lise Holm-Glad, frisør og leder av Defines frisørteam, tidligere uttalt til KK.no.

Benjamin Martin er ansvarlig for merket Nioxin i Norden, og han mener det er helt normalt å miste opptil 200 hårstrå i døgnet.

LES OGSÅ: Vibeke Klemtsen: – Derfor mistet jeg håret mitt

<strong>HÅRTAP?:</strong> Mister du uvanlig mye hår? Det kan ha flere årsaker. Dersom du ikke finner ut av dette selv, kan det være lurt å oppsøke en spesialist/lege. Foto: Colourbox
HÅRTAP?: Mister du uvanlig mye hår? Det kan ha flere årsaker. Dersom du ikke finner ut av dette selv, kan det være lurt å oppsøke en spesialist/lege. Foto: Colourbox Vis mer

Mange årsaker – vanskelig å behandle

Håret ditt kan fortelle deg en del om helsa di, men siden det finnes svært mange grunner til at du i perioder kan miste mer hår enn andre, kan det være vanskelig å behandle hårtap, forklarer Holm-Glad:

– Mange har opplevd periodevis håravfall i forbindelse med hormonendringer ved for eksempel graviditet, fysiske anstrengelser, vekttap og medisiner.

Dette er perioder som vanligvis går over av seg selv, og håret tar seg opp igjen.

– Etter for eksempel graviditet er det mange som opplever å miste mye hår. Dette er hår som nesten alltid vokser ut igjen, men det tar tid, sier Holm-Glad, og anbefaler deg å bruke gode pleieprodukter med styrkende og gjenoppbyggende proteiner i perioder når håret ditt er svekket.

Mangel på enkelte mineraler og vitaminer kan også gi hårtap. I tillegg spiller stress en viktig rolle, og det er ikke sikkert du merker hårtapet mens stresset fortsatt pågår. Ofte tar det tid før effekten av stress vises, og derfor er det ikke alltid like lett å identifisere dette som årsak.

– Vær obs på at en plutselig endring i mengden hårtap eller håravfall kan være en reaksjon som er forsinket med to måneder, sier Martin:

– Så hvis du plutselig begynner å miste mye hår, tenk en måned eller to tilbake og se om det skjedde noe som kan ha stresset deg eller påvirket deg på noen måte.

Ved uvanlig stort og langvarig hårtap anbefales det å gå til lege.

LES OGSÅ: Slanker du deg tynn i håret

Flere måter å miste hår på


Når vi snakker om å miste hår, er det to ulike måter å gjøre dette på:

 • Hårtap betyr at håret faller av fra roten.

 • Håravfall betyr at håret brekker.

  – Hvis håret er veldig slitt, som for eksempel ved gjentatte blekinger, vil håret lett kunne brekke. Da opplever man at håret blir veldig tynt over tid, sier Holm-Glad.

  Når håret er såpass skadet og skjørt, er det spesielt viktig å være forsiktig når håret er vått. Da er håret på sitt aller skjøreste, og det er fort gjort å brekke hårstråene ved å gre ut floker fra vått hår.

  – For å unngå dette er det veldig viktig med proteiner som styrker håret, sier Holm-Glad.

  LES OGSÅ: Få håret til å vokse fortere

  Årstiden kan påvirke

  – Hyppige temperaturendringer – å gå fra kaldt til varmt eller motsatt – kan også påvirke håret og hodebunnen, sier Martin.

  Derfor kan vinteren være ekstra vanskelig for både hår og hodebunn, siden vi stadig utsetter oss for store temperaturendringer.

  – Men også sommersolen kan gjøre håret mer porøst hvis det ikke beskyttes med solfaktor, sier han.

  Martin nevner dessuten at en del av oss spiser veldig ulik mat i ulike årstider, og dette kan naturligvis også påvirke hvor mye hår vi mister.

  LES OGSÅ: Nå må du passe ekstra godt på håret ditt

  <strong>HUDPLEIE FOR HÅR OG HODEBUNN:</strong> Nioxin har blant annet seks ulike systemer (kit) for fyldigere hår med mer volum. Kit nummer fire er for deg som merker at du mister mer hår enn vanlig og har fint, kjemisk behandlet hår, veil. kr 259. Foto: Produsenten
  HUDPLEIE FOR HÅR OG HODEBUNN: Nioxin har blant annet seks ulike systemer (kit) for fyldigere hår med mer volum. Kit nummer fire er for deg som merker at du mister mer hår enn vanlig og har fint, kjemisk behandlet hår, veil. kr 259. Foto: Produsenten Vis mer

  Dette kan du gjøre

  Spis sunt og variert: – Et sunt, variert kosthold påvirker også hud og hår, forklarer Holm-Glad.

  – Sørg for at kostholdet ditt inneholder alt kroppen din trenger av vitaminer, proteiner, mineraler og oljer, sier Martin.

  Vær forsiktig med varmeverktøy: – Det er blitt veldig vanlig med glattetenger, og en del har nok erfart å miste mer hår fordi man bruker denne for ofte, slik at håret brekker, sier Holm-Glad.

  Unngå å børste vått hår: Håret er på sitt aller svakeste når det er vått. Derfor bør du gre håret før du vasker det, og så vente til det er tørt før du grer det igjen.

  Velg riktig børste: Naturbust er absolutt best for håret, så invester i en god børste med naturlig bust om håret ditt er skadet eller har lett for å brekke eller falle av.

  Plei håret: Vær raus med hårkur og balsam! Bruk gjerne proteinbaserte produkter som bygger opp igjen håret ditt, og ikke vær redd for å gjøre det oftere enn vanlig når håret ditt roper om hjelp.

  Stopp mishandlingen: Det er kanskje voldsomt å kalle det mishandling, men overdreven bruk av varmeverktøy, uforsiktig børsting og mangelfull pleie kan faktisk kalles nettopp dette.

  – Alt håravfall som skyldes slitasje og brudd vil opphøre straks du slutter med behandlingen som skader håret ditt, sier Lise Holm-Glad.

  Gi håret en pause! La håret lufttørke, unngå varmeverktøy og dropp kraftige stylingprodukter for å gi håret ditt en skikkelig ferie.

  Gi deg selv en pause! Stress kan som nevnt forårsake hårtap, så sørg for å gi deg selv nok pauser i hverdagen til å takle alle oppgavene og pliktene du har.

  Prøv et produkt for å fremme hårvekst: Nioxin har angrepet hårpleie som hudpleie i en årrekke, og nå har serien kommet til Norge. En sjampo (såkalt cleanser) renser både håret og hodebunnen skikkelig, mens en balsam (såkalt optimizer) pleier. Etter hårvasken påfører du en behandling som skal gjøre vekstvilkårene i hodebunnen optimale og dermed fremme hårveksten. Denne påføres der du mister mest hår. Serien finnes i seks ulike varianter, tre av dem for deg som føler du mister mye hår og tre av dem for de som bare ønsker mer volum og fylde i det håret de har.

  LES OGSÅ: Derfor mister du mer hår om høsten

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer