Hår

Derfor mister du så mye hår

Over 100.000 kvinner opplever større hårtap enn normalt.

RAMMER IKKE BARE MENN: Blant annet kan slankekuren din bidra til at du mister mer hår enn normalt.  Foto: Thinkstock.com
RAMMER IKKE BARE MENN: Blant annet kan slankekuren din bidra til at du mister mer hår enn normalt. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at mange menn mister håret etter hvert som de blir eldre, men mange glemmer at også kvinner rammes av hårtap.

For mens cirka 400.000 norske menn har et hårtap større enn det normale, har også omkring 100.000 kvinner det samme problemet, ifølge Helsenett.no (ekstern lenke).

Normalt mister du omkring 100 hårstrå om dagen, men flere faktorer kan føre til at du mister mer hår enn dette i løpet av en dag.

For eksempel er det ikke bare de ekstra kiloene du risikerer å miste når du slanker deg, men også håret.

LES OGSÅ: Dette sier håret ditt om helsa

Lite næring = lite hår

Ifølge Marieclaire.co.uk (ekstern lenke) kan et kraftig redusert matinntak hindre håret i å vokse, noe som gjør blodtilførselen til hodebunnen tregere.

Dette kan føre til at håret mister både glans og volum, og i verste fall kan det falle av. Det er spesielt de med spiseforstyrrelser som kan oppleve dette.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner helt naturlig

Andre grunner til tynt hår

I noen tilfeller kan tynt hår også skyldes at du har en sykdom, som for eksempel polycystisk ovariesyndrom (PCO). Disse kvinnene har et overskudd av mannlige hormoner, som kan føre til en fortynning av håret foran og på toppen av hodebunnen.

LES OGSÅ: Gjør sveisen deg 5 år eldre?

Anemi

De som har blodmangel har større sannsynlighet til å ha tynnere hår. Det er fordi de har for lite hemoglobin i blodet (røde blodceller), noe som igjen kan føre til at hodebunnen får tilført mindre oksygen.

LES OGSÅ: Derfor bør du vaske håret to ganger

Telogen effluvium

Noen tilstander kan føre til at du mister mer hår enn 100 hårstrå per dag. Dette kan skyldes for eksempel en operasjon, fødsel, legemidler eller mye stress. Denne situasjonen kan trigge håret inn i hvilefasen, og rundt to måneder senere kan du oppleve at du mister mye hår. Dette kalles telogen effluvium, og kjennetegnes som en midlertidig periode med hårtap. I de fleste tilfeller vil håret vokse ganske raskt tilbake av seg selv.

LES OGSÅ: Hun har latt disse lokkene falle
Les mer om: hår, håravfall, slankekur, slanking, hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer