Er menn nødt til å ha hår på huet for å være sexy? Avgi din stemme (under til høyre) og se hva andre lesere har svart. Foto: Colourbox.com
Er menn nødt til å ha hår på huet for å være sexy? Avgi din stemme (under til høyre) og se hva andre lesere har svart. Foto: Colourbox.com Vis mer

Menn

Derfor mister menn håret

Ikke en negativ ting fra naturens side.

Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Er skallete menn sexy?400 000 norske menn og cirka 100 000 kvinner har et hårtap større enn det normale – som er på cirka 100 hår om dagen, ifølge Helsenett.

60 prosent av menn har synlig mindre hår når de er fylt 60 år. 40 prosent begynner imidlertid å miste håret allerede i 35-årsalderen.

Disse roper neppe hurra.

Men kanskje de burde?

Skallete menn slipper i alle fall å bry seg om frisyren. Se bare disse hysterisk morsomme herrefrisyrene.

Ja
 
804 (67%)
Nei
 
403 (33%)

Skyldes arvelig følsomhet

Vanlig skallethet hos menn (alopecia androgenetica) kommer av at hårsekkene i utsatte områder - som panne, tinning og isse - har en arvelig følsomhet overfor en naturlig kjemisk forbindelse i kroppen. Denne heter dihydrotestosteron (DHT) og omdannes fra testosteron i huden.

Uten at noen med sikkerhet kan si hvorfor, vil følsomme hårsekker skrumpe inn når de utsettes for DHT. Hårene blir lysere, kortere, faller lettere av, og etter hvert slutter de å vokse.

I det minste beholder de ansiktshåret. Barten gjør nå nemlig et stort comeback i Hollywood.

Hårtap = gode gener?

Nettstedet LiveScience har imidlertid en teori om hvorfor dette skjer. At flere menn har en arvelig følsomhet overfor DHT kan tyde på at det å miste håret en gang var en fordel.

Siden make velges etter genetisk verdi, vil fysiske trekk som demonstrerer godt arvestoff ofte være utbredt hos en art.

På jakt etter en partner? Da bør du holde deg unna alkohol. Ny studie viser at kvinner «ølbriller» i hele 6 måneder etterpå.

Tiltrekker «verpesjuke» kvinner

En mann med skinnende blank isse viste muligens at han hadde avansert til et høyere nivå av fysisk og sosial modenhet. Skallethet ga derfor økt status innenfor den sosiale gruppa.

Det kan også ha gjort sitt til at yngre hanner oppførte seg mindre aggressivt mot vedkommende, da hårtap også er et tegn på at den mest virile tiden er over.

Tynnhårede, eldre menn vendte seg til andre oppgaver enn de yngre, som å ta seg av de yngre i gruppa, noe som trolig appellerte til kvinner i fruktbar alder, klare til å stifte familie og oppdra barn.

Noen menn blir bare bedre og bedre med årene. Bare ta en titt på mennene som aldri mister draget.

Er menn nødt til å ha hår på huet for å være sexy? Avgi din stemme (oppe til høyre i artikkelen) og se hva andre lesere har svart.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer