HAR DU MER LYST PÅ SEX OM SOMMEREN? Vel, det er faktisk flere grunner til at det er slik! Foto: Thinkstock
HAR DU MER LYST PÅ SEX OM SOMMEREN? Vel, det er faktisk flere grunner til at det er slik! Foto: ThinkstockVis mer

Sex & Kjærlighet

Derfor øker sexlysten om sommeren

Det er faktisk ikke om våren vi blir mest yre!

Du har garantert hørt uttrykket «våryr»? Etter en lang og kald vinter, er det kanskje ikke så rart at vi nordmenn blir litt ekstra opphisset og glade når dagene endelig blir lysere og varmere.

Likevel er det faktisk ikke om våren vi er på vårt aller «heteste».

LES OGSÅ: Slik vil gutta at det skal se ut «der nede»

MINDRE KLÆR: Det at vi er lettere kledd, har en del å si ifølge ekspertene, i hvert fall for guttas del.  Foto: Getty Images/iStockphoto
MINDRE KLÆR: Det at vi er lettere kledd, har en del å si ifølge ekspertene, i hvert fall for guttas del. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ja, vi har mer sex om sommeren

Forskning har vist at det er om sommeren vi mennesker har mest sex, og det er ikke en ren biologisk grunn til dette, skriver Forskning.no.

Ifølge overlege og gynekolog Øjvind Lidegaard, fra Københavns Universitet, har den økte sexlysten blant annet sammenheng med at lys og varme gir oss mer energi.

– Vi blir gladere når det er sol og sommer. Lys og varme gir oss energi. Det er som regel om sommeren vi har ferie. Da har vi overskudd til å nyte livet, og dermed overskudd til mer kjærlighet og sex, sier han til nettstedet.

Den økte sexlysten om sommeren synes også på internettstatistikken, og på antall barn som fødes på våren.


En studie, som ble utgitt i tidsskriftet Archives of Sexual Behavior i fjor, viste at vi søker mer etter sex på nettet på denne tiden av året enn ellers. I tillegg pleier for eksempel fødselstallene for mai å være veldig høye, og disse barna ble da unnfanget sommeren før.

LES OGSÅ: Fem sexmyter som ikke stemmer

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no og i KK. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no og i KK. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Mindre klær - mer lyst

Ifølge ekspertene er det ikke bare lys og varme som gjør at vi «hopper i høyet» oftere. Det at man har på seg mindre klær, er også pirrende. Særlig for gutta.

– Menn blir i hvert fall stimulert av det visuelle, så her spiller de korte sommerkjolene inn. Det gjelder sikkert også den andre veien, sier Lidegaard.

Også KKs sex- og samlivsekspert Peder Kjøs tror synet av avkledde kropper er ekstra opphissende for mange.

– Her er jeg enig med forskerne. Forklaringen er ganske banal: fritid, synet av avkledde kropper og mer sosialt liv (ofte også mer alkohol), forklarer han:

– Men når noe sånt kommer opp vil alltid noen protestere og si at akkurat de har mye mer sex om vinteren, for da trenger de kroppsvarmen, eller om høsten, for da er det så lite annet å gjøre, eller om våren, for da er de vårkåte. Noe som mest av alt illustrerer det som også er et poeng i artikkelen: mennesker har ikke løpetid, vi har sex hele tiden, i likhet med andre primater. Vi bruker sex som sosial strategi, som et relasjonelt lim, og ikke bare til forplantning. Og en slik strategi fungerer best hvis vi har sex hele tiden, så klart.

– Men statistikken stemmer nok: selv om mange har mest sex til andre tider av året, har nok de fleste mest om sommeren.

LES OGSÅ: Dette er «turn off» for gutta

Øker hverandres sexlystHar du mer lyst på sex om sommeren?
De fleste av oss vet at når flere kvinner bor sammen over lengre tid, så kan menstruasjonssyklusen deres synkroniseres.

Men visste du at vi også kan øke hverandre sexlyst?

– Kvinner som bor sammen, utveksler feromoner, små signalstoffer, og det gjør at menstruasjonssyklusen kan bli synkronisert. Da kan de få lyst på sex på samme tid, sier Lidegaard.

Og dersom du trodde at det var kroppssvetten (som vi har mer av om sommeren), som ga økt sexlyst, da tok du feil ...

Den svetten vi skiller ut når det er varmt, er nemlig ikke lik den vi frigjør når vi føler oss tiltrukne av hverandre. Ifølge ekspertene skilles sistnevnte svettetype ut (som inneholder tiltrekkende dufthormoner) for det meste ved berøring.

LES OGSÅ: Er kjæresten hekta på porno?
Ja, helt klart
 
(77%)
Vet ikke helt...
 
(15%)
Nei
 
(8%)

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: