Pille Seg I Nesa

Derfor plukker vi oss i nesa

Svært få ønsker å innrømme det - men de fleste plukker seg i nesa fra tid til annen.

NESEPLUKKING: De færreste er villig til å innrømme det, men det faktisk noe de fleste av oss gjør fra tid til annen.  Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
NESEPLUKKING: De færreste er villig til å innrømme det, men det faktisk noe de fleste av oss gjør fra tid til annen. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle har fått seg en god latter av han som intetanende sitter med fingeren godt opp i nesa midt i rush-trafikken, men faktum er - alle gjør det. 

Kanskje du til og med føler deg litt truffet av trafikk-pillingen?

Hvis ikke, så gjøre du det nok bare litt mer privat. For til tross for at det er uhygenisk, ekkelt og ofte til bry for andre gjør vi det likevel.

Men hvorfor?

LES OGSÅ: Én av tre har dette problemet

Fungerer som et slags renseanlegg

Aller først - hva er egentlig buser?

– Busemenn er tørket sekret. Nesen består av en slimhinne som skiller ut slim eller sekret. Når dette tørker, blir det til skorper, og skorper er busemenn, har Christian Buchwald, lege og professor ved Universitetet i København tidligere uttalt til Forskning.no.

Så bortkastet tenker du kanskje, men dette slimet har en funksjon for nesen - ja, faktisk fungerer det som et slags renseanlegg.

- Slimhinnen bidrar til det såkalte mukociliære apparatet, som er et renseanlegg i nesen. Renseanlegget virker ved at det dannes slim som fanger de partiklene som flyr rundt i luften og inn gjennom nesen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskjellige andre urenheter, har legen uttalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer