Pille Seg I Nesa

Derfor plukker vi oss i nesa

Svært få ønsker å innrømme det - men de fleste plukker seg i nesa fra tid til annen.

NESEPLUKKING: De færreste er villig til å innrømme det, men det faktisk noe de fleste av oss gjør fra tid til annen.  Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia
NESEPLUKKING: De færreste er villig til å innrømme det, men det faktisk noe de fleste av oss gjør fra tid til annen. Foto: Tatyana Gladskih - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle har fått seg en god latter av han som intetanende sitter med fingeren godt opp i nesa midt i rush-trafikken, men faktum er - alle gjør det. 

Kanskje du til og med føler deg litt truffet av trafikk-pillingen?

Hvis ikke, så gjøre du det nok bare litt mer privat. For til tross for at det er uhygenisk, ekkelt og ofte til bry for andre gjør vi det likevel.

Men hvorfor?

LES OGSÅ: Én av tre har dette problemet

Fungerer som et slags renseanlegg

Aller først - hva er egentlig buser?

– Busemenn er tørket sekret. Nesen består av en slimhinne som skiller ut slim eller sekret. Når dette tørker, blir det til skorper, og skorper er busemenn, har Christian Buchwald, lege og professor ved Universitetet i København tidligere uttalt til Forskning.no.

Så bortkastet tenker du kanskje, men dette slimet har en funksjon for nesen - ja, faktisk fungerer det som et slags renseanlegg.

SNØRR: Det er faktisk ikke helt uten funksjon, og fungerer som et slags renseanlegg for nesen din.  Foto: vikiri - Fotolia
SNØRR: Det er faktisk ikke helt uten funksjon, og fungerer som et slags renseanlegg for nesen din. Foto: vikiri - Fotolia Vis mer

- Slimhinnen bidrar til det såkalte mukociliære apparatet, som er et renseanlegg i nesen. Renseanlegget virker ved at det dannes slim som fanger de partiklene som flyr rundt i luften og inn gjennom nesen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskjellige andre urenheter, har legen uttalt.

Men hva er det da som gjør at man får trangen til å klusse med dette renseanlegget?

Føles godt

En studie utført blant 200 ungdommer av forskere ved Institutt for Mental Helse og Nevrologi i Bangalore i India, viste at omtrent alle innrømmet å plukke seg i nesa.

Ifølge BBC, fortalte 7,6 prosent at de plukket seg i nesa mer enn 20 ganger om dagen, og nesten 20 prosent fryktet at de hadde et alvorlig «plukke-problem». Den største årsaken til plukkingen var at de skulle dempe kløe eller rense ut av neseborene, men 12 prosent innrømmet at de også gjorde det fordi det føltes godt.

Mest urovekkende var det imidlertid at det ikke bare var fingrene som ble brukt opp i nesa, men 13 prosent brukte pinsett og 9 prosent brukte blyanter - ja, blyanter!

LES OGSÅ: Har du dårlige manerer?

Spiser buser

Studiene viste ingen forskjeller når det gjaldt hvilken sosialøkonomsisk klasse elevene kom fra, men det var en tydelig forskjell blant kjønn.

Guttene hadde lettere for å plukke seg i nesen, mens jentene derimot tenkte at det var en dårlig vane. Dette kan også være årsaken til at gutter også er overrepresentert når det gjelder andre uvaner, som å bite negler.

Som om det ikke er nok å plukke seg i nesa, finnes det også dem som spiser busene.

I den indiske studien innrømmet 9 av de 200 elevene at de spiste det de måtte finne i nesen -  altså 4,5 prosent. Dette var riktignok ungdommer, men det gjelder i stor grad også voksne. I en studie utført av den britiske matskribenten og TV-verten Stefan Gates, hevder han at hele 44 prosent av de spurte innrømmet å spise sine egne buser etter at de var blitt voksne, skriver Forskning.no.

Styrker immunforsvaret?

Til tross for at det er ekkelt, er det imidlertid ikke sikkert at det er farlig på noe vis - snarere tvert i mot!

Det hevder i hvert fall den kanadiske forskeren og professoren Scott Napper. Ifølge Daily Mail, mener han at uansett hvor ufyselig det måtte være så kan du trygt spise det du måtte finne, siden du kan styrke immunforsvaret ved å tilføre små og ufarlige mengder bakterier tilbake i kroppen.

Teorien hans følger en rekke andre - som også indikerer at overdrevent fokus på hygiene fører til mer allergier og autoimmune sykdommer.

– Fra et evolusjonært perspektiv, utviklet vi oss under svært skitne forhold. Det er derfor ikke sikkert at dette ønsket om å holde miljøet og atferden vår så steril som mulig, er til noen fordel for oss, har Napper uttalt til CBC News.

Han har foreløpig ikke gjennomført noen konkrete eksperimenter på dette, men tidligere studier har blant annet vist at andre uvaner kan styrke immunforsvaret, som neglebiting.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt en uvane

FORSKJELL BLANT KJØNN: Forskerne fant ut at det forskjell blant menn og kvinner når det gjelder neseplukking. Mens menn ikke syns det er noe særlig uproblemtaisk, anser kvinner det som en dårlig uvane.  Foto: BlueSkyImages - Fotolia
FORSKJELL BLANT KJØNN: Forskerne fant ut at det forskjell blant menn og kvinner når det gjelder neseplukking. Mens menn ikke syns det er noe særlig uproblemtaisk, anser kvinner det som en dårlig uvane. Foto: BlueSkyImages - Fotolia Vis mer

Kan føre til infeksjoner

Men det er ikke dermed sagt at nesepilling er totalt ufarlig, og at du kan plukke som dagen er lang - i verste fall kan det faktisk føre til hull i neseskilleveggen, skriver NRK.no.

Det kalles på fagspråket selvforskyldt ethmoidectomi, og innebærer at nesepillingen gir et kronisk sår som kan lage hul i neseggen - som faktisk bare består av noen få millimeter med brusk med slimhinner rundt.

Dette hullet vil være der for alltid, med mindre det blir lukket klinisk av en lege.

I tillegg kan neseplukking øke risikoen for infeksjoner. Mye på grunn av kombinasjonen av bakteriene og at plukkingen kan føre til småsår, men også fordi studier har vist at de som plukker seg i nesten oftere bærer en bakterie kalt stafylokokker.

Det er nederlanske forskere som kom frem til dette i 2006. Stafylokokker er en bakterie som normalt opptrer i flora på huden og på slimhinnene våre, men som i enkelte tilfeller kan forårsake alvorlige infeksjoner (les mer på Det store medisinske leksikon).

Om du plukker eller ikke, finnes det ikke noe konkret fasitsvar på hvorfor vi gjør det, men man kan konkludere med at det er ganske så meningsløst.

Av den grunn, hevder enkelte forskere at den største grunnen til at vi plukker er rett og slett fordi nesa er så lett tilgjengelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer