<strong>HÅRTAP:</strong> Det er helt naturlig å miste mye hår om høsten. Foto: Colourbox
HÅRTAP: Det er helt naturlig å miste mye hår om høsten. Foto: Colourbox Vis mer

Hårtap

Derfor røyter du mer om høsten

Det er helt naturlig å miste hår, men vær obs om det er uvanlig mye.

Publisert
Sist oppdatert
Mister du mye hår for tiden? Du er ikke alene. Høsten er tiden da vi røyter mest, mener forskere.

Forklaringen er ganske enkel. Et hårstrå har en fast vekstsyklus. Det vokser i to til seks år, før det går inn i en hvileperiode på to til seks måneder, og så faller det av. Deretter går hårsekken inn i en dvaleperiode på rundt tre måneder, før et nytt hårstrå vokser frem. Til enhver tid er 90 prosent av hårstråene våre i en hvileperiode.

Sjekk hva hårfargen sier om helsa di

I en artikkel i tidsskriftet Dermatology publiserte svenske forskere nylig en studie der de hadde fulgt 800 kvinners hårtap over seks år, og funnet at det var om høsten de røytet mest.

Det viste seg nemlig at en størst andel av hårstråene var inne i hvileperiode i juli. Det forklarer at så mange hårstrå faller ut noen måneder senere, når hvileperioden er over.

Forskere tror at grunnen til det er at kroppen ønsker å ha flest mulig hårstrå på hodet om sommeren, for å beskytte hodeskallen mot sola.

Slik bruker du hårkur riktigAndre årsaker

Det er helt naturlig å røyte. Vi mister mellom 40 og 120 hårstrå daglig. Hvis du tror du mister mer enn dette, og synes at håret ditt begynner å tynnes på grunn av alt hårtapet, kan det være andre årsaker som spiller inn.

Streng diett kan også føre til hårtap. Hvis kroppen ikke får energien den trenger, vil de spare ved å slippe hår, og også stoppe vekst av negler. Hvis du tror dette er tilfelle, må du absolutt droppe dietten, og begynne å spise skikkelig.

Jernmangel, for eksempel som følge av fødsel eller kraftige mensturasjoner kan føre til økt hårtap. Hvis du i tillegg føler deg slapp, og lett får sprekker i munnviken, kan det være du må få i deg mer jern. Spis brokkoli, spinat, leverpostei eller ta jerntilskudd.

Syster i eggstokkene (PCOS) kan også være grunnen til hårtap. Lider du av dette, har du litt høyere testosterinnivå enn normalt. Testosteron trigger merkelig nok mer hårvekst på kroppen, men mindre på hodet.

P-pillen kan gjøre at du mister mer hår, hvis den er av typen som inneholder en del testosteron. Hvis du tror p-pillen er grunnen til at håret ditt tynnes, kan du prøve å bytte til en type med lavere testosteronnivå. Visste du forresten at p-pillen kan gi pigmentflekker?

Diabetes type 2, eller livstilsdiabetes, gjør at insulinnivået i kroppen er for høyt, og det igjen kan trigge testosteronproduksjon.

Stress kan gjøre at hårsekkene slipper hårstråene før de skal. Ti minutters time-out daglig hjelper mot stress. Lider du av kronisk stress kan det være snakk om mye. Finn årsaken til stressfølelsen, og prøv å løse problemet.


Medisinbruk kan også være årsaken. Går du på blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner, antidepressiva eller ikke-steroide betennelsesdempende medikamenter kan det gjøre at du mister mer hår enn normalt.


<strong>PASS PÅ:</strong> Får du ikke i deg nok næringsstoffer vil kroppen reagere med hårtap. Foto: All Over Press
PASS PÅ: Får du ikke i deg nok næringsstoffer vil kroppen reagere med hårtap. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer