Selvbilde

Derfor ser vi på andre kvinner

Mistenker du at kjæresten din ser på andre damer? Sjansen er stor for at du ser mer selv!

VURDERER HVERANDRE: Kvinner ser ofte mer på hverandre og sammenligner seg med andre. Foto: Thinkstock
VURDERER HVERANDRE: Kvinner ser ofte mer på hverandre og sammenligner seg med andre. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi damer måler hverandre ofte med blikket fra topp til tå. Triller en mental terning over antrekket, kanskje. Gir en kompliment om vi har dagen, eller noterer taust i hodet og kopierer stilen når vi kommer hjem. Og da er det heller ikke så rart at kvinner oppgir at vi pynter oss mer for hverandre enn for menn. Slankepress viser også å være verst blant venninner.LES OGSÅ: Facebook får kvinner til å føle seg tjukke

Måler ettervekst

Ifølge en undersøkelse Swimwear 365 har gjort blant over 2000 britiske kvinner, bruker vi langt mer tid og energi på å sjekke ut hverandre enn å se på menn. Ifølge badetøyfirmaets stylist - Helen Boyle, svarte kvinnene i undersøkelsen at de sjekker sko, høyde, cellulitter og vesker. De måler med blikket om damer de ser på gaten er tynnere enn dem selv, om de har synlig ettervekst og om de har giftering.– Jeg ser på huden, sier min venninne i midten av 30-årene. – Det må ha noe med alderen å gjøre. Etter hvert som jeg er blitt eldre selv, er huden det jeg ser på hos andre. Først og fremst i ansiktet, eller hva enn som er synlig.– Etter at jeg fikk barn, ser jeg på andre damers mage. Jeg gjør det for å boosteselvtilliten, fordi min forsvant fort etter fødselen, men jeg ender med å føle meg slem,sier en annen.En tredje venninne ser på håret, fordi: – Jeg har så mye og uregjerlig hår selv.Er det da sånn å forstå at vi er oss selv nærmest når vi ser på andre? Er det egentligsånn at jeg ser etter mine egne feil og mangler hos andre, enten på jakt etter bekreftelse på at jeg ikke er så ille – eller motsatt: Jakter bevis på at rumpa mi er størst i hele verden?LES OGSÅ: Tror du at du er tykk?

- Naturlig å sammenligne oss med andre

Ser du mye på andre kvinner?

– Mange gjør nok det. Vi vurderer om andre er bedre eller verre enn oss selv.Hva er det ordtaket sier: «Egen suksess er best, men andres fiasko er heller ikkeå forakte», sier psykologiprofessor Fanny Duckert til KK. – Det ligger i menneskers natur at vi sammenligner oss med andre. Spesielt gjelder dette kvinner, det er nemlig en del av kvinnerollen å søke inkludering og få aksept i jentefellesskapet. Helt fra vi er ganske små, er det de sterkeste som definerer seg selv og andre. Og veldig mye av kvinners identitet er knyttet opp mot fasade, sier psykologiprofessoren.Duckert påpeker at kvinnefellesskapet preges av utydelige signaler og lite åpnetilbakemeldinger, og at vi allerede fra unge år lærer å bli sensitiv for ansiktsuttrykkog kroppsspråk. Dermed er det kanskje ikke helt unaturlig at vi måler hverandre.– Kvinners behov for å definere hverandre er stort, og det samme er vår egen usikkerhet.Selvbekreftelsen kan være ganske skjør, det er nok å tenke tilbake på ungdomsskoletiden for å forstå det, sier Duckert. LES OGSÅ: Slik booster du selvbildet

Positivt blikk

Men er blikket vårt bare kritisk? Er det sånn at jeg nå skal bli stressa over å møtevenninner uten å pynte meg, eller aldri mer kan gå usminket på butikken i frykt forukjente kvinners målende blikk? Kanskje ikke. Det kan nemlig være mye omsorg i et granskende blikk. Hør bare hvordan min venninne med den flate magen gransker sine medsøstre:– Når jeg treffer venninner, ser jeg på ansiktet, på gløden, håret og ansiktet, for å seom de har det bra. Og stort sett synes jeg de er utrolig vakre og flotte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer