Vekt

Derfor sitter kiloene fast

Det er ikke alltid sofaen og sjokoladen har skylda.

Står vekta fast, selv om du trener og spiser supersunt? Løsningen kan være en tur til legen.  Foto: All Over PressAll Over Press
Står vekta fast, selv om du trener og spiser supersunt? Løsningen kan være en tur til legen. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har svettet på tredemølla og løftet flittig vekter tre ganger i uka. Spist fem om dagen, og fulgt rådene om grønt, grovt og magert. Likevel står vekta bom fast. Hvis du er sikker på at du tar inn færre kalorier enn du forbrenner, er det frustrerende å fortsette å gå opp i vekt. Og det er ikke sikkert at det er den ukentlige utskeielsen med ostekake som har skylda. Det kan hende at vektproblemet skyldes en ubalanse eller en sykdom. Disse fire helseproblemene er ganske vanlige blant kvinner. Og de kan alle gjøre deg tjukk.

En lat skjoldbruskkjertel

Dette lille organet lager hormoner som regulerer hvordan kroppen forbrenner energien. Begynner skjoldbruskkjertelen å fuske, kan dette føre til hypotyreose, eller rett og slett lavt stoffskifte. Da øker vekten, tilsynelatende uten forklaring. Men hypotyreose kan også gi deg en rekke andre helseproblemer, som ekstrem tretthet, hårtap, anemi, muskel- og leddsmerter. Pasienter med hypotherose føler seg ofte slappe, triste og litt utenfor seg selv. Hypotyreose rammer oftest kvinner. Siden sykdommen har symptomer som ikke alltid peker i én retning, er det ikke alltid like lett å finne at det er thyroxin-mangel som er årsaken til vektøkningen og trøttheten. Men finner legen ut at du lider av dette, kan sykdommen behandles. Les også: Ikke overse disse symptomene.

Har pillene skylda?

Vektøkning kan være den kjedelige bivirkningen av en del medisiner. Både enkelte typer antidepressive, stereoider og p-piller kan gi økt appetitt og økt vekt. Hvis du går mye opp i vekt etter å ha startet på en type medisiner, bør du ta det opp med legen din. Det kan hende det finnes andre merker som ikke vil gi de samme bivirkningene.

Hormoner på tur

Så mange som 1 av 10 kvinner i fruktbar alder kan ha Polycystisk ovariesyndrom eller PCOS. Dette er en tilstand hvor cyster i eggstokken forstyrrer hormonproduksjonen i kroppen. Dette fører til mer hårvekst, kviser, et mer maskulint utseende og problemer med å få barn. Og i tillegg: Overvekt. På Lommelegen.no forklarer endokrinolog Geir Hølleland at PCOC kan behandles på flere måter, blant annet med p-piller. Han anbefaler også trening og et kalorifattig, sunt kosthold. - Den mest effektive behandling for korreksjon av forstyrrelsen er vektreduksjon, forutsatt at PCO bli bekreftet, sier Dr. Peer Høvik, gynekolog på Lommelegen.no.

Feil type mat?

De fleste som er allergiske mot nøtter eller sitrusfrukter, er klar over at det er dette som gir dem utslett og kløe. Men noen har en type matintoleranse som virker på en annen måte. Mangler du for eksempel et fordøyelsesenzym, klarer du ikke å fordøye melkeprodukter. Intoleranse for andre typer mat, for eksempel gluten, egg og soyaprodukter, kan føre til at du blir oppblåst og at kroppen lagrer vann. Symptomer på matintoleranse er trøbbel med fordøyelsen, som oppblåsthet, diaré og forstopppelse. Men også mild astma, hodepine og trøtthet kan skyldes at du har en form for allergi. Har du en mistanke om at dette kan gjelde deg, kan du ta kontakt med legen for å få råd om hvordan du skal finne årsaken til problemene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer