Alkohol

Derfor sjangler du når du er full

Og slik kan du teste selv hvor beruset du er.

PÅ EN SNURR: Kanskje best å bli sittende her en stund, eller? Foto: Getty Images/Image Source
PÅ EN SNURR: Kanskje best å bli sittende her en stund, eller? Foto: Getty Images/Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du noen gang opplevd at du blir svimmel og sjanglete etter noen vinglass eller fem? Nei, du kan ikke skylde på ustø stilletthæler, selv om disse selvsagt ikke gjør det enklere å trippe pent avgårde når du er småberuset.

Alkohol har nemlig en ganske spesiell effekt på kroppens balanseorgan, som kalles labyrinten eller sneglehuset og ligger i det indre øret.

Labyrinten består av tre søkk fylt med en gelelignende blansevæske. Flimmerhår som vokser i labyrinten registrerer når denne væsken flytter på seg, noe som skjer når vi er i bevegelse. Deretter sendes det signaler til hjernen som gjør at vi klarer å orientere oss selv om vi for eksempel ligger på siden eller henger opp ned i en ribbevegg.

Vet du forresten hvorfor du blir bilsyk? Det er når det labyrinten kjenner av bevegelser ikke samsvarer med det øyet ser. Les mer om dette her.Alkohol fortynner balansevæsken

Alkohol er en veldig effektiv fortynnende væske. Det er derfor mange forskere hevder at litt vin hver dag kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Alkoholen fortynner blodet, og dermed er sjansen for fortetninger og blodpropper mindre.

Men om du drikker mye alkohol, vil alkoholen fortynne også balansevæsken i øret. Dermed vil den bli mer tyntflytende, og mer sensibel for bevegelse. Den flytter lettere på seg selv om bevegelsene du gjør ikke er de største.

Det er faktisk dette som gjør at du lett sjangler hvis du har drukket litt mye.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

NOK ER NOK: Pass på både deg selv og vennene dine når dere drikker. Foto: PantherMedia / Monkeybusiness Images
NOK ER NOK: Pass på både deg selv og vennene dine når dere drikker. Foto: PantherMedia / Monkeybusiness Images Vis mer

Når rommet spinner

Har du noen gang drukket deg så beruset at det virker som om rommet spinner? Det er det samme som skjer. Balansevæsken er blitt så tynn at flimmerhårene sender feilaktige signaler til hjernen.

Denne effekten kan også komme når du legger deg etter en fuktig kveld, og ligger der i mørket og føler at hele rommet snurrer eller gynger.

Siden det er mørkt (eller fordi du har øynene lukket) vil ingen synsinntrykk rette opp de feilaktige signalene om omgivelsene som flimmerhårene sender hjernen. Les mer om dette hos ABC Science.

LES OGSÅ: Trening gjør deg ikke edru raskere
Brisen eller beruset? Test deg selv!

Når du begynner å sjangle er det et signal på at du har fått i deg mer enn nok alkohol. Gå over til alkoholfri drikke, så kommer du deg forhåpentlig helskinnet gjennom kvelden. Begynner rommet å snurre er det beste du kan gjøre å komme deg i seng, og sove av deg rusen.

Trikset for å få en vellykket kveld - uten å gå på en alkosmell, er å bestemme seg for hvor mange drinker du skal ha på forhånd, drikke sakte, drikke mye vann og helst spise noe enten før festen eller underveis. Vet du forresten hvorfor du tisser så mye når du drikker alkohol? Finn det ut her!

Om du er usikker på om du begynner å bli så brisen at det er på tide å stoppe (eller kanskje vil sjekke om venninnen din er det), kan du gjøre følgende tester, som gjerne brukes av trafikkpolitiet i USA for å sjekke om sjåfører er alkoholpåvirket eller ikke:

 • Stå på en fot, hold armene rett ut til sidene og tell til ti. Klarer du det uten å miste balansen eller tellingen, og uten at armene holdes skeivt, er du ikke kraftig beruset.
 • Gå langs en rett linje med armene rett ned langs siden. Tell høyt ti steg, og snurr rundt og gå tilbake igjen. Klarer du det uten å sjangle eller miste tellingen, er du også på den rette siden av full.
 • Siste test utføres ved at noen holder en penn eller en finger opp foran deg, og deretter beveger den til høyre og venstre, mens du følger objektet med øynene. Er du beruset, vil øynene begynne å rykke og bevege seg ukrontrollert når objektet befinner seg helt ute til høyre eller venstre side.

 • Merk at disse testene bare gir deg en pekepinn på hvor alkoholpåvirket du er. Du kan absolutt ikke bruke disse testene for å vurdere om du for eksempel er i stand til å kjøre bil, sykle eller ta deg et nattbad.

  Når du har drukket, bør du holde deg langt unna alle disse aktivitetene!

  LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du drikker - time for time

  DRIKK MED MÅTE: For mye deilig vin kan fort gi deg ubehagelige opplevelser. Foto: Colourbox
  DRIKK MED MÅTE: For mye deilig vin kan fort gi deg ubehagelige opplevelser. Foto: Colourbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer