Hvitløk

Derfor skal du spise rå hvitløk

Kan beskytte mot alvorlig sykdom, og er spesielt viktig hvis du røyker.

HVITLØK: Forskere har nå funnet enda en grunn til å spise mye av denne løken - men helst rå. Foto: daffodilred - Fotolia
HVITLØK: Forskere har nå funnet enda en grunn til å spise mye av denne løken - men helst rå. Foto: daffodilred - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At hvitløk har helsebringende egenskaper, har man visst lenge. Og nå har forskere funnet enda en god grunn til å spise hvitløk - men da helst rå.

En gruppe forskere i Kina har ifølge Daily Mail funnet ut at du ved å spise rå hvitløk to ganger i uken nesten kan halvere sjansen for å få lungekreft.

Forskerne ved Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention konkluderte nylig med at sjansen for å få lungekreft reduseres med 44 prosent, etter å ha sammenlignet lungekreftpasienter med friske voksne.

LES OGSÅ: Supermaten som er helt gratis


Beskytter røykere

Lungekreft er, ifølge tall fra Kreftregisteret, den kreftformen som tar livet av flest mennesker i Norge. I 2010 stod lungekreft for 20 prosent av alle dødsfall forbundet med kreft.

Og, i motsetning til andre former for kreft, ser ikke statistikken ut til å bedre seg. Like mange dør av lungekreft i dag som for 10 år siden.

80 prosent av alle tilfeller av lungekreft skyldes tobakk, og det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg mot lungreft er å kutte røyken.

Har du ikke klart å slutte ennå, så kan hvitløk bidra til å redusere sjansene for å bli syk. Det er nemlig ikke bare hos friske mennesker at hvitløk har en beskyttende effekt.

Den kinesiske studien, som er publisert i tidskriftet Cancer Prevention Research, konkluderte også med at røykere som spiser rå hvitløk to ganger i uken kan redusere sjansene for å bli syke av lungekreft med 30 prosent.

LES OGSÅ: Visste du at fennikel hjelper mot menssmerter?

LA LØKEN "HVILE":Hvis du foretrekker å varmebehandle løken, så anbefales det at du lar oppkuttet hvitløk «hvile» på skjærefjøla i 10-15 minutter før du har den i  i stekepanna, slik at du får mest mulig ut av det helsebringende stoffet allicin. Foto: Jiri Hera - Fotolia
LA LØKEN "HVILE":Hvis du foretrekker å varmebehandle løken, så anbefales det at du lar oppkuttet hvitløk «hvile» på skjærefjøla i 10-15 minutter før du har den i i stekepanna, slik at du får mest mulig ut av det helsebringende stoffet allicin. Foto: Jiri Hera - Fotolia Vis mer

Hvitløk er medisin

Det er ikke uten grunn at man i Østen har brukt hvitløk som medisin i flere tusen år. Hvitløk er full av antioksidanter som er med på å redusere skader fra frie radikaler i kroppen, og de smakfulle feddene skal blant annet kunne dempe betennelser i kroppen.

Tidligere studier har også vist at hvitløk kan bidra til å senke kolesterolet. Og ekstra gunstig effekt på kolesterolet har hvitløk dersom du spiser det sammen med fisk.

En studie publisert i «American Journal of Clinical Nutrition» viste nemlig at det å kombinere fisk med hvitløk kan gi enda større reduksjon av kolesterolet i kroppen - inkludert det skadelige LDL-kolesterolet.

LES OGSÅ: Her er maten som har smarte bonuseffekter


Kutt hvitløken riktig

Men, hvordan spiser man egentlig rå hvitløk? For de fleste er det neppe særlig aktuelt å begynne og knaske på rå fedd.

Trikset er å strø finhakket hvitløk over middagen etter at den er ferdig tiberedt.

Og så et viktig poeng: Ingrediensen i hvitløk som gjør at den beskytter mot lungekreft og flere andre sykdommer, er et stoff som heter allicin. Dette er et kjemikalie som frigjøres når du kutter eller hakker et fedd.

Dette helsebringende stoffet kan ødelegges når du varmebehandler det, og det er derfor forskerne mener du skal spise hvitløken rå.

Vil du likevel helst varmebehandle løken, så anbefales det at du lar oppkuttet hvitløk «hvile» på skjærefjøla i 10-15 minutter før du har den i i stekepanna, slik at du får mest mulig ut av det helsebringende stoffet.

LES OGSÅ: Alle grunnene til at du bør spise mer løk

MEDISIN: I tillegg til lungekreft, kan hvitløk også beskytte mot noe så allminnelig som forkjølelse.       Foto: karinrin - Fotolia
MEDISIN: I tillegg til lungekreft, kan hvitløk også beskytte mot noe så allminnelig som forkjølelse. Foto: karinrin - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer