Spontanabort

Derfor skjer spontanaborter

De vanligste grunnene og de mer sjeldne.

SKJER MED ÈN AV FIRE GRAVIDITETER: Ifølge overlege Sissel Oversand ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, skyldes mellom 50 og 70 prosent av spontanaborter kromosomavvik og andre genetiske unormalheter, men ofte finner man ikke årsaken til hvorfor det skjer. Foto: Fotolia
SKJER MED ÈN AV FIRE GRAVIDITETER: Ifølge overlege Sissel Oversand ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, skyldes mellom 50 og 70 prosent av spontanaborter kromosomavvik og andre genetiske unormalheter, men ofte finner man ikke årsaken til hvorfor det skjer. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En spontanabort kan oppleves som en stor sorg, selv om det er svært vanlig. Minst en av fire graviditeter ender nemlig i spontanabort.

Selv om det sjelden er noe du kunne gjort annerledes, så grubler du kanskje likevel på årsaken - særlig om du har opplevd det flere ganger.

Det finnes noen kjente årsaker, men også noen mindre kjente - som at det kan skyldes en genfeil som kan gjøre det vanskeligere å bære fram guttebabyer.

LES OGSÅ: Så lenge kan vi få barn

De vanligste grunnene

Ofte finner man ikke årsaken til at en spontanabort skjer, men overlege Sissel Oversand ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus har tidligere fortalt til KK.no at mellom 50 og 70 prosent skyldes kromosomavvik og andre genetiske unormalheter.

Av kjente og dokumenterte risikofaktorene er tidligere spontanaborter (tre eller flere etter hverandre), røyking og alderen din de vanligste.

Assistert befruktning, flerlingesvangerskap, graviditet med inneliggende spiral og kromosomavvik hos foreldre øker også risikoen.

En spontanabort kan også skyldes en infeksjon eller annen sykdom, som autoimmunsykdom, diabetes, koagulasjonsforstyrrelser, stoffskiftesykdommer og polycystisk ovariesyndrom, men også medfødte misdannelser i livmoren eller muskelknuter.

I tillegg kan morkakesvikt føre til spontanabort i andre trimester.

– I første trimester kan årsaken også være hormonell, det vil si at eggstokkene ikke produserer nok av de hormonene som skal til for å «holde på» graviditeten, har Oversand tidligere fortalt.

LES OGSÅ: Blir det jente eller gutt?

FÅR SJELDEN SVAR: Med mindre det er en senabort, undersøker man sjelden årsaken til at det skjer. Mange grubler likevel og lurer på hva årsaken kan være. Foto: All Over Press
FÅR SJELDEN SVAR: Med mindre det er en senabort, undersøker man sjelden årsaken til at det skjer. Mange grubler likevel og lurer på hva årsaken kan være. Foto: All Over Press Vis mer

Kan skyldes sjelden genfeil

Seksjonsoverlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin forteller til KK.no at en spontanabort i sjeldne tilfeller kan være kjønnsbundne.

– Fra et genetisk ståsted finnes det noen sjeldne tilfeller der det foreligger risiko for et kjønnsbundet utviklingsavvik som årsak til abort. Dette kan inntreffe hvis kvinnen er bærer av en alvorlig genfeil på sitt ene X-kromosom. Guttefostre vil ha 50 prosent risiko for å arve en slik genfeil, og er feilen alvorlig nok, vil ikke fosteret overleve men spontanaborteres, forklarer Gunnar Houge til KK.no.

Det vil si at det er en genetisk sykdom som sitter på X-kromosomet og at det er en 50 prosent sjansen for at fosterutviklingen ikke vil gå bra. Dermed kan spontanaborten oppstå både sent og tidlig i svangerskapet.

– Det er ikke alltid man finner ut av det. Det hender at kvinnene som bærer på slike genfeil har noe galt med det ene X-kromosomet sitt. Siden jenter har to X-er og gutter bare én X, er gutter mer sårbare for slike feil, sier Houge.

Jone Trovik, overlege og leder ved Norsk Gynekologisk Forening, mener det er vanskelig å vite om dette skjer.

– Helt intuitivt vil jeg si at dette sjeldent er tilfelle. Når man spontanaborterer, i hvert fall hvis det er innen 12 uker, som jo er det vanligste, blir ikke kjønn fastslått, så da kan man ikke vite hvilket kjønn man mistet, sier Trovik KK.no.

LES OGSÅ: Alderen øker sjansen for å få tvillinger

Skyldes flere årsaker

Synnøve Lian Johnsen, seksjonsoverlege på seksjon for fostermedisin, på Kvinneklinikken (KK), forteller til KK.no at årsakene til en spontanabort ofte er flere. 

Enkelte av abortene kan være kjønnsrelaterte, men mange av dem vil også være tilknyttet kromosomfeil eller tilstander som ikke har noe med kjønn å gjøre. Det er et veldig sammensatt årsaksbilde, sier hun.

Johnsen forteller at det er gjort flere studier på spontanaborter, men at man i de enkelte tilfellene sjelden vet hva som er årsaken.

– Oftest finner vi ikke årsaken. Jeg har aldri hørt om at det er kjønnsforskjeller på spontanaborter. Det må ha vært undersøkt og testet for kjønnsrelatert sykdom for å kunne konkludere med dette, sier Johnsen og understreker:

– Spontanabort er så vanlig og normalt at det ikke er vanlig å undersøke årsaken med mindre det er en senabort uke 16-17 eller ved gjentatte aborter. Da kan det være en grunn til å tenke på om det er noe som ligger bak og som gir økt risiko.

Hvis man skal vite sikkert om det var noe galt med X-kromosomet må man ha undersøkt dette.

Dersom det er en genetisk årsak, vil det kunne være forskjellig arvegang for de ulike genetiske sykdommene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer