Søvn

Derfor skravler du i søvne

Vanligere enn du tror!

SOM OFTEST BARE TULL OG TØYS DU SNAKKER OM I SØVNE: Nesten 70 prosent av oss har snakket i søvne, men stort sett er det bare meningsløst babbel vi kommer med. Foto: Konstantin Yuganov - Fotolia
SOM OFTEST BARE TULL OG TØYS DU SNAKKER OM I SØVNE: Nesten 70 prosent av oss har snakket i søvne, men stort sett er det bare meningsløst babbel vi kommer med. Foto: Konstantin Yuganov - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du mye på hjertet når du sover? Kanskje barna dine mumler noe uforståelig, eller kjæresten får det for seg at han er på fotballkamp?

Å snakke i søvne er det mange som synes er litt rart. Og selv om det kan være morsomt å høre på, er det uheldig hvis det går utover nattesøvnen.

Men det er helt normalt og faktisk noe veldig mange av oss gjør.

Nesten halvparten søvnprater

Ifølge professor og søvnforsker Ståle Pallesen, har faktisk 70 prosent av den norske befolkningen rapportert å ha snakket i søvne minst én gang i løpet av livet.

Og man regner det ikke som en egen søvnlidelse, men som et enkeltstående symptom eller rett og slett bare en normal søvnvariant.

– Å snakke i søvne behøver ikke bety noe som helst - i de fleste tilfellene er det ikke noe problematisk som ligger bak, har Pallesen tidligere sagt til KK.no.

Men siden vi opplever så mye forskjellig i løpet av en dag, vil søvnsnakking være en måte for hjernen å bearbeide alle inntrykkene på.

- Å snakke i søvne er et uttrykk for de hjerneprosessene som foregår i søvne, sier professor og leder ved Dansk senter for søvnmedisin på Glostup sykehus, Poul Jennum, til Videnskab.dk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer