Søvn

Derfor skravler du i søvne

Vanligere enn du tror!

SOM OFTEST BARE TULL OG TØYS DU SNAKKER OM I SØVNE: Nesten 70 prosent av oss har snakket i søvne, men stort sett er det bare meningsløst babbel vi kommer med. Foto: Konstantin Yuganov - Fotolia
SOM OFTEST BARE TULL OG TØYS DU SNAKKER OM I SØVNE: Nesten 70 prosent av oss har snakket i søvne, men stort sett er det bare meningsløst babbel vi kommer med. Foto: Konstantin Yuganov - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du mye på hjertet når du sover? Kanskje barna dine mumler noe uforståelig, eller kjæresten får det for seg at han er på fotballkamp?

Å snakke i søvne er det mange som synes er litt rart. Og selv om det kan være morsomt å høre på, er det uheldig hvis det går utover nattesøvnen.

Men det er helt normalt og faktisk noe veldig mange av oss gjør.

Nesten halvparten søvnprater

Ifølge professor og søvnforsker Ståle Pallesen, har faktisk 70 prosent av den norske befolkningen rapportert å ha snakket i søvne minst én gang i løpet av livet.

Og man regner det ikke som en egen søvnlidelse, men som et enkeltstående symptom eller rett og slett bare en normal søvnvariant.

– Å snakke i søvne behøver ikke bety noe som helst - i de fleste tilfellene er det ikke noe problematisk som ligger bak, har Pallesen tidligere sagt til KK.no.

Men siden vi opplever så mye forskjellig i løpet av en dag, vil søvnsnakking være en måte for hjernen å bearbeide alle inntrykkene på.

- Å snakke i søvne er et uttrykk for de hjerneprosessene som foregår i søvne, sier professor og leder ved Dansk senter for søvnmedisin på Glostup sykehus, Poul Jennum, til Videnskab.dk.

En liten hemningssvikt

Kroppen er skrudd sammen på en finurlig måte. Når vi sover, er hjernen programmert til å holde oss i ro, slik at vi verken begynner å gå eller prate i søvne.

- Når du sover foregår det en aktiv hemning av motoriske uttrykk i hjernen, som skal forhindre at du beveger på deg eller begynner å prate, sier Jennum.

Men av og til er det noe som svikter:

- Når folk snakker i søvne, er det fordi det noe som bryter denne hemningen, legger han til.

Og det er det samme som skjer når du går i søvne, men da er det mye mer komplekst enn når du snakker, ifølge professoren.

FORSTYRRER HAN DEG MED SØVNPRATET SITT?: Vil du ta natten tilbake, er det flere ting du kan gjøre... Foto: Fotolia
FORSTYRRER HAN DEG MED SØVNPRATET SITT?: Vil du ta natten tilbake, er det flere ting du kan gjøre... Foto: Fotolia Vis mer

Babling uten mål og mening

Men hva er det vi har å si når vi søvnsnakker, da? Gir vi referat fra nattens drøm, eller er det bare meningsløs babling?

Ifølge Pallesen varierer det ofte veldig hva vi sier, men stort sett gir det lite mening for de som måtte høre på:

– Jeg kjenner ikke til noen studier på innhold i søvnsnakking, men for den som hører på fremstår det som regel usammenhengende og ulogisk, sier han.

Og når vi snakker i søvne, er det som regel før vi begynner å drømme, når vi er i den såkalte non-REM-søvnen. Da er vi ikke like fantasifulle som når vi drømmesover, og snakkingen blir mer vilkårlig.

- Hjerneprossenene som foregår i hjernen vår når vi sover er egentlig veldig tilfeldige. De avspeiler kun det vi har opplevd gjennom dagen, og trenger derfor ikke å ha noe interessant innhold. I tillegg har de en tendens til å komme ut uten at det gir noen mening, sier Jennum.

Ofte har vi også en litt annen stemme og språktype enn vi pleier.

Lei av å søvnprate?

Ja, det kan være gøy en stund, men hvis all søvnpraten forstyrrer nattesøvnen, er det en rekke ting ting du bør prøve:

OPPTAK: Sleep Talk Recorder til mobiltelefonen. Foto: Faksimile
OPPTAK: Sleep Talk Recorder til mobiltelefonen. Foto: Faksimile Vis mer

  • Sørg for et fast søvnmønster
  • Få nok søvn hver natt, minst 7-8 timer.
  • Øv deg på å få en god søvnrutine, ved at du står opp til samme tid cirka hver dag.
  • Begrens alkoholinntaket.
  • Unngå tunge måltider rett før sengetid.
  • Pass på å stresse mindre i hverdagen.
  • For sengepartner kan øreplugger eller jevn lyd, som en vifte, hjelpe.

(Kilde: National Sleep Foundation)

Ta opp det du sier

Er du litt nysgjerrig på hva du eller noen i familien sier i søvne, har vi skrevet om flere apper du kan laste ned på din mobiltelefon i denne artikkelen:

Sleep Talk Recorder for iPhone som koster 7 kroner og kan lastes ned her.

Bruker du Android, er appen gratis og lastes ned herfra.

Har du Windows Phone, laster du den gratis ned her.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer