Sovner Etter Sex

Derfor sovner han etter sex

Forklaringen på at han vil sove, mens du vil kose.

NATURLIG: At han sovner etter sex er helt naturlig og kommer av påkjennelsen av overgangen fra å spenne muskler og frigjøring av hormoner, til avslappingen etterpå.  Foto: Scanpix
NATURLIG: At han sovner etter sex er helt naturlig og kommer av påkjennelsen av overgangen fra å spenne muskler og frigjøring av hormoner, til avslappingen etterpå. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Dere er forelska som aldri før og kaster dere over hverandre med en gang dere kommer inn døra.

Men så, etter en økt i sengehalmen, som bare har gjort deg kvikkere og klar for å tilbringe hele natten i dype samtaler, snur han seg rundt og begynner å snorke. 

Kjenner du deg igjen? Og føler du deg kanskje litt avvist når dette skjer, eller blir du rett og slett irritert?

Da er det viktig å huske at reaksjonen hans er en helt naturlig del av alt som skjer i kroppen når man har sex. 

LES OGSÅ: Kikker han på andre damer? 

KAN GI PROBLEMER: At den ene alltid sovner rett etter sex, mens den andre er lys våken og vil kose og småprate kan bli problematisk for noen par.  Foto: marinasvetlova - Fotolia
KAN GI PROBLEMER: At den ene alltid sovner rett etter sex, mens den andre er lys våken og vil kose og småprate kan bli problematisk for noen par. Foto: marinasvetlova - Fotolia Vis mer

Kommer av at kroppen slapper av

- Det er helt naturlig reaksjon som kommer etter at man har vært opphisset, har sex og kanskje har fått orgasme, forteller sexolog Siv Gamnes til Kk.no. 

- Når man har sex er det mye muskelspenninger, mye hormoner og mange nerveimpulser. Etter orgasme får man en muskelutladning og fall i hormonladningen, og det blir en ganske stor omveltning for kroppen, forklarer hun.  

Dette vil gjøre at han blir søvnig etter akten. Det er altså ikke nødvendigvis sånn at han ikke vil ligge å kose etterpå, men behovet for søvn tar rett og slett overhånd etter en økt i sengehalmen. 

- Det er jo nesten som en treningsøkt og noen blir veldig slitne etter en treningsøkt mens andre føler seg oppkvikket. Vi er forskjellige, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Sover du ekstra dårlig nå? 

Derfor sovner han fortere enn henne

Om det egentlig er noen forskjell på menn og kvinner her er omdiskutert, og mange mener det ikke nødvendigvis er slik at nervecellene, hormonene og musklene oppfører seg noe annerledes hos kvinner enn hos menn.

Likevel kan det ligge noe i det at kvinner generelt har et større behov for behov for intimitet, og dermed er mer opptatt av kosen etterpå. 

- I tillegg tenker jeg at det er flere kvinner som sliter med å få orgasme, og selv om man har sex og det er godt, så kan man ligge der etterpå og føle seg litt uforløst. Man er liksom ikke helt ferdig, sier Gamnes. 

LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel.

HELT VANLIG: Føler du deg avvist når han sovner rett etter sex er det ingen grunn til det, og kanskje er det lureste å bare godta at sånn er det bare.  Foto: BlueSkyImages - Fotolia
HELT VANLIG: Føler du deg avvist når han sovner rett etter sex er det ingen grunn til det, og kanskje er det lureste å bare godta at sånn er det bare. Foto: BlueSkyImages - Fotolia Vis mer

Kan føre til problemer i forholdet

Ifølge Gamnes kan det bli et problem for noen par, at den ene vil noe helt annet enn den andre.

Om det er tilfellet, er det viktig at man lytter til hverandres behov og ikke minst at man ikke tar det personlig at partneren helst bare vil falle i søvn med en gang. 

- Hvis man befinner seg på hver sin ytterkant, og den ene bare vil snu ryggen til og sove, og den andre vil ligge å koseprate og kjenne på ettervarmen, kan det bli et kræsj, sier Gamnes.

- Den som vil sove kan bli litt irritert over å bli forstyrret og den andre kan føle seg avvist. 

LES OGSÅ: Trikset som holder soverommet kjølig

VARIASJON: Er det et problem at dere vil to helt forskjellige ting etter sex kan det være en idé å finne på noe nytt. Foto: Scanpix
VARIASJON: Er det et problem at dere vil to helt forskjellige ting etter sex kan det være en idé å finne på noe nytt. Foto: Scanpix Vis mer

Lytt til hverandre 

I så tilfelle går det an å inngå et kompromiss og for eksempel sette av et vist antall minutter etterpå til prat og kos. 

- Det som er med kompromisser er jo at ingen blir helt fornøyde da heller. 

- Men jeg tenker jo at er man glad i en person, så er det det med å bli kjent med hverandre og prøve å ivareta hverandres behov. Den som vil sove kan sette av litt tid etterpå, og den som vil ligge og kose kan velge å godta at det er for mye å forvente at man ligger våken i flere timer. 

Et annet tips er å sørge for variasjon i sexlivet. 

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, har tidligere fortalt Kk.no at hun mener det kan være en idé å variere når og hvor dere har sex, om det er blitt et problem at dere vil forskjellige ting etterpå. 

- Ha sex i dusjen før jobb, på vaskemaskinen når barna har lagt seg eller rett og slett sett på lyset. Variasjon er viktig for å ikke havne i en rutine hvor alt man gjør går på autopilot.

LES OGSÅ: Sekten stjal 20 år av livet mitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer