Sex Og Samliv

Derfor sovner han etter sex

Det er ikke nødvendigvis fordi du kjeder ham.

SOVNER: Det kan være frustrerende når partneren din sovner like etter dere har hatt sex.  Foto: georgerudy - Fotolia
SOVNER: Det kan være frustrerende når partneren din sovner like etter dere har hatt sex. Foto: georgerudy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som stadig opplever at partneren din legger seg med ryggen til og sovner rett etter at dere har hatt sex?

Det er fort gjort å tro at hans plutselige trang etter søvn skyldes at du kjeder han eller at han bruker dette som en unnskyldning for å slippe etter-kosen, men slik er det altså ikke.

LES OGSÅ: Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Sex fungerer som en sovepille

Når vi får orgasme utløses det endorfiner og det såkalte kjærlighetshormonet oxitocyn, som har den virkningen at hjernen vår går i «sovemodus».

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer


Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at sex er en ganske kraftig aktivering av hele kroppen, og derfor får man et heftig endorfin-rush like etterpå.

- Etter dette rushet blir man gjerne avslappet og søvnig, og det særlig hvis det er sent om kvelden. I tillegg til alle endorfinene, fører sex også til utskillelse av hormonet prolaktin, som gjør oss kosete og innstilt på nærhet – og dette har damer mer av enn menn.

- Prolaktin er med på å få oss til å knytte oss til den vi nettopp har hatt sex med, noe som er smart rent forplantningsmessig. Damer har som sagt mer av dette enn menn, så mens damene vil prate og kose etter de har hatt sex, kjenner mennene at de helst bare vil sove.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

ORGAME: Når vi får orgasme utløses det endorfiner og det såkalte kjærlighetshormonet oxitocyn. Disse gjør at hjernen vår går i «sovemodus».  Foto: Erwin Wodicka
ORGAME: Når vi får orgasme utløses det endorfiner og det såkalte kjærlighetshormonet oxitocyn. Disse gjør at hjernen vår går i «sovemodus». Foto: Erwin Wodicka Vis mer

Fort gjort å ta det personlig

Videre forteller Kjøs at du ikke er alene dersom du synes det er litt fornærmende at partneren din sovner etter at dere har hatt sex.

- Det er nok absolutt en del kvinner som blir fornærmet når partneren deres sovner. De er innstilt på tilknytningsatferd – nærhet, prat, kos – og så sovner han bare. Man tenker selvfølgelig ikke på at vi er biologiske vesener og at mye av det vi gjør har sammenheng med hormoner og andre ganske mekaniske funksjoner, og derfor tar vi det heller personlig.

- På samme måte kan for eksempel menn ta det personlig at kvinner ikke er så interessert i sex i visse deler av syklusen sin, og både kvinner og menn overser at de gjerne krangler mer på visse dager i måneden. Generelt overvurderer vi hvor mye av livet vårt vi styrer bevisst, og hvor mye som styres av kroppen og det ubevisste, sier han.

LES OGSÅ: Ikke tid eller energi til sex?

IKKE TA DET PERSONLIG: Det at han sovner skyldes ikke at du kjerder han, men at hormonene som utløses under orgasme gjør han søvnig.  Foto: colourbox.com
IKKE TA DET PERSONLIG: Det at han sovner skyldes ikke at du kjerder han, men at hormonene som utløses under orgasme gjør han søvnig. Foto: colourbox.com Vis mer

Unngå at han sovner

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat Vis mer

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig hos Kondomeriet, forteller til KK.no at hun anbefaler dere å variere tidene og stedene dere har sex dersom det blir et problem at den ene vil sove mens den andre vil prate og kose.

- Ha sex i dusjen før jobb, på vaskemaskinen når barna har lagt seg eller rett og slett sett på lyset. Variasjon er viktig for å ikke havne i en rutine hvor alt man gjør går på autopilot.

I likhet med Ebbestad, mener Kjøs det kan være en ide å ha sex på en annen tid av døgnet.

- Det som fungerer best er kanskje å ha sex på en annen tid av døgnet enn seint på kvelden, og effekten forsterkes selvfølgelig veldig av alkohol.

- Men et beste er nok å bare innse at det er sånn, og ikke bli fornærmet, for det har faktisk ikke noe med deg å gjøre, sier han.

Dropp tv-en og mobilen

Ifølge Ebbestad bør dere også prøve å kaste ut TV-en fra soverommet og logg av sosiale medier før leggetid. Dette kan nemlig ha stor innvirkning på sexlivet deres.

- Visste du at par som ikke har TV på rommet har dobbelt så mye sex som de som legger seg til en film? Dette kom frem i en italiensk undersøkelse som beviser hvorfor du bør holde TV-titting til stua, og soverommet til sengekos og søvn.

- I undersøkelsen kom det også frem at hva slags program du så hadde stor innvirkning på sexlysten. Voldelige filmer påvirket halvparten av parene negativt, mens reality-serier vekket sexlysten, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer