Kaker

Derfor spiser du for mye

Synes du det er vanskelig å holde fingrene av kakefatet? Da kan du skylde på dette.

Foto: Image SourceAll Over Press
Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tar du deg selv i å stadig spise bare litt til når du har godsaker som kaker og potetgull i huset? Da kan du skylde på genene dine. En ny studie viser at kvinner har vanskeligere med å undertrykke ønsket om å spise favorittmaten sin enn menn.

Kvinner overspiser mest

Forskerne prøvde å finne ut hvorfor noen mennesker er mer utsatt for overvekt enn andre. De fant at kvinner er de største overspiserne, og dermed har økt forekomst av fedme. Årsaken ligger i hjernen. Studien ble gjort ved Brookhaven National Laboratory i New York.
 • Bli mett på mindre
 • Slik stopper du suget
 • Fra sult til matfat

  I undersøkelsen skannet forskerne hjernen til tretten kvinner og ti menn, for å finne ut hvordan de reagerte når de så mat som de likte svært godt. Alle hadde fastet siden dagen før. De hadde også på forhånd lært en teknikk kalt kognitiv hemning, som skal hjelpe dem med å undertrykke sultfølelse. De fikk så se mat som de likte godt.

  Hjernen sier spis

  Etter studien fortalte både kvinnene og mennene at denne teknikken hjalp dem til å holde sultfølelsen i sjakk. Men skanningen av hjernen viste at menns sultfølelse faktisk ble redusert, mens den delen av kvinnenes hjerne som responderer på mat var like aktiv. - Selv om kvinnene sa at de var mindre sultne når de prøvde å redusere sultfølelsen, var det senteret av hjernen som styrer trangen til mat svært aktiv, sier forsker Gene-Jack Wang til Femailfirst.co.uk.
 • Unngå å bli vinterfeit
 • Slik spiser du mindre
 • Derfor blir du ikke slank
 • Trøstematen du har godt av
 • Vil sikre barna

  Nå vil forskerne finne ut om dette er knyttet til kvinnelige kjønnshormoner, eller om årsaken kan være en annen. - Kvinners tradisjonelle rolle har vært å skaffe mat til barna. Dette kan være årsaken til at kvinner får et sterkere driv til å ta for seg av den tilgjengelige maten når de opplever at det har vært for lite av den, sier forsker Nora Volkow ved National Institute on Drug Addiction til Femailfirst.co.uk.
 • Dette er den nye superfrukten
 • Snacks med god samvittighet
 • Vær bevisst - spis deg sunn
 • Den farlige maten
 • Trang til mat

  Forskerne mener altså at i perioder hvor kvinner opplever at det muligens er lite mat, vil vi ha en sterk trang til å ta for oss av maten vi ser, for å unngå at at barna eller en selv skal sulte. - Det er noe med kvinnene. Hjernen deres oppførte seg veldig annerledes, sier forsker Gene-Jack Wang til Femailfirst.co.uk.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer