Tidligere har forskere trodd at oppdragelse og miljø spiller sterkt inn når det gjelder hvilken mat vi helst spiser. Men mat og miljø henger ikke så tett sammen som tidligere antatt. Nå viser det seg at også genene våre trolig har en nøkkelrolle når det gjelder å styre hvilken mat vi liker og ikke liker, mener britiske forskere. 10 sannheter om slanking Slank med sjokolade Slik holder du deg slank Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt? Spis som stjernene Din sunnhet er selvbedrag Fristende matpakker Alltid mett - like lett Test deg selv: Er du en sukkerslave? Ukeplan for et sunnere liv 10 tips til karbokutt Proteiner bygger muskler Kampen mot søtsuget Vær bevisst - spis deg sunn 10 grunner til at du blir feit Sulten eller sugen? Velg riktig lunsj Spis deg smart Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
Tvillinger deler smak
Forskere ved Kings College i London har nemlig sammenlignet spisevanene og matpreferansene til 3000 tvillingpar i alderen 18-79 år. Et stort antall av disse tvillingene likte akkurat den samme maten. Flere hadde en sterk forkjærlighet for en del smaker og en del mattyper.Eneggede tvillinger har svært like gen-materiale. Tvillingene i undersøkelsen fikk velge mat ut fra en meny: Frukt og grønnsaker, stekt mat og poteter, alkohol, fettfattige matvarer, og proteinrike matvarer som kjøtt og fisk. Forskerne sammenlignet de eneggede tvillingers matpreferanser med toeggede tvillingpars matpreferanser, og kom fram til et oppsiktsvekkende resultat: Eneggede tvillinger liker i størst grad den samme maten. Hos toeggede tvillinger var det større forskjeller.Kaffe og hvitløk
Forskerne kan dermed gå ut fra at det er en sammenheng mellom smak og DNA. Mellom 41% og 48% av matpreferansene våre styres av genene, skal vi tro forskerne. Begeistring for kaffe og hvitløk var i størst grad nedfelt i DNAet vårt.Arv eller miljø?
- Vi har lenge hatt en teori om at oppdragelse og sosialt miljø styrer hva vi velger å spise. Men denne forskningen viser at genene har stor innvirkning, sier professor Tim Spector, som ledet prosjektet. Resultatet fra forskningen er publisert i Twin Research and Human Genetics.Belønning og lyst
Professor Jane Wardle ved University College mener at funnene fra prosjektet viser at genetikk spiller en moderat innvirkning på hva vi putter i oss: - Vi har en teori om at enkelte matvarer virker inn på belønningssentrene i hjernen. Disse matvarene utløser da visse hormoner, som får oss til å føle velbehag. Hvilke retter som trigger belønningssentrene i hjernen ligger altså i genene.Ikke tving barna
Er du blant foreldrene som tvinger barna til sunne matvaner ved å presse i dem kålrabi og makrell i tomat, har dette trolig liten effekt for framtiden.- Ut fra undersøkelsen kan vi slutte at foreldre ikke kan påvirke barnas matvaner i like stor grad som vi trodde. Dersom barnet er glad i en viss type mat, skal det svært stor innsats til for å få hun eller han til å foretrekke en annen type, sier Jane Wardle.Feilslåtte kampanjer
Kosthold står i følge studien på et vis skrevet i genene. Forskerne mener at i lys av dette bør myndighetene tenke annerledes når de i helsekampanjer prøver å få oss til å spise fem om dagen eller styre unna ferdigmat, siden slike kampanjer ikke vil virke på personer som er genetisk programmert til heller å velge pommes frites i stedet for kikerter.LES OGSÅ:Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger