Tidligere har forskere trodd at oppdragelse og miljø spiller sterkt inn når det gjelder hvilken mat vi helst spiser. Men mat og miljø henger ikke så tett sammen som tidligere antatt.
Nå viser det seg at også genene våre trolig har en nøkkelrolle når det gjelder å styre hvilken mat vi liker og ikke liker, mener britiske forskere.
Tvillinger deler smak
Forskere ved Kings College i London har nemlig sammenlignet spisevanene og matpreferansene til 3000 tvillingpar i alderen 18-79 år. Et stort antall av disse tvillingene likte akkurat den samme maten. Flere hadde en sterk forkjærlighet for en del smaker og en del mattyper.Eneggede tvillinger har svært like gen-materiale. Tvillingene i undersøkelsen fikk velge mat ut fra en meny: Frukt og grønnsaker, stekt mat og poteter, alkohol, fettfattige matvarer, og proteinrike matvarer som kjøtt og fisk.
Forskerne sammenlignet de eneggede tvillingers matpreferanser med toeggede tvillingpars matpreferanser, og kom fram til et oppsiktsvekkende resultat: Eneggede tvillinger liker i størst grad den samme maten. Hos toeggede tvillinger var det større forskjeller.
Kaffe og hvitløk
Forskerne kan dermed gå ut fra at det er en sammenheng mellom smak og DNA. Mellom 41% og 48% av matpreferansene våre styres av genene, skal vi tro forskerne. Begeistring for kaffe og hvitløk var i størst grad nedfelt i DNAet vårt.Arv eller miljø?
- Vi har lenge hatt en teori om at oppdragelse og sosialt miljø styrer hva vi velger å spise. Men denne forskningen viser at genene har stor innvirkning, sier professor Tim Spector, som ledet prosjektet. Resultatet fra forskningen er publisert i Twin Research and Human Genetics.Belønning og lyst
Professor Jane Wardle ved University College mener at funnene fra prosjektet viser at genetikk spiller en moderat innvirkning på hva vi putter i oss:- Vi har en teori om at enkelte matvarer virker inn på belønningssentrene i hjernen. Disse matvarene utløser da visse hormoner, som får oss til å føle velbehag.
Hvilke retter som trigger belønningssentrene i hjernen ligger altså i genene.
Ikke tving barna
Er du blant foreldrene som tvinger barna til sunne matvaner ved å presse i dem kålrabi og makrell i tomat, har dette trolig liten effekt for framtiden.- Ut fra undersøkelsen kan vi slutte at foreldre ikke kan påvirke barnas matvaner i like stor grad som vi trodde. Dersom barnet er glad i en viss type mat, skal det svært stor innsats til for å få hun eller han til å foretrekke en annen type, sier Jane Wardle.
Feilslåtte kampanjer
Kosthold står i følge studien på et vis skrevet i genene. Forskerne mener at i lys av dette bør myndighetene tenke annerledes når de i helsekampanjer prøver å få oss til å spise fem om dagen eller styre unna ferdigmat, siden slike kampanjer ikke vil virke på personer som er genetisk programmert til heller å velge pommes frites i stedet for kikerter.LES OGSÅ:







