Kosthold

Derfor spiser du usunt

Her er de fem vanligste kostholds-fellene.

Derfor spiser du usunt
Publisert
Sist oppdatert
Vi vet stadig mer om hva et godt kosthold er, og vi blir også stadig flinkere til å spise mat som er bra for oss. Likevel blir vi stadig tjukkere. Hva kommer dette av?

Det er hovedsaklig fem feller du går i når det gjelder usunn mat, kommer det fram i en stor undersøkelse gjort av International Food Information Council Foundation.

1. Kalorier
Veldig mange ønsker å spise sunt, men vet du egentlig hvor mange kalorier en voksen kvinne forbruker daglig?

Cirka 2150 kalorier er det vanlige. Du bør dermed ikke få i deg flere kalorier enn du bruker, med mindre du ønsker å gå opp i vekt. Trener du mye, øker forbrenningen.

Her er en pekepinn på hvor mange kilokalorier et voksent menneske på cirka 70 kilo forbrenner i løpet av en time med disse aktivitetene (er du tyngre forbrenner du flere):

  • Stå 89
  • Rolig gange: 215
  • Rask gange: 384

  • Hard aerobics: 814
  • Jogging: 666

  • Svømming, rask: 296
  • Rask sykling: 658


  • 2. Kosthold og trening
    Du går opp i vekt når du spiser for mye og beveger deg for lite. Og nordmenn gjør begge deler.
  • Ukeplan for et sunnere liv
  • Bikinifin på 6 uker
  • Treningsvideo: Slik blir du fast i fisken
  • Treningsvideo: Topptrent med strikk
  • Treningsvideo: Stram opp stussen

  • 3. Frokost
    De aller fleste vil mene at frokost er dagens viktigste måltid. Men spiser du det? Og hva spiser du i så fall?

    Hopper du over dette måltidet vil kroppen reagere med å senke forbrenningen, den går inn i sparemodus, for at du ikke skal bli altfor sliten utover dagen. Når du så endelig spiser, vil kroppen lagre energien i maten - den stoler ikke på at det kommer ny tilførsel innen rimelig tid. Resultatet kan bli at du går opp i vekt.
  • Lag din egen frokostblanding

  • 4. Fett
    I Norge spises det for mye av det dårlige fettet, og for lite av det gode fettet. Vet du forskjellen?

  • Dårlig fett = mettet fett. Det er hardt og finnes i dyreriket og i noen planteprodukter. Ost, melk, fløte. rømme, smør, harde margariner, oppblandete kjøttprodukter, fastfood, søtsaker og snacks har mye mettet fett.

  • Dårlig fett = transfett. Det er flytende plante- eller fiskefett som endres industrielt for å bli fast. Dermed har det fått mange av de samme (dårlige) egenskapene som mettet fett.
  • Her er maten du bør styre unna

  • Godt fett = enumettet fett. Det er flytende, men stivner i kjøleskap. Vi finner mye av det i nøtter, og i oliven- og rapsolje.

  • Godt fett = flerumettet fett. Det er helt flytende og er det sunne fettet vi finner i fisk- og planteoljer. Omega 3 og omega 6 er navnet på to flerumettede fettsyrer.
  • Ta testen: Hva vet du om fett?
  • 11 tunge tak mot fett

  • 5. Karbohydrater
    For mange kjappe karbohydrater fra for eksempel hvitt brød, kjeks og cornflakes er en vanlig kostholdsfeil i Norge. De moderate og langsomme karbohydratene i blant annet epler og helkornbrød er mye bedre for blodsukkeret. De avgir sukkeret over så lang tid at kroppen hele tiden har noe å jobbe med. Du bør derfor spise mest av dem.
  • 10 tips til karbokutt


  • LES OGSÅ:
  • Slik spiser nordmenn
  • Sunnhets-leksikonet
  • Hvilke matvarer inneholder hva?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?



  • Kilder: Sosial- og helsedirektoratet og Forbrukerrådet





    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer