Smak

Derfor synes du sild er pyton

Sjekk hva som kan være grunnen til at du ikke liker bestemte matvarer.

SUNN OG BILLIG OMEGA-3-BOMBE - MEN ER DET GODT?: Grunnen til at du liker eller ikke liker sild, kan ha mye å gjøre med om de rundt deg har spist det i oppveksten din, om mor likte det da du lå i magen hennes og om du bor et sted der det er kultur for å spise det, sånn som for eksempel i julen. Foto: Thinkstock
SUNN OG BILLIG OMEGA-3-BOMBE - MEN ER DET GODT?: Grunnen til at du liker eller ikke liker sild, kan ha mye å gjøre med om de rundt deg har spist det i oppveksten din, om mor likte det da du lå i magen hennes og om du bor et sted der det er kultur for å spise det, sånn som for eksempel i julen. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er invitert i middag hos en venninne, og hun lurer på om du vil ha ristede termitter eller lasagne til middag. Ja, hva velger du, mon tro?

Sjansen er nok stor for at du går for den italienske retten, men hadde du bodd i Sør Amerika eller Afrika, der de liker å dampe termitter i bananblader, hadde utfallet kanskje blitt annerledes.

Hva er det som avgjør hva vi liker og ikke liker, da? Ja, hvorfor frityrsteker vi ikke flere sirisser her hjemme, sånn som de gjør i Thailand?

Danske Videnskab.dk har hørt med to forskere om hva som kan være svaret på disse spørsmålene.

Kulturen påvirker

Ifølge smaksforsker John Prescott, er det kulturen vi kommer fra som avgjør om vi går for biff, blodpølse eller bøffelmelk.

- Hvis du skal stille ett eneste spørsmål om hva folk foretrekker å spise, så skal du høre om hvilken kultur de kommer fra, sier forskeren, som studerer hvordan mennesker oppfatter smak og duft ved TasteMatters Research and Consulting i Australia, til Videnskab.dk.

Prescott, som også har skrevet boken Why we like the foods we do, bruker blant annet japanerne som eksempel:

- Japanere spiser mye grønnsaker og fisk, og hvis du spør dem om de liker oksekjøtt, sier nok de fleste ja. Men det er ikke noe de foretrekker, siden de ikke spiser så mye av det i deres kultur, sier han.

KULTURELT BETINGET HVA DU LIKER: I Japan er de for eksempel mer glad i fisk enn kjøtt... Foto: All Over Press
KULTURELT BETINGET HVA DU LIKER: I Japan er de for eksempel mer glad i fisk enn kjøtt... Foto: All Over Press Vis mer

Mye skjer i magen til mor

Men det er ikke bare kulturen vår som avgjør hva vi liker å spise. Hva mor spiste da du lå i magen hennes, har også en del å si, selv om hennes smakspreferanser igjen kan kobles opp mot kulturen hun påvirkes av.

- Når et foster er rundt seks måneder gammelt, så deler det blodet med mor, og derfor deler det også de forskjellige smakene som moren får i seg. Allerede her, før vi blir født, blir vi presentert for smak. Og de er i høy grad kulturelt bestemt, sier Prescott.

HVA LIKTE MOR Å SPISE DA DU LÅ DER INNE?: Var hun ekstra glad i peanøttsmør og laks, er det store sjanser for at du kommer til å like det samme når du blir født...

 Foto: Simon Earl / Splash News/ All Ov
HVA LIKTE MOR Å SPISE DA DU LÅ DER INNE?: Var hun ekstra glad i peanøttsmør og laks, er det store sjanser for at du kommer til å like det samme når du blir født... Foto: Simon Earl / Splash News/ All Ov Vis mer

Hva spiser familie og venner?

Vi utvikler våre smakssanser hele livet. Selv om du ikke liker torskerogn når du er to år gammel, er det fullt mulig du vil elske det når du tar artium.

Og når du er i 10-12 års alderen, er du svært mottagelig for hva andre rundt deg liker å spise - hvis noen synes det er kult å spise laks, synes du det også.

At omgivelsene dine er med på å styre hva du liker å spise, er den danske professoren Ole G. Mouritsen fra Syddansk Universitet, og leder av det danske senteret for smak, SmagForLivet, enig i:

- Smak oppstår i relasjoner med andre mennesker. En sitron smaker ikke annerledes i et bestemt selskap, men man forholder seg annerledes til smaken. Det avhenger av hvem man spiser den sammen med, sier han.

Bare vi er sultne nok...

Mye av det vi liker, har vi også lært oss å like over tid. Det er ikke sånn at vi elsker kaffe etter bare èn kopp. Men vi ser at alle andre driver og drikker det rundt oss, derfor forteller vi oss selv at vi må like det, vi også.

Og mye kan skje, bare vi er sultne nok, ifølge Prescott.

- Vi utvikler smaken vår best når vi er sultne. For når vi er sultne, så mangler kroppen næringsstoffer, og de kan komme fra hvor som helst. Vi kan spise den underligste maten, hvis vi er sultne nok, sier han til Videnskab.dk.

SJOKOLADE LIKER DE FLESTE: Uansett kultur, er vi mange her i verden som kan enes om at søte ting er godt... Foto: Fotolia
SJOKOLADE LIKER DE FLESTE: Uansett kultur, er vi mange her i verden som kan enes om at søte ting er godt... Foto: Fotolia Vis mer

Noen ting er derimot store deler av verden skjønt enige om, og det er at søte ting smaker godt.

De fleste vil sette stor pris på en luftig og deilig sjokoladekake, eller en pose med saftige karameller som smelter på tungen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer