Helse & Livsstil

Derfor tabber du deg ut

Fellestrekket for ulykkesfugler er funnet.

DON'T WORRY, BE HAPPY: Ikke helt deg selv for tiden? Mindre facebooktid, mer ærlighet og flere stille stunder hjelper. Foto: Colourbox
DON'T WORRY, BE HAPPY: Ikke helt deg selv for tiden? Mindre facebooktid, mer ærlighet og flere stille stunder hjelper. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen av oss er vandrende katastrofer. Vi har tømt kontoen to uker før lønning, vi mister flyet, vi kaster opp på sjefen under julebordet og sender den sexy sms'en til feil person.

Forskere ved Carnegie Mellon University i USA har funnet ut hvorfor noen mennesker ser ut til å ha uendelig uflaks. Det hele henger sammen med evnen til å reflektere over en situasjon, og evnen til å foreta en god vurdering av den. De med uflaks har rett og slett dårlig vurderingsevne.

- Det handler ikke bare om hvor intelligent man er. Våre forskningsresultater tyder på at folk med god vurderingsevne klarer seg generelt bedre i livet enn andre, selv etter at vi har tatt faktorer som intelligens og sosio-økonomisk status med i betraktningen. Det er bra, for det betyr at god vurderingsevne faktisk kan læres, sier leder av studien, Wändi Bruine de Bruin, i en pressemelding.

Vurderingsevne er altså en egenskap som ikke nødvendigvis avhenger av hvor gløgg man er. Bruine de Bruin og teamet hennes bad først 360 personer med forskjellig bakgrunn om å ta en standard hypotetisk test som skulle anslå hvor god vurderingsevne den enkelte hadde.
 • Ta en kortversjon av testen her. (engelsk versjon)

  Deretter fikk testpersonene en rekke spørsmål om hvor ofte i dagliglivet de havnet i uheldige situasjoner, som for eksempel å måtte overnatte i fyllearresten, eller at de pådro seg kredittkortgjeld.

  Det viste seg at de som scoret høyt på den første testen om god vurderingsevne, hadde langt lavere risiko for å havne i uheldige situsjoner enn de som hadde dårlig vurderingsevne.

  Nå jobber forskerne med å finne ut hvorfor noen har bedre vurderingsevne enn andre, og hvordan denne evnen kan læres.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer