Vi lar oss lett overraske når høyerestående politikere eller mannlige kjendiser hopper til køys med en kvinne som ikke er deres kone, men vitenskapsmenn rynker ikke en gang brynene. Her har du forklaringen, skriver divinecaroline.com.
Monogami er unntaket
Monogami er faktisk ikke normalt å observere i naturen. I dyreriket har kun 3 prosent av pattedyrene én partner livet ut. Dette gjør monogami til et unntak, ikke en «regel».Du har sikkert hørt uttrykket «turtelduer». Duer og annet fjærkre praktiserer såkalt sosial monogami, hvilket vil si at selv om de kan kvitre på samme grein i lange perioder, til og med livet ut, så hopper de like fullt fra reir til reir.
Kvinner er ikke bedre
Tidligere trodde man at menn menn parret seg når som helst og med hvem som helst, mens kvinner «holdt seg for gode til det». (Drosophila melanogaster - A.J. Bateman, 1948). Bateman mente årsaken til dette var at mannens sædceller var enkle å produsere og lett tilgjengelige, mens kvinner hadde et begrenset utvalg egg.Kvinner ble faktisk ansett som seksuelt konservative, inntil evolusjonsbiologen Olivia Judson i boken Dr. Tatiana’s Sex Advice to All Creation i 2003 skrev at «fra insekter til sjimpanser, kvinner er så godt som aldri trofaste». Å være litt «løs på tråden» ga nemlig hunnen fordeler i form av flere og mer befruktede egg.
Ikke programmert til trofasthet
For begge kjønn er sengehoppingen et ledd i jakten på de beste genene på markedet. Men ifølge studier slår kvinner seg mer til ro når de har funnet et bra eksemplar, mens menn i tillegg styres av det å spre sæden sin og sikter derfor ikke alltid like høyt når de går inn for å kapre et bytte.Ifølge forsker på menneskelig oppførsel, David P. Barash og psykiater Eve Lipton, så er dette en av årsakene til at det er så vanskelig å være monogam.
«Monogami strider mot de dypereliggende tendensene som biologien har skapt både dyr og mennesker på grunnlag av», skriver de i sin bok, Myth of Monogamy: Fidelity and Infidelity in Animals and People.
Monogami er med andre ord ikke nødvendigvis det vi er programmert til. Dette er også grunnen til at menn er større enn kvinner, de har nemlig måttet kjempe for dem. Jo større hannen var, jo flere partnere kunne han få. Dette skal ifølge forfatterne være beviset på at vi har vært polygame (levd med flere partnere) i nær fortid.
Holder hva vi lover
Så hvorfor er vi oftere monogame enn polygame? Dette er fordi vi hever oss over våre primitive instinkter, hevder eksperter. Vi er ikke hunder ( i hvert fall ikke alle og alltid) som hopper opp på hverandre, men uttøver som regel diskresjon og tar rasjonelle valg.For mennesker er sosial monogami og seksuell monogami to sider av samme sak. Den sosiale involverer hjertet, hjernen og kroppen, mens den seksuelle ikke bare handler om å parre seg, men fører til sterke følelser som sjalusi, sinne og et sterkt konkurranseinstinkt.
Og i motsetning til fuglene, så gir vi løfter til partnerne våre. «Biologien er en forklaring, men ingen unnskyldning i menneskeriket», skriver forskerne David P. Barash og Eve Lipton.
LES OGSÅ:
