Potetgull

Derfor tømmer du hele skåla

Vanskelig å slutte å spise potetgull og godteri når du først har begynt? Her er forklaringen.

TULLER MED HJERNEN DIN: Når du spiser noe med høyt fettinnhold, for eksempel potetgull eller sjokolade, kickstarter du en kjedereaksjon av signaler i kroppen. Foto: Getty Images/iStockphoto
TULLER MED HJERNEN DIN: Når du spiser noe med høyt fettinnhold, for eksempel potetgull eller sjokolade, kickstarter du en kjedereaksjon av signaler i kroppen. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har alle vært der. Du åpner en pose potetgull med tanke på å bare unne deg en neve eller to til kveldens «Mad Men»-episode.

Og før Don Draper rekker å nedlegge en eneste kvinne er posen tom. Helt tom. Hva skjedde?

Det har et internasjonalt forskerteam tidligere avdekket svaret på. Studien - fra 2011, ble publisert i det anerkjente tidsskriftet PNAS.

Fett gjør hjernen glad

Når du spiser noe med høyt fettinnhold, for eksempel potetgull eller sjokolade, kickstarter du en kjedereaksjon av signaler i kroppen.

LES OGSÅ: Sukker skader deg før du svelger det

Signalene dannes av reseptorer i munnen din, som går av som følge av kontakt med fet mat. Fra munnen sendes signaler ned i tarmen, som igjen sender signaler til hjernen.

Hjernen skjønner at «aha, her er det fet mat på gang», og aktiverer et belønningssenter der oppe.

Når det er iverksatt begynner du å føle deg bra. Så bra at du får lyst på enda mer fett.

LES OGSÅ: Hvilken type snacks er sunnest?

Vil hindre tarmen i å sladre

Kroppen fungerer slik fordi fet mat fra gammelt av innebar større sjanse til å overleve. En helt naturlig reaksjon - den gang.

For selv om mattilfanget (i den vestlige verden) har endret seg kraftig har altså ikke hjernen rukket å komme etter. Den tror fortsatt at fett er stas.

Og du kan ikke gjøre noe med det. I alle fall ikke ennå. Forskerteamet i studien vi refererer til jobber imidlertid med saken.

De prøver nå å utvikle legemidler som kan lamme signalene fra tarmen til hjernen, slik at tarmen ikke sladrer om at det er fete saker på gang.

LES OGSÅ: Slik går du av deg lørdagskosen

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer