Kjønnsforskjeller

Derfor tør vi ikke gjøre dette foran gutta

Synes du det er flaut å gå på do eller prompe når det er menn tilstede?

FLAUT: Mange kvinner tør ikke fise, rape eller gå på do når det det motsatte kjønn er tilstede fordi de synes det er flaut. Men hva synes egentlig mennene?  Foto: REX/Novastock/All Over Press
FLAUT: Mange kvinner tør ikke fise, rape eller gå på do når det det motsatte kjønn er tilstede fordi de synes det er flaut. Men hva synes egentlig mennene? Foto: REX/Novastock/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange av oss har vokst opp med et inntrykk av at menn synes det er uakseptabelt at vi gjør «ufeminine» ting, som å rape, prompe eller gå på toalettet, og har derfor et anstrengt forhold til nettopp dette.


Sitter det bare i hodet vårt, eller synes faktisk det motsatte kjønn at slike ting ikke hører kvinner til?

LES OGSÅ: Rumler det mye i magen din?

Et urealistisk fantasibilde

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, hører dette til en tradisjonell oppfatning om feminitet.

– Kvinner, særlig de unge, skal være opphøyet – de skal være rene, gode, et bilde på alt vakkert her i verden og den rake motsetning til alt maskulint. Slike forestillinger sitter fortsatt i selv om vi har blitt bortimot likestilt på de fleste områder.

– Det å ha kroppsfunksjoner, og særlig det å ikke ha kontroll over dem, står altså i motsetning til et opphøyet pidestall-aktig kvinneideal som fortsatt påvirker oss. Da blir det flaut dersom man ikke klarer å leve opp til disse helt kunstige og urealistiske fantasibildene, forteller han til KK.no.

GÅ PÅ DO: Mange kvinner kvier seg for å gå på do når de er sammen med noen av det motsatte kjønn. Men hvorfor er det egentlig slik at gutter skal få prompe og styre alt de vil, mens vi kvinner må opprettholde et image om at vi "bæsjer blomster"? Foto: Nobilior - Fotolia
GÅ PÅ DO: Mange kvinner kvier seg for å gå på do når de er sammen med noen av det motsatte kjønn. Men hvorfor er det egentlig slik at gutter skal få prompe og styre alt de vil, mens vi kvinner må opprettholde et image om at vi "bæsjer blomster"? Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Singel? Dette faller gutta for

Bryr seg egentlig ikke

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Mange kvinner tror fortsatt at menn mener det er «ekkelt» når de viser at de er menneskelige, og piner seg derfor heller gjennom en helg uten toalettbesøk, enn å gå på do med det motsatte kjønn tilstede.

Ifølge Kjøs er dette helt unødvendig, for voksne menn bryr seg virkelig ikke.

– Det er jo så søtt når jenter raper, promper, går på do, banner, piller seg i nese og i det hele tatt oppfører seg som våre bestekompiser!

– Det hører til modningen å legge slike fantasibilder bak seg, og forholde seg til kvinner som levende kjøtt og blod.

Han mener de fleste gutter legger av seg disse urealistiske forventingene før de har fylt 20.

– De fleste menn gjør det, men ikke alle. Så hvis han synes det er et problem at du tisser, bæsjer, promper eller raper, da har du med en umoden mann å gjøre, sier han.

LES OGSÅ: Nå sier vi nei til samboerskap

Ikke bra for forholdet

Dersom du er i et forhold og føler at du ikke kan slippe deg fri når du er med partneren din, kan dette ifølge Kjøs bli et problem.

– Det er jo veldig ubehagelig å være så ufri sammen med partneren sin. Mange har problemer med å ha sex, eller å få noe ut av sex, nettopp fordi de har slike hemninger.

– Det er ganske begrenset hvor lenge man kan være sammen hvis man for eksempel skal late som om man aldri bæsjer. Og dessuten: hvis man er så hemmet er det ikke sikkert at man er særlig morsom å være sammen med heller, sier han.

Le av deg selv

EKSPERTEN: Christine Otterstad, KKs livsstilscoach.
EKSPERTEN: Christine Otterstad, KKs livsstilscoach. Vis mer

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller at det i vår vestlige kultur blir sett på som uhøflig å blant annet rape og prompe, og det er derfor dette er et flaut tema å snakke om.


– Vi er opplært til å synes at slike ting er ekkelt, derfor tenker jeg at det på mange måter er en del av vår arv at dette temaet er såpass tabubelagt.

– Jeg tenker at det går mye på trygghet når man er sammen med det motsatte kjønn. Hvor mange ønsker vel å slippe en promp på den første daten? Men etter at forholdet har vart en stund er det ikke uvanlig å både prompe og rape foran kjæresten, forteller hun til KK.no.

Om «uhellet» først skulle skje, mener Otterstad at det er ingenting som ikke kan fikses med litt humor.

– Å le av seg selv er den enkleste måte å ta brodden av en pinlig situasjon på, og det gjør det også lettere for den andre parten.

– Ærlighet varer også lengst i slike situasjoner, si det som det er. Pek på elefanten i rommet med det samme, så slipper det å bli en vanskeligere situasjon enn nødvendig, sier hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer