Kroppsbilde

Derfor tror du at du er tjukk

Hjernen tror du er 66 prosent større enn hva du egentlig er.

IKKE LA DEG LURE: Forskning viser at hjernen din tro du større enn hva du virkelig er.
IKKE LA DEG LURE: Forskning viser at hjernen din tro du større enn hva du virkelig er. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Ser jeg tjukk ut i denne kjolen?» har dessverre blitt et vanlig spørsmål blant mange kvinner. Nå har forskere funnet ut en mulig forklaring til hvorfor kvinner tror at de er feite når de ser seg selv i speilet. Dette kan også forklare hvorfor enkelte utvikler spiseforstyrrelse, ifølge Telegraph.co.uk Les også: Du er ikke så tjukk som du tror

Tror du er liten og tjukk

Hjernen oppfatter egen kropp som to tredjedeler større enn hva den er i virkeligheten, i tillegg til at den ofte oppfatter kroppen som en tredjedel kortere enn hva den faktisk er. Det er forskere ved University College London (USL) som har kommet frem til dette.De tror at kvinner kan være mer utsatt for dette, ettersom de pleier å være mer følsomme for sitt eget utseende. Les også: Du er 20 % penere enn du tror

Målte sin egen hånd

Forskerne fikk deltakere til å plassere sin venstre håndflate under et bord. Deretter skulle de gjengi på et kart hvor de trodde knoker og fingertupper var plassert. Målingene ble brukt til å lage et slags kart av hjernens bilde av hånden, som ble sammelignet med sin faktiske størrelse og form. Det viste seg at deltakerne trodde avstanden mellom pekefinger og tommel var gjennomsnittlig 69 prosent større enn hva den faktisk var. De trodde også at fingerlengden var 27,9 prosent kortere (i gjennomsnitt) enn sin egentlige lengde.Les også: - Har jeg en spiseforstyrrelse?

Gjenspeiler kroppssynet

Ettersom deltakerne hadde et forvrengt syn på sin egen hånd, er det ikke usannsynlig at det gjenspeiler deres syn på resten av kroppen, forteller hjerneforsker Michael Longo, som ledet forskningen. Den store kroppsmodellen kan være spesielt overdrevet i kvinner som frykter at for eksempel lårene eller magen er for stor. Forskerne mener at denne forvrengingen stammer fra sensoriske signaler, som sendes til hjernen fra ulike deler av huden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.