GLEM VEKTA: Den sier lite om hvor sunn du er.  Foto: Picture-Factory - Fotolia
GLEM VEKTA: Den sier lite om hvor sunn du er. Foto: Picture-Factory - FotoliaVis mer

Vektnedgang

Derfor veier veltrente mer enn utrente

Se hva som er grunnen til at du blir tyngre hvis du trener mye.

To kvinner med samme høyde og samme klesstørrelse kan i utgangspunktet se ut som de veier like mye. Men så viser det seg at den ene veier mer enn den andre likevel - og det er hun som faktisk trener jevnlig.

Du har sikkert hørt at muskler veier mer enn fett. Og ja, det er noe i dette, selv om formuleringen er ganske upresis.

En kilo fett og en kilo muskler veier jo like mye. Men muskler har høyere tetthet enn fett. Altså - en kilo muskler tar mindre plass på kroppen enn en kilo fett. Faktisk tar en kilo fett opp fire ganger så mye plass som en kilo muskler.

Derfor kan en veltrent person som ser langt slankere ut enn en utrent og litt overvektig person veie mer når de stiller seg på badevekta.

BEDRE MÅL: Å sjekke hvordan centimetrene rundt rumpe, liv og lår endrer seg forteller deg mer om formendring enn vekta. Foto: Voyagerix - Fotolia
BEDRE MÅL: Å sjekke hvordan centimetrene rundt rumpe, liv og lår endrer seg forteller deg mer om formendring enn vekta. Foto: Voyagerix - Fotolia Vis mer

Ikke heng deg opp i vekta

Dette er også grunnen til at du ikke skal bli umotivert om vektpilen ikke viser lavere vekt selv om du er flink og har begynt å trene. Treningen har definitivt effekt selv om du ikke går ned i antall kilo.

Om du er veldig ivrig på styrketreningen kan du faktisk oppleve at vekten går opp!

- Veldig mange ser seg blinde på tallet på vekten når de skal komme i form. De ønsker å bli kvitt noen ekstra kilo, og tenker at hvis tallet går ned så er de på riktig vei. Men dette er bare en halv sannhet. Vekta viser bare hvor mye kroppen din veier, ikke hva kroppen din består av, forklarer Helle G. Bornstein, treningsekspert og gründer av Smart Trening.

- Når jeg spør de fleste jeg møter en ekstra gang om de ønsker å gå ned i vekt, eller å bli kvitt fett, svarer de at det er fettet de vil til livs - og helst vil de bytte det ut med muskler. De vil redusere målene på kroppen, rundt lår, rumpe, mage, overkropp og armer.

LES OGSÅ: Matmons? Da bør du bygge muskler!
Bruk målebånd

Bornstein mener målebåndet gir et bedre bilde på hvordan trening påvirker kroppen.

- Jeg bruker konsekvent målebånd og måler kroppen. I tillegg er det veldig bra å ta bilder i undertøy. Da ser du hva utgangspunktet ditt er, og ikke hva du tror det er. I tillegg vil jeg anbefale å teste med klesplagg. Du merker raskt om du kan stramme inn på belte eller om bukser plutselig passer.

- De fleste kommer for oppfølging og fortviler fordi vekta står stille eller har gått opp. Men når jeg tar målebåndet har de redusert mye på målene sine. De blir overrasket og litt sjokkert fordi de har sett seg blinde på vekta.

LES OGSÅ: På slanker'n? Trening alene er ikke nok

Husk kostholdet

For å endre kroppens konsistens og bli mer fast i fisken ved å bytte ut fett med muskler er det viktig å også tenke på kostholdet. Bornstein mener det første som skal kuttes er inntaket av enkle karbohydrater, spesielt sukkerinntaket.

- Når du kutter på sukkeret kvitter du deg med mye vann i kroppen, siden karbohydrater binder vann, og da vil faktisk vekta reduseres noe. I tillegg er det viktig at kostholdet gir deg nok næring til å vedlikeholde muskelmasse og få mer. De fleste spiser for lite næringsrik mat, men for mye sukker, og da vil ikke kroppen prioritere å vedlikeholde muskelmasse. Tvert i mot. Den vil heller lagre fett fordi den tror du sulter, at det er dårlig tilgang på mat. Det her er nok den mest klassiske feilen folk gjør, og da blir treningen bortkastet, for å være helt ærlig.

Bornsteins råd for deg som vil du komme i form er å skjerpe kostholdet og spise opp mot 1,5 gram proteiner per kilo kroppsvekt hver dag. Da klarer kroppen å bygge muskelmasse når du trener styrke. Se hennes kostholdsråd nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Lavkarbo bedre enn fettredusert diett

Slik måler du framgangen

Som nevnt er det bedre å bruke målebåndet for å måle framgangen enn å gå på vektskåla. Men hvis målet ditt er bedre kondis og styrke, kan du også måle dette ved å teste formen.

- Styrken din kan du for eksempel måle ved å sjekke hvor mange push-ups eller skulderpress du klarer annenhver uke. Kondisen måler du for eksempel ved å finne deg en løype du løper, sykler eller går på ski og ta tiden du bruker på den. Gjenta etter et par uker og se om du klarer det på kortere tid. Vil du måle fettreduksjonen kan du ta fram målebåndet annenhver uke og måle deg rundt hoftene, lårene, magen og overarmene, sier Bornstein.

Sjekk ut Helles supre øvelser for å trene lår og rumpe her: Øvelsene som strammer opp rumpa

Obs! Skal du se noen framgang annenhver uke må du følge et treningsprogrammet som gir deg progresjon. Det vil si at du øker repetisjonene på styrkeøvelsene og intensiteten på kondisøktene - det mest effektive da er å gjøre intervalltrening.

- Får du ikke resultater etter et par uker bør du justere på programmet eller kosten og også se om du får nok søvn eller må ta grep og redusere stress. Dette spiller også inn, forklarer Bornstein.

Helle G. Bornsteins kostholdsråd

1: Spis dobbelt så mye grønnsaker som du gjør i dag.
2: Spis like mye minst så mye proteiner i gram som du veier i kilo hver dag.
3: Kutt på karbohydratene. Spis maks 100 gram karbohydrater hver dag (gjelder også frukt)
4: Spis deg mett på sunt fett. Du skal være mett i 3-4 timer av gangen, blir du sulten før spis mer fett i måltidene. Eksempelvis: Avokado, nøtter, olivenolje.
5: Spis mest mulig ren og naturlig mat. Dropp lettprodukter og unngå mat som er halvfabrikata.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: