NÅR MANNEN ER ALENE HJEMME: KKs spaltist Kjetil Østli forteller oss hva som egentlig foregår når vi forlater huset. Foto: All Over Press
NÅR MANNEN ER ALENE HJEMME: KKs spaltist Kjetil Østli forteller oss hva som egentlig foregår når vi forlater huset. Foto: All Over Press Vis mer

Samliv

Derfor vil han at du reiser bort

Lurer du på hva kjæresten gjør når han er alene hjemme?

Publisert

KK.NO: «Stikk, damer, stikk», skriver Kjetil Østli i sin spalte i KK. 

Forestillingen om en mann som sitter ved brødboksen og sulter, kan vi bare legge bort.

Det mener hvert fall vår spaltist. Her er hans råd til oss kvinner:

LES OGSÅ: Kjetil Østli gir oss sannheten om menn

Vi trives alene

Damer, jeg skal gi dere et råd. Det er verdt mer enn dets vekt i gull. Men dere får det ikke før etterpå.

Som det alltid bør være for nordmenn: Gå skitur først, sjokolade etterpå. Også damer må tåle dette, selv om dere konstant bes om å «nyte» og «tenke på dere selv».

Bakgrunn for rådet, del 1: Det skjer dramatiske ting med oss. Professor Robert D. Putnam skriver i klassikeren «Bowling Alone» (2000): Vi blir mer og mer avsondret fra familien, venner, naboer, og vi bruker mindre og mindre tid på forenings- og organisasjonsliv og andre demokratiske prosjekter. Antall bowlingklubber har falt drastisk, skriver Putnam, i et herlig kuriøst eksempel, i dag bowler man heller alene.

Putnam forklarer den sosiale oppløsningen komplekst, med endring i familiestrukturer, nye kjønnsroller, nye arbeidsvaner, samt mer tid brukt på tv, datamaskiner, for å nevne noe.

SPALTIST I KK: Journalist Kjetil Østli. Foto: Astrid Waller/All Over Press
SPALTIST I KK: Journalist Kjetil Østli. Foto: Astrid Waller/All Over Press Vis mer

Over til bakgrunn 2: Professor James B. Twitchell hevder i boken «Where Men Hide» (2006) at kvinners inntreden på domener som før var forbeholdt menn, samt at kvinner overtar mer kontroll i hjemmene, gjør at menns behov for å være alene øker. (Menn, ass, sårbare skapninger).

Og at han leter etter gjemmesteder, som i kjellere, i hagen, boden, på jakt eller på løpetur.

LES OGSÅ: Fortsett å bruke guttedoen!

Lange dobesøk

Dette fører oss videre til bakgrunn 3: Den danske kulturforskeren Mette Mechlenborg mener vi ser det samme i menns endrede toalettvaner.

Menn bruker lenger og lenger tid på do, hevder hun å ha statistikk for. Der kan mannen låse døren og være i fred – uten å framstå som gal.

Ingen stiller krav til en mann som driter. Eller, den som gjør det er i så fall komplett gal.

I en bok jeg skrev, «Politi & Røver» (2009), har den (eks) kriminelle Petter R. Hansen ett rom i familiens hus. Det heter Furtebua. Der har han våpensamlingen og overlevelsesutstyr og bøker som heter «Hvordan åpne en safe».

Som hardbarka kriminell i ungdomsårene (han er nå lovlydig borger) tilhørte han et særs macho miljø. Men denne machomannen hadde altså ett rom i eget hus. Og det kalte han Furtebua.

I boka «Jeg skal bare ut i boden en tur» utforsker skribent Bjørn Gabrielsen «mannens siste skanse»: boden. Boden er et rom der overflatene ikke er av glass og børstet stål, og uten matchende farger. Boden er et fristed, et rom laget for nytte, ikke posering, et rom for utførelse i stedet for stillstand.

Boden, mener Gabrielsen, minner oss om en tid da kreativitet og vedlikehold ikke bare var en livsstil, men selve livet. Av alle rom i et moderne hjem er det boden som ligner mest på boligen til våre forfedre. Og der har altså mannen gjemt seg.

LES OGSÅ: Derfor er kvinner trøttere enn menn

ELSKER Å GJØRE INGENTING: Det trenger ikke skje så mye spennende, faktisk er det best om det ikke skjer så mye spennende. Foto: All Over Press
ELSKER Å GJØRE INGENTING: Det trenger ikke skje så mye spennende, faktisk er det best om det ikke skjer så mye spennende. Foto: All Over Press Vis mer

Mannen gjemmer seg

Og nå kommer mitt poeng: Det har skjedd enda nye endringer. Ikke alle har boder. Ikke alle har boder med lys og ovn. Få har kjellerstuer og hobbyrom.

Men «den moderne mannen» (jeg fortjener prikkedøden for å bruke det uttrykket) gjemmer seg også. Så klart gjør han det. Han vil bare ikke innrømme det.

Spør man om han gjemmer seg, vil han hevde at du er gal. Men spør man damene deres om mennene gjemmer seg, vil de umiddelbart skjønne hva du mener.

De gjemmer seg. Ikke i pokerlag, herreklubber, biljardsalonger, ikke dritings på barer, eller kåte på skitne strippeklubber. Nei, det tilhører dinosaurenes tid.

Nei, flere og flere gjemmer seg hjemme!

Selv om barna er der. Så fort de får muligheten!

Ok, svært mange menn sløver uvirksomme foran tv eller er på data som en teenager. Men de jeg snakker om virkelig elsker å være hjemme alene. Jeg vet det, for jeg kjenner dem!

LES OGSÅ: Nyttårsforsett? Hvorfor skal jeg forbedre meg?

Kom deg ut på tur!

Mann 1: – Hva gjør du?

Mann 2: – Er alene hjemme med barna!

Mann 1: – Wow, fett!

Mann 2: – Sjukt! De sovner straks, skal bare lolle rundt her!

Rådet? Kvinne, dra. Har dere barn sammen, er det ekstra viktig. Dra til Finse, New York, Engø gård eller til Femundsmarka.

Mannen tåler lange strekk alene med barna, for da styrer han showet hjemme og har kveldene alene. Ja, ikke bare tåler han det, han lengter etter det. Du kan derfor dra med god samvittighet.

Hvor kona mi er nå? På jobb i Sverige! Snart skal jeg hente barn tre steder, så kommer kvelden, alt er topp. Rådet er vinn-vinn, altså.

Eneste viktige å huske: Kom hjem igjen. Ellers forfaller menn raskt. Og ikke drit dere ut på turen.

Hva vi gjør på disse kveldene? Det kan jeg faktisk ikke røpe. Det er en hemmelighet blant oss.

Spalten sto på trykk i KK7

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer