Sosiolog Cathrine Hassel har intervjuet høyt utdannede kvinner i aldersgruppen 32 til 42 år om parfohold. Alle har barn. For mange kvinner står foreldrenes forhold som skrekk-eksempelet på hvordan de ikke vil ha det, melder Forskning.no.
- Kvinnene ønsker seg en relasjon preget av tillit, likeverd og likestilling. De vil bli sett, anerkjent og utfordret og de forventer at ekteskap og familie skal være et «felles prosjekt», som de sier, forteller Hassel til Forskning.no.
Når kvinnen opplever forholdet og familien som et «felles prosjekt», blir også mangel på likestilling i hjemmet tolerert. Så lenge forholdet er bra ellers, er ikke skeiv arbeidsfordeling skilsmissegrunn, ifølge Hassels intervjuobjekter.
De som opplever at partneren ikke anser familien og parforholdet som et «felles prosjekt», vil ut av forholdet. Særlig viktig er det at han engasjerer seg i barna.
- Kanskje er det å bli sett viktigere enn likestilling? Så lenge hun får anerkjennelse for at hun faktisk gjør mest, kan kvinnen leve med arbeidsbyrden, forklarer Hassel.
Utroskap, tradisjonelt sett kanskje den mest aksepterte skilsmissegrunnen, er ikke nødvendigvis den viktigste årsaken til at kvinnen kaster partneren på dør. Det er snarere mangel på respekt og anerkjennelse som ødelegger forholdet, og fører til at kvinner i mange tilfeller velger å sette en sluttstrek.
De fleste av kvinnene forteller også at det først og fremst er de som tar initiativet til «å jobbe med forholdet» og prate om følelser og forholdet dem imellom.
- Mennene henger litt etter, og i mange sammenhenger taper de nok på det, sier Hassel.
Modernitetsteoretikeren Anthony Giddens kaller det moderne kjærlighetsforholdet for «det rene forholdet». Det betyr at forholdet kun er bygget på seg selv - ikke økonomiske, sosiale eller praktiske årsaker.
Får man ikke realisert seg selv sammen med partneren, er veien til et brudd kortere.
LES OGSÅ:


