Dårlig Parforhold

Derfor vil ikke barn redde forholdet

Dette bør dere tenke gjennom før dere bestemmer dere.

ISFRONT: Det er mange ulike ting som kan skape problemer i et forhold, men felles for dem alle er at de sjeldent vil kunne løses ved å få et barn. Foto: Scanpix/NTB
ISFRONT: Det er mange ulike ting som kan skape problemer i et forhold, men felles for dem alle er at de sjeldent vil kunne løses ved å få et barn. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Krangling, utroskap, dårlig kommunikasjon eller manglende respekt – det kan være tusenvis av grunner til at et forhold ikke fungerer som det skal. 

Selv om noen problemer kan løses med god innsatsvilje, kan det i noen tilfeller være best å sette en strek og takke for seg.

Men så har du de parene som plutselig finner ut at de kanskje burde få et barn i stedet.

Det burde vel føre kjærlighet inn til forholdet og fikse alt det som ikke funker, eller?

Ja, kanskje føles det som en god idé for dere der og da. Men hvorfor er det egentlig slik at man tror at en liten baby skal kunne glatte over alle problemene i forholdet?

– De fleste er enige i at det ikke er en god idé å bruke barn til å redde et skakkjørt forhold, men står du midt i en vanskelig situasjon er det mulig å drømme seg bort.

- I beste mening kan man lage en gullforgylt drøm om hvordan forholdet vil endres positivt bare man får et barn, sier sexolog og gestaltterapeut, Bianca Schmidt, til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor klarer vi ikke gå fra dem

PROBLEMER: Går det dårlig i forholdet vil en familieforøkelse sjeldent være den beste løsningen. Foto: Scanpix/NTB
PROBLEMER: Går det dårlig i forholdet vil en familieforøkelse sjeldent være den beste løsningen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Hun forteller at redselen for å være alene, og smerten som følger med et brudd ofte kan få oss til å velge desperate løsninger.

– Den rosenrøde ideen om familie kan få oss til å tro at dette er riktig. «Hvis vi bare gifter oss og får barn så blir alt bra». Men slik er det jo ikke, legger hun til.

Legger ansvaret på barnet

Ifølge Schmidt er det to spørsmål det er viktig å stille seg i en slik situasjon; er det bra for barnet? Og er det bra for forholdet? 

– Barnet er jo en uskyldig part her, og dersom man setter et barn til verden for å prøve å redde et forhold, så gir man en stor livsoppgave til dette barnet. Og barnet vil ikke ha godt av å fødes inn i et ikke-fungerende forhold, sier hun.

Når man får barn vil livet ditt endres, og barnets behov bør komme i første rekke. Dersom mor og far ikke fungerer godt sammen kan hverdagen bli vanskeligere, og det er i hvert fall ikke barnets oppgave å sørge for at foreldrene har et godt forhold.

LES OGSÅ: Er du og kjæresten svært ulike?

EN USKYLDIG PART: Det er ikke rettferdig å forventet at et uskyldig lite barn skal kunne fikse problemene man ikke har klart å fikse selv. Foto: Scanpix/NTB
EN USKYLDIG PART: Det er ikke rettferdig å forventet at et uskyldig lite barn skal kunne fikse problemene man ikke har klart å fikse selv. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Å lage barn for å redde et konfliktfylt forhold er ikke å ta hensyn til barnet. Foreldrerollen handler jo om en uendelig lang rekke med forsakelser og ubetinget kjærlighet, påpeker hun.

Sjansen for å mislykkes er stor

Når det gjelder spørsmålet om du kan redde forholdet i seg ved å få et barn, mener Schmidt at det rent hypotetisk er mulig, men sjansene er små og risikoen for å mislykkes for stor til at det er lurt å gamble med. 

– Graviditeten, fødselen og det å få et barn inn i livet sitt er en enorm omveltning. Når så store skift skjer i en emosjonelt krevende livssituasjon, som et konfliktfylt forhold er, så blir det ekstra belastende.

- Sjansen for at denne situasjonen får frem det beste i deg er liten. Når vi utsettes for press og stress fører dette sjeldent til at vi viser oss fra vår beste side, forklarer hun.

Dermed blir det også ekstra vanskelig å jobbe konstruktivt med forholdet.

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Bruk tiden godt og be om hjelp

Når det er sagt så er mennesker forskjellige, og hvert par er unike. Dersom man har god kommunikasjon og er innstilt på å løse problemene kan det selvsagt gå, med god innsats fra begge parter.

– Da må man ha en felles agenda, og et felles ønske om å jobbe med forholdet. Og sammen finne løsninger på de problemene man har, sier terapeuten.

MÅ JOBBES MED: En graviditet er ikke alltid planlagt, og dersom dere først bestemmer dere for å stå i det, er det viktig å bruke ventetiden på å løse konfliktene. Foto: Scanpix/NTB
MÅ JOBBES MED: En graviditet er ikke alltid planlagt, og dersom dere først bestemmer dere for å stå i det, er det viktig å bruke ventetiden på å løse konfliktene. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Noen ganger kan også livet komme og ta oss med sine tilfeldigheter, der man blir gravide ved et uhell mens forholdet egentlig nærmet seg slutten. Og dersom abort ikke er et alternativ, kan man ikke annet enn å stå i situasjonen.

– All ære til dem som klarer å begrave stridsøksen og gjøre et helhjertet forsøk på å få det til å fungere. Da har man ni måneder på å forberede seg emosjonelt, og denne tiden bør man bruke på å få forholdet på rett kjøl, anbefaler hun.

Ofte kan det da være lurt å oppsøke hjelp fra en parterapeut som kan se objektivt på problemene. Og her påpeker Schmidt at dere bør bruke tid på å finne en terapeut som fungerer for nettopp dere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer