Frokost

Dessert du kan spise til frokost

Muffins, vafler og deilige havrekaker - bytt ut brødskivene med disse frokostrettene.

DESSERT TIL FROKOST? Selvfølgelig er det mulig! Den kan i tillegg være riktig så bra for deg hvis du bare velger de rette ingrediensene. Foto: ji_images - Fotolia
DESSERT TIL FROKOST? Selvfølgelig er det mulig! Den kan i tillegg være riktig så bra for deg hvis du bare velger de rette ingrediensene. Foto: ji_images - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du ikke noe frokost-menneske?

Eller kanskje du bare begynner å bli lei av den samme frokostbollen med havregryn, epler og rosiner hver morgen?

Da bør du prøve noen av disse oppskriftene!

For hvem har sagt at frokost MÅ være en brødskive eller frokostblanding? Det kan like gjerne være en smakfull muffin, vaffel eller cookie. Ikke trenger det å være usunt heller!

LES OGSÅ: Har du hørt om råsjokolade?

Dessert til frokost? Selvfølgelig er det mulig!

- Næringsinnholdet i en hjemmelagd «frokostdessert» kan være vel så bra, forteller Stine Malvik, som har en bachelorgrad i ernæring ved Universitetet i Oslo og for tiden avslutter sin mastergrad innen klinisk ernæring.

- For å sørge for at frokosten fortsatt bidrar til en god start på dagen bør du tenke gjennom hvilke ingredienser du bruker. Skal du lage sunne pannekaker, vafler, muffins eller cookies til frokost, bør du bruke grovt mel som sikrer at frokosten bidrar med både proteiner, fiber, vitaminer og mineraler, sier hun.

Du kan for eksempel bruke havregryn, sammalt hvete eller speltmel. Hakkede nøtter og frø kan også være en god kilde til både proteiner, fiber, vitaminer og mineraler.

HAVREGRYN: Ok, så du slipper ikke helt unna. Men havregryn er tross alt supersunt, og tilfører enormt med næringsstoffer til frokosten din. Tilfører du det i rører til pannekaker, vafler eller muffin, blir de derfor enda sunnere! Foto: Fotolia
HAVREGRYN: Ok, så du slipper ikke helt unna. Men havregryn er tross alt supersunt, og tilfører enormt med næringsstoffer til frokosten din. Tilfører du det i rører til pannekaker, vafler eller muffin, blir de derfor enda sunnere! Foto: Fotolia Vis mer

- Hvis oppskriften opprinnelig inneholder store mengder smør, margarin eller olje, kan du erstatte noe av det med kesam eller matyoghurt - det gjør baksten saftig!

Hun forklarer at du da samtidig reduserer kalorimengden og øker proteininnholdet. Bruker du melkeprodukter som kesam, cottage cheese og yoghurt vil du også øke mengden kalsium og jod, som kommer godt med i en frokost.

- I pannekaker, vafler og muffins kan du tilsette revet gulrot, eple eller most banan, som gir søtsmak, fiber og vitaminer. Ved å tilsette dette kan du redusere mengden sukker betydelig.

- Pannekaker og vafler kan serveres med mager kesam og friske bær. For å dekke behovet for vitaminer og mineraler, vil oppkuttet frukt eller bær være prikken over i-en, sier hun.

LES OGSÅ: Om 7 dager så er søtsuget vekk

Bloggernes søte frokostfristelser

Uansett om du lager muffin, pannekaker eller vafler til frokost, trenger den imidlertid ikke å inneholde så mye sukker. Det finnes nemlig mange andre alternativer!

- Hvis du vil ha en søt frokost, men ikke så mye sukker bør du se om du kan inkludere en frukt som er søt. Banan er bra - enten fersk og oppdelt, eller most i en røre til muffins eller pannekaker, sier Marit Røttingsnes Westlie, som driver matbloggen Fru Timian.

- Tørket frukt og nøtter oppleves også som søtt, og gjør at du ikke trenger å tilsette sukker. Eller du kan bruke et godt (gjerne hjemmelaget) syltetøy med mye bær og lite sukker, sier hun.

Linda Marie Stuhaug, som har matbloggen lindastuhaug.blogg.no, lager mye mat - og ikke minst desserter uten sukker, og forteller at det absolutt ikke trenger å ødelegge for smak.

- Mitt beste tips for å lage en sunn, søt og smakfull frokost, er å bruke alternativ søtning for sukker og lage næringsrike varianter av det du har lyst på. Ved å finne sunnere oppskrifter eller justere oppskrifter selv med de rette ingrediensene kan du spise en sunn frokost som smaker som dessert, sier hun.

Sjekk ut noen av de smakfulle forslagene til Marit Røttingsnes Westlie og Linda Marie Stuhaug under:

LES OGSÅ: Energidrikker du lager helt selv

Søte vafler

(lindastuhaug.blogg.no)

SØTE VAFLER: Perfekt til frokost, lunsj eller kveldsmat. Foto: lindastuhaug.blogg.no
SØTE VAFLER: Perfekt til frokost, lunsj eller kveldsmat. Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Du trenger (til 4-5 plater):

 • 2 egg
 • 70 g mager kesam
 • 60 g havremel
 • 20 g valgfritt mel
 • 1/2 ts kanel + 1/2 ts kardemomme
 • 1/2 ts bakepulver
 • 2-3 ts sukrin
 • Vann

Miks sammen ingrediensene til en litt tynn og rennende vaffelrøre. La den svelle litt før du steker til en gyllen farge, gjerne med litt smør eller cocosa i vaffeljernet. Server straks med den toppingen du liker.

Havrekaker med popcorn

(FruTimian.no)

Havrekakene – eller flapjacks som det heter på originalspråket – er et supert alternativ til frokost. Foto: FruTimian.no
Havrekakene – eller flapjacks som det heter på originalspråket – er et supert alternativ til frokost. Foto: FruTimian.no Vis mer

Du trenger:

 • 2 ss solsikkeolje
 • 60 g upoppet popcorn
 • 100 g smør
 • 75 g demerarasukker (mykt, brunt sukker)
 • 75 g honning
 • 1/2 ts Maldonsalt
 • 200 g store havregryn

Ha solsikkeoljen i en tykkbunnet kjele sammen med popcornet. Sett på lokk, skru på litt over medium varme og rist på kasserollen noen ganger slik at oljen og kornene blir blandet. Pop kornene og hell dem over i en bolle. Mens det popper, smelter du sammen smør, sukker og honning i en annen kasserolle.

Bland havregrynene og saltet med det ferdige popcornet før du heller den smeltede blandingen over. Kle en form på ca. 20 x 30 cm med plastfolie. La det være nok folie over kantene til at du kan brette det over den ferdige kaken etterpå.

Hell blandingen over i formen og klem den på plass. Sett formen i kjøleskapet i 1–2 timer slik at kaken stivner. Skjær i passe store kvadrater. Bitene er best når de står kaldt frem til servering.

KARAMELISERTE EPLER: Ja, det kan være perfekt til frokost - spesielt sammen med yoghurt. I tillegg trenger det ikke ta mer en noen minutter! Foto: lindastuhaug.blogg.no
KARAMELISERTE EPLER: Ja, det kan være perfekt til frokost - spesielt sammen med yoghurt. I tillegg trenger det ikke ta mer en noen minutter! Foto: lindastuhaug.blogg.no Vis mer

Sukkerfri, karamelliserte epler

(lindastuhaug.blogg.no)

Du trenger:

 • 1 eple
 • 1-2 ss sukrin gold
 • Et godt dryss kanel
 • Gjerne hakkede nøtter- mandler og valnøtter er godt!
 • Eventuelt yoghurt

Del eplet opp i terninger, ha i en bolle og vend inn sukrin gold og kanel. Strø over hakkede nøtter om du ønsker det, disse kan også brukes som topping til slutt.

Ha bollen i mikroen i 1-3 minutter, til eplene er godt møre og har karamellisert seg. Avkjøl litt og nyt! Spis gjerne med litt yoghurt naturell.

Muffins med squash og ost

(FruTimian.no)

MUFFINS: Muffins er ikke bare muffins. Disse er laget med squash og ost, og smaker utmerket til frokost. Foto: FruTimian.no
MUFFINS: Muffins er ikke bare muffins. Disse er laget med squash og ost, og smaker utmerket til frokost. Foto: FruTimian.no Vis mer

Du trenger (12 muffins):

 • 250 g hvetemel
 • 50 g lettkokt havregryn
 • 2,5 ts bakepulver
 • 0,5 ts salt
 • 0,5 ts nykvernet peppe
 • 150 g squash
 • 150 g hvitost, gjerne med litt smak
 • 2 store egg
 • 2 dl H-melk

Sett stekeovnen på 180 grader. Kle et muffinsbrett med papirformer eller bruk papirformer.

Bland sammen hvetemel, havregryn, bakepulver, salt og pepper i en bolle. Bruk en visp slik at du fjerner alle melklumper. Riv squash og ost på den grove siden av rivjernet og bland det inn sammen med resten av det tørre. I en annen bolle pisker du lett sammen eggene og melken før du heller det i bollen med resten av ingrediensene. Rør det hele kjapt sammen. Ikke rør mer enn høyst nødvendig.

Fordel røra i muffinsformene og sett brettet på nest nederste rille i stekeovnen. Stekes i ca. 25 minutter. Stikk en tynn grillpinne eller lignende i en av muffinsene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, tar du brettet ut av ovnen og lar muffinsene avkjøles på en bakerist.

Flere oppskrifter:

Dette er bare et knippe av oppskriftene bloggerne kan tipse om. Her er noen av de andre favorittene deres:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer