Utroskap

- «Det bare skjedde» er tull

- Det kan aldri få en garanti mot utroskap, men du kan forebygge litt, mener psykologen.

IKKE LA FLØRTEN GÅ FOR LANGT: Det kan være at du investerer mer i det enn du tror, advarer psykolog Peder Kjøs.
IKKE LA FLØRTEN GÅ FOR LANGT: Det kan være at du investerer mer i det enn du tror, advarer psykolog Peder Kjøs. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hadde det ikke vært greit om det fantes en knapp du kunne trykke på, som kunne garantere et forhold fritt for utroskap?

Så enkelt er det dessverre ikke. Virkeligheten er som ofte mer komplisert enn som så.

Les også: Dette gjør deg bra i senga

God kommunikasjon og tillit

Ifølge sex- og samlivsekspert her på KK.no, psykolog Peder Kjøs, er det umulig å sikre seg helt mot utroskap eller få en garanti mot det. Men du kan «forebygge» litt.

- Det beste er å ha god kontakt med partneren din. Dersom dere har god kommunikasjon og lever et nært og tett forhold, så ville du ha merket det. Ha fokus innad i forholdet og ikke utad, råder Peder.

Men han mener det blir feil fokus dersom du begynner å overvåke kjæresten din, eller bruke energi på å «sikre seg» at hun eller han ikke er utro. Det er jo heldigvis ikke alle som er utro!

- Du må ha tilliten og kjenne hverandre godt. Du kan ikke gå rundt med en visjon om at du skal «passe på» den andre, slikt fungerer dårlig i et parforhold, sier psykologen.

Les også: Styr unna kompis-fella

«Det bare skjedde» er tull

Når det gjelder utroskap, hører du ofte at folk sier «det bare skjedde». Det har Peder svært liten tro på.

- Det er veldig sjelden at det bare skjer. Historier som «vi bare så hverandre i heisen, og så plutselig...» eller utroskap på julebordet, har normalt en lengre oppbygning over tid. Det er helt normalt at vi blir tiltrukket av andre enn partneren vår, men ikke lek med ilden. Et prosjekt kan fort bli handling, advarer han.

Les også: Derfor er han utro

Vær åpen om det

Dersom du har en flørt gående på si, enten det er på skolen, jobben eller på trening, bør du prøve å trekke deg litt unna, mener psykologen.

- Det er viktig å skille mellom fantasi og virkelighet, og ikke mate utroskapstanken. Kanskje investerer du litt mer enn du tror? Her gjelder det å være ærlig mot seg selv.

Er det noen du er litt betatt av? Snakk med kjæresten din om det, så blir tankene mindre farlige.

- Dersom dere har en veldig god kommunikasjon, kan du godt si det som det er uten at det blir et problem. Er det en kollega du blir litt varm i toppen av? Si det til gubben din. Da står du for det, er åpen og det blir på mange måter mindre farlig, sier Peder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer