Hjemmelaget Potetgull

Det beste potetgullet lager du selv

Sunnere, billigere og enda bedre smak.

Heap of Paprika Potato Chips on rustic background Foto: HandmadePictures - Fotolia
Heap of Paprika Potato Chips on rustic background Foto: HandmadePictures - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leve et liv uten helgkos er helt uhørt for de fleste av oss, for litt kos må man tross alt ha. Og hver helg legger vi beina på stuebordet og dytter i oss både sjokolade, potetgull og brus til den store gullmedaljen. Dette med måtehold kan vi utsette til mandag. Eller?

Hva om vi sa at du kunne spise potetgull som smaker akkurat slik du drømmer om, og samtidig kunne kontrollere mengden fett og salt du fikk i deg? Det kan du nemlig, og hemmeligheten er at du lager det selv.

Neida, det er slett ikke vanskelig. Faktisk trenger du bare tre ingredienser, og sannsynligheten er stor for at dette vil koste deg langt mindre enn den vanlige kvoten med posepotetgull.

Hjemmelaget smaker best

Asta Samanta Harsten er fitnessutøver og tobarnsmor, og driver bloggen Astasamanta der hun deler av sin lidenskap for trening og sunn livsstil. Hun synes det er koselig å pjuske litt på kjøkkenet i helgene, og bruke tiden på å lage noe godt til seg selv og familien. Derfor har hun selvsagt også laget seg en oppskrift på hjemmelaget potetgull.

– Jeg velger å lage eget potetgull fordi da vet jeg helt bestemt hva som er i det, og jeg kan selv bestemme hvilke smaker og oljetyper jeg vil ha! Jeg får bedre energi av renere karbohydrater og har samtidig også fått godtebehovet dempet! Dessuten smaker det jo mye bedre, sier hun til KK.no.

ELLE MELLE: En potet er ikke bare en potet, det finnes nemlig flere ulike typer. Prøv deg frem og finn din favoritt. Foto: photocrew - Fotolia
ELLE MELLE: En potet er ikke bare en potet, det finnes nemlig flere ulike typer. Prøv deg frem og finn din favoritt. Foto: photocrew - Fotolia Vis mer

Det skal sies at det er forskjell på om mat er sunt, eller bare sunnere enn noe annet, og dette er tross alt potetgull det er snakk om. Men er den hjemmelagde varianten egentlig sunnere enn potetgullet fra butikken?

– Det kommer jo selvfølgelig helt an på hvordan du velger å lage det og hva du har i/på det! Å bruke stekeovn er for eksempel et mye bedre valg enn å frityrsteke dem, på grunn av all oljen. Du kan også putte potetskivene i mikroen noen minutter om du er en utålmodig sjel.

LES OGSÅ: Bytt ut potetgullet med dette

Et bedre alternativ til helgekos

Står du sulten i butikken er det lett å falle for de mange fristelsene i potetgullhyllene. Det er selvfølgelig lov å unne seg litt kos av og til, men i stedet for å gjøre spontane og usunne valg, mener Harsten at det er lurt å tenke langsiktig på hva som faktisk er best for din kropp og helse. Og sånn sett er alt som er hjemmelaget et bedre alternativ.

– Du unngår jo alle tilsetningsstoffene og kan selv kontrollere bruken av krydder, og velge sunnere olje. Og næringsinnholdet blir straks bedre om du velger å ha skallet på. Dessuten gjør det jo godt å ha laget en litt sunnere versjon som faktisk kan nytes med god samvittighet. Alt med måte selvfølgelig, sier hun.

KRYDRING: Her er potetskivene fordelt godt utover et bakepapir og klare til å krydres. Harsten har her valgt å lage potetgull av søtpoteter. Foto: Asta Samanta Harsten
KRYDRING: Her er potetskivene fordelt godt utover et bakepapir og klare til å krydres. Harsten har her valgt å lage potetgull av søtpoteter. Foto: Asta Samanta Harsten Vis mer

Slik lager du Asta's hjemmelagde potetgull

Hvor mange poteter du bør beregne avhenger selvfølgelig av hvor mye du skal lage, så her kan du prøve deg frem til du finner passende mengde.

Det finnes flere typer poteter å velge mellom, men Harsten synes mandel- eller søtpotet er det beste å gå for.

Du trenger:

  • Poteter
  • Krydder
  • Olje

Slik gjør du:
Start med å skjære potetene i tynne skiver ved hjelp av en ostehøvel, og la gjerne skallet være på. Legg potetskivene i en bolle med vann en liten stund, på den måten beholder de fargen sin og får den gode sprøheten du er ute etter. Tørk så vannet av potetskivene og legg dem i en pose med olje, og bland godt. Fordel så skivene godt utover et bakepapir, og tilsett krydder etter ønske. Stekes på 220 grader på midterste rist i ovnen, og ta dem ut når de har nådd ønsket sprøhet og farge. Husk å avkjøle litt før du spiser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer