Kosttilskudd

Det beste tidspunktet å ta kosttilskudd på

Til frokost, lunsj, middag eller kvelds?

DEN BESTE TIDEN Å TA KOSTTILSKUDD: Vet du når du bør ta kosttilskuddene dine? I denne saken får du ekspertenes svar!  Foto: Shutterstock / Pat_Hastings
DEN BESTE TIDEN Å TA KOSTTILSKUDD: Vet du når du bør ta kosttilskuddene dine? I denne saken får du ekspertenes svar! Foto: Shutterstock / Pat_Hastings Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når det kommer til kosttilskudd er det viktig å bruke sunn fornuft, for vi trenger faktisk ikke å proppe en masse piller for å være sunn.

– Det er ingenting som kan erstatte et variert og riktig kosthold, så det må først ligge til grunn, så kan man heller supplere med kosttilskudd, sier Harald Mortensen, som er naturterapeut hos NMA-klinikken og ekspert på kosttilskudd. 

Overdreven bruk av kosttilskudd har liten hensikt, og kan i verste fall ha negativ effekt på helsen din. Men det er likevel noen ting vi kan ha godt av å få i oss litt ekstra av, særlig nå på vinteren.

– Det er tre typer kosttilskudd som de fleste av oss kan dra nytte av å supplere med, og dette er vitamin D, omega-3 og eventuelt multivitamin, sier han. 

Tran er derfor et godt eksempel på et kosttilskudd de fleste av oss kan dra nytte av gjennom hele året. Dette inneholder Omega-3 fettsyrer som har en positiv helseeffekt i forhold til hjerte - og karsykdommer, og er i tillegg tilsatt vitamin D.

TIL FROKOST: Det er generelt sett en god hovedregel å ta kosttilskuddet sammen med mat, med mindre noe annet er opplyst. Foto: Shutterstock / ronstik
TIL FROKOST: Det er generelt sett en god hovedregel å ta kosttilskuddet sammen med mat, med mindre noe annet er opplyst. Foto: Shutterstock / ronstik Vis mer

LES OGSÅ: D-vitamin er noe de færreste får i seg nok av

Det meste bør tas sammen med mat

Ifølge Turid Backer, som er leder ved Norsk opplysningskontor for helsekost, er det ulike regler for hvordan du bør ta kosttilskudd, det avhenger litt av hvilke kosttilskudd du tar. 

Vitaminer deles inn i vannløselige og fettløselige vitaminer, og enkelte ting bør tas på fastende mage, mens andre ting bør tas sammen med mat.

– Fettløselige kosttilskudd kan for eksempel være greit å ta med mat, mens for eksempel folsyre helst bør tas på fastende mage. Andre vitaminer spiller det nok ikke like stor rolle med, sier hun og legger til: 

- Dersom det er viktig at et spesielt kosttilskudd skal tas med eller utenom måltider, burde dette generelt sett stå opplyst på pakken. 

Mortensen mener at det generelt sett er en god hovedregel å ta kosttilskuddet sammen med mat, med mindre noe annet er opplyst. 

– Det er kun visse typer som bør tas på tom mage, som for eksempel magnesium. Ellers er det lurt å ta kosttilskudd i forbindelse med et måltid, påpeker han.

Men har det egentlig noe å si når på dagen vi tar det? Ikke egentlig mener Mortensen. Likevel er det langt lettere å huske på vitaminene sine dersom man tar dem tidlig på dagen.

– Gjør det gjerne til en rutine på morgenen når du spiser frokost. Det tar ikke lang tid, så dette er noe vi fint bør kunne rekke selv på travle morgener, sier han.

VELG TRYGT: Det er viktig at du kjøper godkjente og kontrollerte kosttilskudd, se gjerne etter produkter merket med GMP.   Foto: Morten Løberg / Samfoto
VELG TRYGT: Det er viktig at du kjøper godkjente og kontrollerte kosttilskudd, se gjerne etter produkter merket med GMP. Foto: Morten Løberg / Samfoto Vis mer

Pass på å kjøpe kosttilskudd merket med GMP 

Alle kosttilskudd bør brukes i tråd med anvisningene på pakningen og de angitte dosene, men det er også viktig at du kjøper godkjente og kontrollerte kosttilskudd. 

Legemiddelverket advarer om at mange kosttilskudd som kan kjøpes på nettet fra utlandet ikke er naturlige, men falske legemidler, og noen kan være tilsatt medisiner for å gi lovet effekt. 

– Jeg ville ikke anbefalt å kjøpe kosttilskudd på nettet fra utlandet. Gå gjerne på et apotek eller en helsekostforretning og velg godkjente produkter som er produsert etter retningslinjene for farmasøytisk legemiddelstandard, forteller Mortensen og legger til: 

– Slike produkter skal være merket med GMP, som står for Good Manufacturing Practice. Da har produktet fulgt standarden og gått gjennom 30 sjekkpunkter, som gir deg en god trygghet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer