Kosthold

Det beste valget fra frysedisken

Disse produktene er minst like sunne - og billigere!

GODT FRA HAVET: Frossen laksefilet er billig og veldig greit å tilberede. Foto: Colourbox.com
GODT FRA HAVET: Frossen laksefilet er billig og veldig greit å tilberede. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som bevisst strener forbi frysedisken og går rett mot ferskvaredisken, i troen om at det er mye sunnere å spise fersk frukt og grønt, samt fersk fisk?

Denne myten kan vi avlive først som sist.

Eller sagt på en annen måte: Du får valget mellom å spise en grønnsak som ble varmebehandlet og fryst ned like etter at den ble innhøstet, eller en grønnsak som ble innhøstet, lagret, pakket, transportert og deretter lagt i en ferskvarehylle for å bli eksponert for lys, varme og oksygen. Kanskje den i tillegg ble sprøytet full av stoffer for å se frisk og nyplukket ut.

Hvilken ville du valgt?

LES OGSÅ: Så lenge overlever grønnsakene i kjøleskapet

God holdbarhet i frossen tilstand

Frukt og grønnsaker har faktisk veldig god holdbarhet i frossen tilstand og kan holde på viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter mye lengre enn de fleste ferske råvarer, som taper mer næringsverdi under lagring, transport og i butikkhyllene.

FRUKT OG GRØNT: Frossen frukt og grønnsaker kan ha et høyere innhold vitaminer og antioksidanter enn det ferske råvarer har.  Foto: victoria p. - Fotolia
FRUKT OG GRØNT: Frossen frukt og grønnsaker kan ha et høyere innhold vitaminer og antioksidanter enn det ferske råvarer har. Foto: victoria p. - Fotolia Vis mer

Grønnsaker kan for eksempel tape så mye som 30 prosent vitamin C etter 24 timer i romtemperatur. De fleste grønnsaker ligger lengre enn dette i butikkhyllene før de kommer i kjøleskap, melder Bramat.no.

Her kommer det også fram at flere av grønnsakene som ligger i frysedisken er plukket i Norge, og er derfor såkalt «kortreist mat». Dette er en fordel rent ernæringsmessig.


Grønnsaker som har blitt fraktet langt og lagret lenge, har mye større risiko for å tape næringsstoffer enn grønnsaker som er plukket, forvellet, og frosset ned kort tid etter innhøsting, skriver Bramat.no.

Det er også en myte at frossenfisken er dårligere enn fersk fisk.

KJAPT OG SUNT: - Frossenfisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk, sier eksperten. Foto: Findus
KJAPT OG SUNT: - Frossenfisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk, sier eksperten. Foto: Findus Vis mer

Frossenfisk: Et fullgodt produkt

- Fryst fisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk. Det er en myte at fryst fisk er av dårligere kvalitet enn fersk fisk, sier Ingebjørg Moe, som er rådgiver i Norges sjømatråd.

Akkurat som med frukten og grønnsakene, vil det ofte være et bedre valg å ta den frosne fisken i stedet for den som har ligget i fiskedisken i butikken i noen dager.

- De aller fleste fiskebåter som fanger fisk for frysing, fryser den ned om bord på båten. Fisken er med andre ord helt fersk når den dypfryses. Fisken mister ingen næringsstoffer når den fryses, sier Moe.

Vær imidlertid oppmerksom på at den kan gjøre det hvis du tiner den feil. Hvis fisken tines i romtemperatur mister den mye vann. I dette vannet vil det følge noe vannløselige næringsstoffer – men langt fra alle.

- Fiskeproteinet, det sunne fiskefettet, fettløselige vitaminer og mesteparten av de vannløselige næringsstoffene er der fortsatt, sier Moe.

Moe anbefaler å tine fisken over natten i kjøleskapet. Den kan også tines i kaldt vann hvis du har dårlig tid. I supper og gryteretter kan du tilsette fisken selv om den fortsatt er i fryst tilstand.

SUPERSUNT: Frosne bær er som kjent supersunt og veldig næringsrikt. I tillegg er det billigere med frosne bær, nå som mange av bærvariantene er ute av sesong her til lands.  Foto: Thinkstock
SUPERSUNT: Frosne bær er som kjent supersunt og veldig næringsrikt. I tillegg er det billigere med frosne bær, nå som mange av bærvariantene er ute av sesong her til lands. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge holder kjøttet i fryseren

Ekspertens favoritt

Til slutt spør vi Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog:  Hva er de smarteste valgene å ta ved frysedisken?

Cathrine ville selv ha valgt følgende:

  • Frosne blåbær. De er rike på antioksidanter, de er billige og kan brukes i smoothie nesten hver morgen.
  • Frosne grønnsaker som spinat og forskjellige grønnsaksblandinger. - Dette kjøper jeg både fordi det er billig, og fordi jeg vet at det er minst like sunt som friske som jo kan ha varierende kvalitet. Og fordi dette er grønnsaker som barna liker og som passer greit inn i kjappe middagsløsninger i hverdagen, sier Cathrine.
  • Frossen fisk, laks torsk osv. Ofte fordi dette er billigere. - Hvis det ikke er billigere med frossen, kjøper jeg fersk, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer