Antibiotika

Det du faktisk bør vite om antibiotika

- Et høyt forbruk kan ha dødelige konsekvenser, sier eksperten.

ANTIBIOTIKA: Det har vært stor debatt rundt forbruket vårt av antibiotika de siste månedene, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid.  Foto: apops - Fotolia
ANTIBIOTIKA: Det har vært stor debatt rundt forbruket vårt av antibiotika de siste månedene, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika er en av de største landevinningene i medisinsk historie, og har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere kunne være dødelige.

Bruken av antibiotika øker jevnt og trutt, og nå er det slik at antibiotika ikke bare brukes mot farlige sykdommer, men også mot ufarlige, men kanskje plagsomme tilstander.

Det er bra at vi kan ty til antibiotika ved sykdom, men som du sikkert har fått med deg har det de siste årene vært en stor debatt rundt forbruket vårt, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Bakteriene utvikler resistens

Morten Lindbæk, som er professor i allmennmedisin, fastlege og leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin, forteller til KK.no at konsekvensene ved et høyt forbruk av antibiotika er at bakteriene til slutt blir resistente, noe som kan resultere i at infeksjoner kan gå fra å være ufarlige til dødelige.

- Det som skjer ved et for høyt forbruk, er at bakteriene inne i kroppen vår forsvarer seg og utvikler resistens mot antibiotika – det vil si at de bryter den ned før den får sjansen til å drepe bakteriene.

Videre forteller han at årsaken til at de frykter resistens er at man har blitt mer klar over hvor sentralt det er å ha antibiotika, da all moderne medisin baserer seg på at dette fungerer.

- Både protesekirurgi og transplantasjonskirurgi baserer seg på at en eventuell infeksjon skal kunne behandles med antibiotika. Så hvis moren din har resistente bakterier og skal sette inn en ny hofte som følge av slitasjegikt, og det oppstår en infeksjon, så kan rett og slett ikke denne behandles.

- Det samme gjelder all kreftbehandling hvor vi skrur ned immunapparatet til pasienten ved hjelp av stråling eller cellegift. Dette gjør dem ekstremt sårbare, noe som gjør en helt vanlig infeksjon dødelig dersom en antibiotikakur ikke fungerer, forklarer han.

AVHENGIG AV ANTIBIOTIKA: Årsaken til at antibiotikaresistens fryktes er at både protesekirurgi, transplantasjonskirurgi og kreftbehandlinger baserer seg på at en eventuell infeksjon skal kunne behandles med antibiotika.  Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
AVHENGIG AV ANTIBIOTIKA: Årsaken til at antibiotikaresistens fryktes er at både protesekirurgi, transplantasjonskirurgi og kreftbehandlinger baserer seg på at en eventuell infeksjon skal kunne behandles med antibiotika. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sjekk utløpsdatoen før du tar medisiner

25 000 Europeere dør hvert år

Videre forteller Lindbæk at folk bør være kritiske til å bruke mye antibiotika, da utviklingen av resistens har vært svært tydelig de siste årene.

- Vi har fått internasjonale tall som er svært dystre. I dag regner vi med at 25.000 europeere og 25.000 amerikanere dør årlig som følge av antibiotikaresistens. Det er omtrent like mange som antall drepte i trafikken.

- Med tanke på dette bør folk bli mye mer kritiske til å bruke antibiotika. Som fastlege vet jeg at en del blir overbehandlet, da mange gjerne vil ha en resept for sikkerhets skyld. Det er veldig vanlig hvis pasienten for eksempel har et sykt barn, skal på ferie eller skal gifte seg.

Dette er en tankegang han mener vi må slutte med i mye større grad.

- Vi blir nødt til å bli flinkere til å holde igjen reseptene til vi er rimelig forsikret om at det er en bakterieinfeksjon som vil ha nytte av antibiotika, sier han.

VIL KUTTE FORBRUKET: Eksperten mener det er viktig at vi kvitter oss med tankegangen om at vi trenger en ekstra resept på antibiotika i tilfelle noe skulle skje.  Foto: emiliau - Fotolia
VIL KUTTE FORBRUKET: Eksperten mener det er viktig at vi kvitter oss med tankegangen om at vi trenger en ekstra resept på antibiotika i tilfelle noe skulle skje. Foto: emiliau - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Ønsker å kutte forbruket

Men hvor mye antibiotika er det egentlig greit å bruke?

Ifølge Lindbæk bør du ty til det så sjeldent så mulig.

- Det finnes ikke noe fasitsvar, og derfor kan jeg ikke si noe annet enn så sjeldent som mulig.

- Årsaken til dette er at risikoen for å utvikle resistens øker for hver gang du bruker en antibiotikakur.

- Når det er sagt har vi en nasjonal målsetting for hvor mye antibiotika vi skal gi ut årlig. Jeg som fastlege har 1100 pasienter på min liste, og målsettingen vår tilsier at ikke flere enn 300 av disse skal få antibiotika i løpet av et år. Svenskene er enda tøffere, og gir ikke ut mer enn 250 per år, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer