Antibiotika

Det du faktisk bør vite om antibiotika

- Et høyt forbruk kan ha dødelige konsekvenser, sier eksperten.

ANTIBIOTIKA: Det har vært stor debatt rundt forbruket vårt av antibiotika de siste månedene, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid.  Foto: apops - Fotolia
ANTIBIOTIKA: Det har vært stor debatt rundt forbruket vårt av antibiotika de siste månedene, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid. Foto: apops - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika er en av de største landevinningene i medisinsk historie, og har gjort det mulig å behandle og helbrede sykdommer som tidligere kunne være dødelige.

Bruken av antibiotika øker jevnt og trutt, og nå er det slik at antibiotika ikke bare brukes mot farlige sykdommer, men også mot ufarlige, men kanskje plagsomme tilstander.

Det er bra at vi kan ty til antibiotika ved sykdom, men som du sikkert har fått med deg har det de siste årene vært en stor debatt rundt forbruket vårt, da antibiotikaresistens har seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Bakteriene utvikler resistens

Morten Lindbæk, som er professor i allmennmedisin, fastlege og leder for Antibiotikasenteret for primærmedisin, forteller til KK.no at konsekvensene ved et høyt forbruk av antibiotika er at bakteriene til slutt blir resistente, noe som kan resultere i at infeksjoner kan gå fra å være ufarlige til dødelige.

- Det som skjer ved et for høyt forbruk, er at bakteriene inne i kroppen vår forsvarer seg og utvikler resistens mot antibiotika – det vil si at de bryter den ned før den får sjansen til å drepe bakteriene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer